Vaccinet kommer försent!

Idag har vi fyra svenskar som vårdas i ett tillstånd som smittskyddsläkarna kallar livshotande. Tre av dessa vårdas f.n. i ECMO-enheter, där blodet syresätts maskinellt.


Tidigare har man konstaterat
att folk haft en relativt tillbakalutad inställning till pandemin, men i takt med att allt fler hamnar på sjukhus så kommer oron att stiga. Det har redan beskrivits hur föräldrar tvekar inför att skicka sina barn till dagis, eller hur de krävt att barnen där ska tvätta händerna med spritbaserad gelé flera gånger varje dag. Social-
styrelsens representant säger sig vara positivt överraskad av att sjuttio procent av medborgarna nu säger att de ska vaccinera sig, men frågan är förstås om vaccinet ska hinna fram.

Uppgifter i media säger att det kan dröja ända in i november innan vaccinet levererats, en uppgift som jag ännu inte har sett på nätet.

SvD: ”Totalt vårdas tre svenskar, alla under 30 år, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna sedan de drabbats av livshotande komplikationer av svininfluensan A/H1N1. Det uppger chefsläkare Stefan Engqvist för TT. Två av patienterna kommer från Stockholms län och en från Östergötland. Tillsammans med den man från Gästrikland som har skickats för vård i Danmark är alltså för närvarande fyra svenskar svårt drabbade av smittan. Två av patienterna på Karolinska vårdas på den så kallade ECMO-enheten och en vårdas med motsvarande utrustning på thoraxintensiven.”

Idag kommer Fredrik Reinfeldt säga ”–?Vi måste anstränga oss till det yttersta för att möta varje människas arbetsförmåga” , ett sätt att tala om för medlemmarna på den moderata partistämman att tumskruvarna ska dras åt ännu mer för sjuka och arbetslösa. Han kommer säkerligen att få applåder för detta yttrande, men partimedlemmarna kommer knappast att applådera honom och de andra borgerliga partiledarna när de inser att man sparat in en miljard på att strunta i den överenskommelsen man hade med de rödgröna om att bygga en vaccinfabrik.

svininfluensan
I tider då man skär ner på Sveriges försvar så används motorsågen. Att ha en egen vaccinpro-
duktion är inte bara något som skulle ha hjälpt oss idag, det skulle också vara bra då nästa pandemi drabbar mänskligheten. Men hellre ser man till möjligheten att sänka skatten för dem som inte behöver sänkt skatt, för i moderaternas Sverige så sänker man hellre skatten för de välbemedlade än att satsa pengarna på förebyggande hälsovård, som en vaccinfabrik.

Själv hoppas jag att pandemin blir så lindrig som många tror, men blir det ett värre scenario så hoppas jag att svenska folket ska peka med hela handen i valet 2010. Visserligen är det fler partier som ligger bakom beslutet att strunta i att bygga vaccinfabriken, men precis som i alla andra ärenden så är det moderaterna som bestämmer. Det ska vara en fyrpartiregering, men det är det inte.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , svd1234 dn12 ab12 ex1 t

[tags]Svininfluensan, H1N1, Pandemi, Vaccin, Vaccinfabrik, ECMO, ECMO-enhet, Hjärt-lungmaskin, Sjukvård, Daghem, Panik, Smittskydd, Socialstyrelsen, Reinfeldt, Moderaterna, Politik[/tags]

  24 comments for “Vaccinet kommer försent!

 1. nature
  27 augusti, 2009 at 08:21

  Blir det aldrig nog med denna propaganda?

  Det har ju dött långt fler av de årliga återkommande influenserna, än vad denna upphetsade svininfluensa hitintills har skördat. Är det inte dax att ställa dödsfall mot dödsfall och värdera de bakomliggande orsakerna snart? Det krävs ju långt fler dödsoffer på grund av s.k. privatläkarnas staffettjänstgörning på avlägsna Vårdcentraler – bara en sådan sak – detta på grund av den icke kontinuitet som blir följden när en patient får träffa olika läkare vid vid varje besök. Ingen dokumenterar i journalen. Det finns många LEX-maria anmälningar om detta.
  Eller min favorit – hur många allvarligt skadade och döda kräver inte bilindustrin? Ställ de emot svinviruset!

  • 27 augusti, 2009 at 08:29

   nature: Blir det aldrig nog med denna propaganda?

   Jag tänkte just svara det som Maria skrev… :-) Tack Maria!

 2. Maria
  27 augusti, 2009 at 08:27

  Problemet, som jag förstått saken, är att influensan kommer att slå till under en period om 2-3 veckor. En vanlig influensa tar hela hösten/vintern på sig. Det gör att sjukvårdsresurserna inte kommer att räcka till.

 3. nature
  27 augusti, 2009 at 08:43

  @Jinge & Maria
  Det är ju det jag menar: ställ de onödiga dödsfallen i sjukvården (som ej hade behövt hända) eller dödsfallen på grund av samhällets utslagning mot att en allt mindre skara arbetande människor i Sverige är bort nån vecka från jobbet i höst.

 4. Ken
  27 augusti, 2009 at 10:07

  Du ”nature” har inte förstått det här.
  Problemet är inte att några dör av sjukdomen.
  Problemet är att så stor del av befolkningen blir sjuka samtidigt, att samhället inte fungerar just då. Det kan orsaka enorma problem i vårt samhälle om allt stannar upp i några veckor. Hur får vi t.ex. hem mat? Brandkåren? Sjukvården? Banksystemen?

  • 27 augusti, 2009 at 10:08

   Plus att sjukvården inte har möjlighet att ta hand om mer än en bråkdel av dem som behöver…

 5. Peter
  27 augusti, 2009 at 10:17

  nature: Det må kallas propaganda, men hur många liv som skördas av denna influensa vet vi inte ännu.

  Det är ju lite starkt att påstå att det inte är någon märkvärdig influensa då dödsfallen inte är lika många som andra influenser skördar.

  Skildnaden i detta fallet är väll att den inte slagit till ännu i full skala och att det knappast går att summera effekten före så har skett.

  Dessutom verkar denna influensa ta illa utanför de vanliga riskzonerna för de som tyvärr går bort i influensa.

  Det är ju knappast vanligt med rubriker att unga ligger dödssjuka på lungkliniker varje år det är influensatider ?
  Det har denna influensan skapat, så vi lär nog vänta med att mäta dödsfall mot dödsfall tills detta är över.
  Givetvis hoppas jag du har rätt och att allt går över samt att det inte alls blir så farligt.
  Tyvärr kan jag dock inte tro på det före jag sett det.
  Jag tror nog mer på en riktigt elak farsot denna gången.
  Men som sagt, jag hoppas jag har fel i det fallet.

 6. nature
  27 augusti, 2009 at 11:33

  Problemet med era bristfälliga analyser är att de möjliggör för de propagandistiska värdet att sjunka in i medborgarna under LÅNG tid.

  De reella politiska bakomliggande strategi är att hela tiden fortsätta att tjata om Svininfluensan: Ty ARBETSGIVARNA kommer att förlorar pengar!!! Tjatet gäller INTE att lågt fler dör av svininfluensan, utan sanningen är att färre dör! Därför mumlar regeringen i frågan samt KI går ut med tankar om att BNP kan gå ner på grund av svininfluensan. Kris!!! Kris!!!

  • 27 augusti, 2009 at 11:48

   Nature! Du underskattar det faktum att en stor del av befolkningen kan komma att insjukna samtidigt. Sker det, ja då är det en katastrof på gång. Tusentals människor som skulle behöva sjukhusvård får inte det på grund av platsbrist och personalbrist. Det kan mycket väl vara sant att influensan i sig inte är farligare än andra influensor, ja den kan t.o.m. vara mindre farlig. Men eftersom folkflertalets immunförsvar är obefintligt så kan en miljon svenskar drabbas – samtidigt. Det kan i sin förlängning leda till betydligt allvarligare konsekvenser än vad en vanlig flunsa gör.

   Det bortser du ifrån.

 7. palle
  27 augusti, 2009 at 11:45

  Håller helt med nature om den överdrivna paniken som den kommande influensan har orsakat – eller kanske inte influensan i sig utan läkemedelsföretagens lobbying tillsammans med medias drev i frågan.

  Problemen ligger i att vi har blivit trygghetsnarkomaner till den graden att det är rent av fjolligt. Ingen regering idag törs chansa och låta bli vaccinera hela befolkningen till en kostnad på sisådär 3 miljarder kronor. Kvällstidningars löpsedlar kan idag fälla vilken regering som helst.

  Faran med influensan står inte alls i proportion med kostnaden för vaccineringen (plus alla eventuella biverkningar vaccinet kommer orsaka).

  Själv kommer jag inte vaccinera varken mig själv eller mina barn. För 3 miljarder hade vi kunnat göra otroligt mycket för att förbättra sjukvården i stort istället för att göda utländska läkemedelsföretag.

 8. 27 augusti, 2009 at 12:15

  Skräckscenariot kan bara bli sanning om alla svenskar stannar hemma vid en eventuell influensa. Hur många svenskar stannar hemma vid en vanlig influensa? Inte många, man är rädd att förlora pengar så därför hasar man sig iväg. Samtidigt vet vi inte de bakomliggande omständigheterna bakom de 4 som blivit allvarligt sjuka, de kanske inte var så friska trots sin ungdom.

 9. Sniff
  27 augusti, 2009 at 13:37

  Håller man återigen att måla fan på väggen eller är det allvar? Om det inte blir av är det illa och blir det av är det värre.
  Skolan har börjat o sonen är som vanligt sjuk med feber precis som förra året och året innan. Som vanligt kommer tillräckligt många skicka ungarna till skolan o gå till jobbet så alla kan smitta alla.
  Den personliga hygienen med bara en så enkel sak att tvätta händerna innan man stormar till fikarummet är under all kritik. Vi satt o kollade på hur länge män o kvinnor stannade på toan efter spolning (hörs bra hos oss). 90% av männen var ute inom fyra sekunder mens 100% av kvinnorna var inne en låååång stund till. Om de bara spolar vatten eller sminkar näsan vet jag ej men männen borde skämmas.
  Jag har 200 par gummihandskar, 30 liter alkohol, en full gasmask och en halv gasmask. Det kan skydda mig men hur stort blir inte arbetsbortfallet nationalekonomiskt?

 10. seeker
  27 augusti, 2009 at 16:38

  Att man blandar djur dna, virus celler odlade i ägg eller abortfoster är av högsta grad omännskligt, att man sedan gärna sprutar i detta i sin kropp är bortom all förklaring..

 11. Gripen
  27 augusti, 2009 at 16:46

  Jag är med på prioterings listan för min kroniska sjukdom, men jag tror inte att något vaccin kommer at hjälpa mig för jag blir normalt sjuk även med vaccin.

  Vaccinet kommer försent, vi skulle ha haft det månader sen, nu är svininfluensan här och de flesta kommer att få vaccinet försent.

  De närmaste månaderna får vi se hur detta fortlöper.

  Men om det är som i vissa delar av mexico eller USA är vi illa ute.

  I USA går det rykten om att hur svininfluensans spridning och effect mörkas för att inte influera deras ”healthcare” debatt.

  Men vissa företag där räknar förlusterna på grund av svininfluensan i många miljoner.

 12. 27 augusti, 2009 at 17:27

  Jag har räknat på Ecmo-platser. Av de hundratals som kommer att behöva Ecmo för att överleva så kommer bara ett fåtal kunna få den behandlingen. Prioriteringen sker nog på ålder, och då ska man nog vara under 10-15 år för att komma ifråga. Själv är jag 60. Hjärtligt lycka till (= dö!) verkar vara myndigheternas planering för min del. Får hoppas på tur, smittskydd och vaccinering? Men några kommer att förlora i denna ryska roulette.

  • 27 augusti, 2009 at 17:46

   Lars! Jag ska fylla 63 och har både hjärtsvikt och förmaksflimmer. En gammal bypassoperation 1999 pga hjärtinfarkt med fyra bypasses. Vi gamlingar blir antagligen väl behandlade när vi kommer in för akut behandling. Det blir väl som hos veterinären, en spruta… :-I

 13. 27 augusti, 2009 at 17:52

  Jomenvisst!

  Förr var äldre hjärtklena patienter prioriterade, men det var innan resurserna var knappa. Det är väl klart att du måste dö före en 10-åring om bara en kan räddas?
  Vårt hopp står till vaccination, att vi redan är immuna – och generationens allmänna seghet.

 14. 27 augusti, 2009 at 21:39

  jag känner oro inför eventuellt kommande pandemi..inte bara för min egen hälsas skull men även oroar jag mig naturligtvis för min dotters&vänners välmående..och i större skala:vad händer om tex.stor del av sjukhuspersonalen insjuknar just när dom kanske behövs som bäst..jag hälsar på hemma i finland-här pågår en kampanj om vikten att använda handdesinfektion& det känns inte överdrivet eftersom det är en väldig enkel&billig/tillgänglig för alla- metod för att hindra smittspridningen:-)

 15. Cristopher
  27 augusti, 2009 at 21:52

  Enligt Washington Post dör c:a 1,2 millioner människor varje år i trafiken.
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/04/01/AR2008040101507.html

  Enligt WHO har 1799 dött i svininfluensan. Det har varit 182166 registrerade fall totalt. Fast om vi bara ser på Europa så är det över 32000 registrerade fall, och 53 dödsfall.

  Vi ska också lägga märke till deras fotnot: ”*Given that countries are no longer required to test and report individual cases, the number of cases reported actually understates the real number of cases.” vilken innebär att risken att dö om man drabbas antagligen är mycket lägre.

  http://www.who.int/csr/don/2009_08_21/en/index.html

  Enligt WHO dog 262 i fågelinfluensan.
  http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/country/cases_table_2009_07_01/en/index.html

  Man kanske ska stanna upp och tänka lite innan man blir livrädd för något. Jag är osäker på hur många månader folk har pratat om denna ”fruktansvärda pandemi” men om vi säger att det har varit 3 månader sen den bröt ut, så kan vi med enkel matematik konstatera att:
  1200000 * 3 / 12 = 300 0000 har dött i trafiken
  1799 har dött i svininfluensan

  Det är nog större risk att åka till jobbet, än att det är att tungkyssas med samtliga dina kollegor på firmafesten!

 16. nature
  28 augusti, 2009 at 14:32

  @Jinge #10
  Jag bortser inte från någonting, utan drar analysen ett steg till och säger att jag och du kommer att påverkas ytterst marginellt! Andra grupper kommer att förlora mycket pengar om det nu blir som du säger: att en miljon svenskar kommer att drabbas samtidigt. Varför kulle jag drabbas av detta?

  Jag har ingen bil och åker inte kommunalt. Jag har inget arbete och och därför en mycket begränsad inkomst (men ej heller skulder). Hur kommer jag att drabbas? Inte alls skulle säga.

  Jag har mycket stora matförråd och tryter det kan jag åka och fiska här i kring sjöarna, plåcka svamp, tjalla frukt runt här i skogarna Nacka. Jag bakar allt bröd själv. Brygger min egen öl och vin samt odlar de grönsaker jag behöver eller köper dem mycket billigt av Irakierna här på torget (ägg och grönsaker) och i övrigt så äter vi i regel billigt vegetariskt mat.

  • 28 augusti, 2009 at 14:35

   Berätta mer om ölbryggandet!!

 17. nature
  28 augusti, 2009 at 15:27

  Med risk för att gå off topic så brygger jag inte ÖL utan Ale! Jag låter det jäsa i två omgångar: först i jäskärlet och sedan i sammband med lagringen på flaskan. Jag har dragit igång en lite Ale-förening här i Bagarmossen. : -)

  • 28 augusti, 2009 at 15:44

   Finns det ngn juste sida som har recept mm?

 18. nature
  29 augusti, 2009 at 11:27

  Ta och titta in på http://www.pgw.se/ – de har även en butik vid Mosebacke! PGW är ett unikum i sig och som är väl värt ett besök (med kamera) Samma ägare nu i över 20 år. De kan ALLT och har ALLT.

Comments are closed.