Tingeling

Att Ryssland reagerar på Tingeling är näst intill obegripligt. Stycket är helt klart avsett att driva med den svenska TV-publikens fördomar om Ryssland, ingenting annat.

Dessutom så har samma typ av inslag visats i delfinalerna, fast då om orten där de utspelades. Dalmasarna fick stå ut med igloos och renar i sin variant. Möjligen är orsaken till ryssarnas sura miner det faktum att man ännu inte nått upp till det som vi kallar för demokrati och åsiktsfrihet. Mycket talar för att Kreml har åtskilliga fingrar i syltburken när det gäller rysk olja och gas, och det faktum att obekväma journalister mördas borde rimligen få dem att se till sina egna tillkortakommanden innan de gnäller på andras humor.

Enligt uppgifter i media så har SVT köpt blommor och lämnat upp till ambassaden, något som definitivt försämrar SVT:s sak. Det visar att man har dåligt samvete och att man tycker att det finns substans i kritiken. Det var svagt gjort och ett klart misstag.

Fast det är klart, liite grovt var det kanske…

Andra om: , , , , , , , , , , , it AB1234 SvD123 DN12 SdS1

[tags]Tingeling, Ryssland, Korruption, Olja, Gas, Humor, Melodifestival, EM-schlager, Politik, Russia, ??????, Rossiya[/tags]

  34 comments for “Tingeling

 1. Anders
  19 mars, 2009 at 05:47

  Fånigt av ryssarna att protestera. Det hade varit bättre att tiga ihjäl saken.

 2. uno
  19 mars, 2009 at 07:39

  Jag garvade gott. Men har man nationellt mindervärdeskomplex kanske det känns värre. Dom kunde väl kontra med en satir om sverige och svenskarna, det finns att ta av. Uno

 3. Mr Biz
  19 mars, 2009 at 07:47

  Kreml meddelar nu på morgonen att det är OK med Den Röda Stjärnan på gogotjejernas rumpor — men inte till sångtexten ”shaking that thing”. — ??????? ?????? ???? ?????????! (?!)

  Inklippet av den Ryska nationalsången (6:43) är en svår förolämpning men värst är det för den stackars ambassadören, herr Ting, måste kallas hem sedan han blivit offentligt utskämd; Ting=???? e=???? ling=?????? ..

 4. palle
  19 mars, 2009 at 08:22

  Heh, buskis är inte min typ av humor, även om det är rätt harmlöst. Varför blev ryssen upprörd?

  Det bottnar nog i ryssarnas dåliga nationella självförtroende. Det räcker att ta en titt på ryska engelskspråkiga tidningar för att inse vad deras kaxighet beror på.

  Fast å andra sidan är ”vår” medias bild av Ryssland extremt ensidig. Man skulle kunna tro att det handlar om en hård politisk diktatur där man riskerar att bli mördad av maffian så fort man ger sig ut på gatan… När har ni hört nått positivt om Ryssland på TV?

  Faktum är att antalet mord per 100.000 invånare i Moskva t ex är bra mycket lägre än den i låt säga Helsingfors. New York, Los Angeles osv går det inte ens att jämföra med…

  Vad krävs det egentligen för att Ryssland ska betraktas på ett ballanserat sätt här i väst? Inte ens under Jeltsins rövarkapitalism när vi hade fria händer att plundra landet som vi ville var ryssen OK.

 5. palle
  19 mars, 2009 at 08:28

  PS

  Vad beror det på att så få svenskar har varit i St Petersborg. Det är en storstad med ett rikt kulturliv, shopping (billig sprit om inte annat lär locka törstiga nordbor ;) ) osv på typ samma avstånd som Helsingfors och Tallinn.

  Jag är övertygad att om fler hade rest till Ryssland så hade vi haft en annan bild av ryssen.

 6. bjolso
  19 mars, 2009 at 08:33

  Så om nästa års final går i Tel Aviv eller Jerusalem så kan vi förvänta oss ett shownummer som skämtar om judar? Kanske med ”lustiga” flätor och kalotter och långa näsor, osh att vi får se dansare utklädda till ondsinta israeliska soldater som skickar iväg fosforbomber mot palestinier? Eller om nästa års final kommer att gå i Berlin, då kommer vi att få se ett ”skojigt” shownummer om feta tyskar som äter bratwurst, och kanske dansare som marcherar fram och tillbaka över scenen i nazistuniform? Det vore väl ”skojigt”? Och skulle något muslimskt land anordnar finalen någon gång i framtiden, ja då kommer alltså att få se SVT ”skoja” med svenskens fördomar om muslimer: Vad sägs om en sketch om kamelförsäljare, följt av ett shownummer med dansare utklädda i burkha eller till terrorister med självmordsbombarbälten runt midjan?

  Nej, inget av det kommer vi att få se, såklart, eftersom det skulle klassas som hets mot folkgrupp. Och såvitt jag vet har man aldrig tidigare hållt på med sådana här ”skämt” i SVT inför någon annan final. Som av en ren ”slump” dyker idén om att (på ett plumpt, dumt och smaklöst sätt) ”skoja” om värdlandet just när det är Ryssland som arrangerar finalen. Vad förvånad jag blir – inte.

  • 19 mars, 2009 at 08:37

   Går finalen i Jerusalem så kan man sopa med alla folkgrupper som finns. Och alla religioner nästan… Men som sagt, så blir det inte…

 7. Henke
  19 mars, 2009 at 09:45

  Tja, det är väl iofs ett fascinerande beslut (förbjuda ngt med hög sockerhalt) men vetefasen hur mycket sanning det ligger bakom det dära? Blir ungar verkligen spattiga av Red Bull eller är det dåliga lärare?

 8. Henke
  19 mars, 2009 at 09:47

  Det hade ju för tusan varit TRÅKIGT om de istället hade sagt: ”Mon dieu vilken tråkig syn ni har på oss ryssar? Vi kan ju sjunga MYCKET bättre än så där!!!”

 9. Nicke
  19 mars, 2009 at 10:11

  Ja alltid OK att driva med andra, men händer det en själv så klagar man.
  Vänta bara tills nån driver med oss så får vi se hur mycket vi kommer klaga, blir det att påminna folket om denna låt och hur vi drev med Ryssen…

  • 19 mars, 2009 at 10:13

   Men i festivalen drevs det oxo med oss själva? Såg du inte det? Jag skrev tom om det…

 10. bjolso
  19 mars, 2009 at 11:48

  Det är väl klart att man kan driva med sig själv precis hur mycket man vill. Det är inte så relevant i sammanhanget. Det är när man driver med andra (och när andra driver med en) som det krävs lite fingertoppskänsla för hur man gör det.

 11. bjolso
  19 mars, 2009 at 11:51

  Sedan kan man ju undra hur mycket självdistans humoristerna själva har. Henrik Dorsin skall ju nu tydligen ställa in en planerad semesterresa till Ryssland pga detta:

  ”Jag är överrumplad. Där rök resan på Transsibiriska järnvägen, säger Henrik Dorsin till Nöjesbladet.”

  ”– Min pappa ville att han och jag skulle åka Transsibiriska järnvägen. Men nu känns det inte så aktuellt.”

  Var det inte han som skulle ha humor och kunna ta kritik med en klackspark?

 12. 19 mars, 2009 at 12:41

  Håller med om att det var pinsamt av SVT att lämna blommor till ambassaden.. För ärligt talat, vad var det de tog illa vid sig för? Kommer inte ihåg allt så detaljrikt, men man kunde ju inte undgå att det var menat som ett skämt. Det var ju inte så att de där ”blondamännen” började låtsas skjuta ”journalister”, jag menar man kunde ha varit grov (vilket jag tycker är oacceptabelt..) men det var rätt harmlöst..

 13. bjolso
  19 mars, 2009 at 12:44

  Länk också:

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen2009/article4675276.ab

  Observera rubriken: ”Henrik Dorsin: Ryssarna överreagerar”.

  Hans egen reaktion på ”överreaktionen” är alltså att vägra åka dit på semester. Är det ett skämt, eller är han så korkad att han inte fattar att han själv gör precis det han anklagar dem för, dvs överreagerar?

 14. Beelzebjörn
  19 mars, 2009 at 15:24

  Hade ryssarna tagit det med lite självdistans, hade de höjt sig en mil över det där. Nu framstår de som småaktiga.

  @Bjolso: En melodifestival i Jerusalem vore ju intressant. Synd att Palestina inte är representerade, annars hade den VERKLIGT intressanta frågan varit var man lägger en final med Palestinierna som värdar. Gaza? Jerusalem? (”Snygga fyrverkerier i inledningsshowen… Shit! Vit fosfor!”)
  Men ja, varför ska man inte få driva med judar? Är de mycket känsligare och sårbarare än andra grupper? Mel Brooks gjorde det en hel del, men det är kanske bara judar som får driva med judar? Jag är inte antisemit, så jag tror deras kultur klarar kritik och satir lika bra som vilken som helst.

 15. ToMpZo
  19 mars, 2009 at 15:53

  Bjolso: Har du nån IQ överhuvudtaget ? Att dra liknelser mellan förintelsen, Hitler och självmordsbombare i en låt som är mer vriden åt svenskarnas syn på Ryssarna/Ryssland än förnedrande, är förkastligt. Vad i uppträdandet var förnedrande gentemot Ryssar ? Björnen ? Att det sjungs Putin och Lenin ? Komigen istället för att bara ha något att klaga över se till att verkligen HA något att klaga åt !

  ” bjolso says:
  mars 19th, 2009 at 11:51

  Sedan kan man ju undra hur mycket självdistans humoristerna själva har. Henrik Dorsin skall ju nu tydligen ställa in en planerad semesterresa till Ryssland pga detta:

  “Jag är överrumplad. Där rök resan på Transsibiriska järnvägen, säger Henrik Dorsin till Nöjesbladet.”

  “– Min pappa ville att han och jag skulle åka Transsibiriska järnvägen. Men nu känns det inte så aktuellt.”

  Var det inte han som skulle ha humor och kunna ta kritik med en klackspark? /

  Jo det är en sak att ta en klackspark men när folk vill skada en så kanske man ska hålla sig undan, återigen Bjolso vilken värld lever du i ?
  Har du nånsin gått utanför din dörr och upptäckt världen som finns där ute, tror inte du har det…fortsätt lev i din lilla bubbla men låt oss vanliga svenssons ta hand om vad som är roligt eller inte tack.

 16. ToMpZo
  19 mars, 2009 at 16:06

  Ni som tror att Ryssland har nån yttrandefrihet eller kommer knappast ihåg dom journalisterna som blev mördade när dom ville upplysa folket om Kremls vidriga kamp emot deras journalistik integritet. Kreml kommer alltid att styra ( eller försöka ) median.

 17. Simon
  19 mars, 2009 at 16:23

  Jag visade videon för flera av mina ryska kompisar och sa att detta var vårt officiella bidrag. Allihopa gillade den och trodde till och med att de skulle rösta på den. LOL

 18. Apan Apansson
  19 mars, 2009 at 16:56

  Tompzo: Att framställa ryssarna som kriminella, prostituerade och kulturellt efterblivna är väl förnedrande om något? Det är ett fruktansvärt nedlåtande synsätt, och ett helt obefogat. Jämför Gogols och Dostojevskijs verk med Astrid Lindgren så ser man skillnaden i kulturell utveckling…

 19. Sara G
  19 mars, 2009 at 17:45

  Å jag som trodde att israel ligger i Asien…

 20. Beelzebjörn
  19 mars, 2009 at 18:38

  Sara G:
  Men inte Ryssland? ^^

 21. Christer W
  19 mars, 2009 at 18:39

  Nä Sara G, israel är en del av himmelriket. I vart fall tycks en del anse det. Men mest uppfattar jag kommer en svaveldoft därifrån.

 22. Christer W
  19 mars, 2009 at 19:05

  O,nej Beelzebjörn, vid arktis, därav den ryska björnen. och björnar som sover ska man inte reta.

 23. Sara G
  19 mars, 2009 at 20:37

  Beelzebjörn, om du vill så kan jag skicka en reseberättelse för dig om min vistelse i israel.
  Det var faktiskt lättare och mindre förnedrande redan då för folk att ta sig in i forna Sovjetunionen som turist än i AB Heliga Landet kan jag förtälja. Trots att jag inte yppat ett enda ord om min politiska ställningstagande för palestiniernas sak före resan – och israeliska ambassaden inte visste något om mig.
  Men jag ringde till ambassaden när jag kom hem, var så säker. The first thing in the morning…
  För det fanns mycket att tala om…

 24. Sara G
  19 mars, 2009 at 20:52

  Det finns en distinkt folksjäl i de flesta äldre länder och den har formats efter det landets unika historia och religionens inverkan. Ryssar är slaver som bebor ett enormt stort land med ett stolt och mycket smärtsamt förflutet.
  Jag skulle aldrig ge mig in på att generalisera ryska folket så till den milda grad som somliga av er gör!

 25. Martin Forsman
  19 mars, 2009 at 21:54

  Om jag har förstått hela debatten så är det inte numret ”Tingeling” som sådant Ryssland är kritiska mot utan detaljer i det.

  Raden (Da Zvedanja, Putin) betyder ungefär (Hej då, Putin) och kan tolkas som att vi svenskar vill göra oss av med den ryska premiärministern som är väldigt poulär i Ryssland.

  Den ryska nationalsången är något som i Ryssland tas på största allvar och det är därför inte lämpligt att den förekommer i satiriska nummer.

  Jag tror också att det handlar om mer än just ”Tingeling”. Sverige har under de senaste månaderna kritiserat Ryssland hårt och mycket offentligt inom en mängd olika områden.

  Det kan vara dopning inom idrott. Visst dopar sig en del ryska idrottare men vi vill hänga ut dem som nation på ett helt annat sätt en t ex USA där problemen är minst lika stora. I politiken går det knappt en dag utan att svenska politiker kritserar Ryssland för alla möjliga ”fel”. Även här är kritiken befogad, men aldeles för onyanserad.

  • 19 mars, 2009 at 21:56

   Det är väl Bildts jämförelse med nazismen i samband med Georgienkriget som spökar.

 26. Katarina
  19 mars, 2009 at 22:11

  Melodifestivalen är kittet som håller ihop Sverige har Eva Hammilton sagt. Det är ju klart att när ett program som är av så stor vikt för landets existens sänder ett inslag som ”tingeling goes russia” att en och annan ryss reagerar, även på ryska ambassaden.Det var mänskligt att Ronnie Lans bad om ursäkt och skickade blommor.Det togs väl emot. Men svt:s kommunikationsdirektör Helga Baagöe anser att ursäkten bara var mellanmänsklig och ska tas tillbaka. Hur gör man det? Tänk om ryska ambassaden inte vill lämna tillbaka den. Åker Helga Baagöe till ambassaden och kräver att få ursäkten och blommorna återlämnade?
  Ryssland är ju så förtalat i Sverige att ryssar och rysslandssvenskar boende i Sverige drar sig för att tala om deras ursprung. Rysslandkritiken är vinklad,orättvis, rysslandsfobisk.

 27. Peter K
  19 mars, 2009 at 23:27

  Jag tyckte att det var kul med den ryske pressattachén, som undrade hur ett så absurt inslag kunde tillåtas, och menade att de ansvariga borde spärras in. Jag tror inte att det precis slipade bort stereotyperna.

 28. Martin Forsman
  20 mars, 2009 at 23:17

  Ska väl förtydliga att jag är övertygad om att de flesta ryssar kan se det roliga i vår fullständigt ogrundade rädsla för den ryska björnen. Tingeling goes Russia säljs också i Ryssland efter vad jag förstått så ryssen är nog inte så arg som högermedia vill ha det till i här i Sverige.

  Jag tror mig för övrigt ha insett vad det roliga med raden ”Da Zvedanja, Putin” (”Hej då, Putin”) kan vara. Om man istället väljer att höra den som ”Da Zvedanja, Put in” (Hej då, Put in”) så är det en klockren pik till Ryssland för att de fixade bort Georgiens relativt politiska ”We don´t wanna Put in” bidrag från tävlingen.

 29. theking_24
  21 mars, 2009 at 00:37

  HAllå det är ju en skit bra låt nu ju och 1000 gånger bättre än snälla snälla
  hallå ryssarna kan dem med och detta är ju en sketsh ju så varför bråcka för nått som är bättre än nått annan man har set i melodi skiten hallå ryssen ge dig

 30. sussi
  21 mars, 2009 at 00:40

  Den låter är ju stört skön den kunde till ock med varit med i uttagningen…
  vara ska svenska vara så moralkärringar låt folk vara som dom är för vi är av kött o blod alla…
  för att man inte prata samma språk gör väl inget då…
  lev väl alla världens personer

 31. 5 april, 2009 at 10:49

  @Sara G:
  Tar gärna del av den reseskildringen, om det nu inte är för sent att tacka ja? Missade ditt svar tills nu, tyvärr.

  Min e-post finns i min google-profil, länkad i namnet.

Comments are closed.