Stoppa Matchen!


Nu har Malmö kommuns fritidsnämnd beslutat att man inte ska sälja biljetter till Davis Cup-matchen mot Israel 6-8 mars. Det är givetvis ett framsteg, men matchen borde inte spelas alls.

Stoppamatchen: ”Olof Holmgren från Stoppa Matchenkommittén kräver handling av de båda organisationerna. – RF och Tennisförbundet borde omedelbart tillsätta en utredning om de allvarliga anklagelserna som nu riktas emot Israel. I väntan på att en sådan utredning presenterar sitt förslag bör man stoppa allt idrottsutbyte med Israel och då framförallt tennismatchen i Malmö 6-8 mars. Under rådande situation är det inte försvarbart att fortsätta som om ingenting har hänt. Rapporten kommer att presenteras den 3 mars och kommer att ställa upp konkreta förslag och rekommendationer. – Sverige måste agera. Efter bombningarna av Gaza kan ingen säga att de ingenting vet, avslutar Per Gahrton.”

Det är självklart att man inte ska ha ett idrotts-
utbyte med en nation som begått och begår mängder av krigsförbrytelser, ett land som också vägrar att uppfylla FN:s resolutioner. Det är ett beslut som inte ska behöva tas av enskilda idrottsmän, det borde tas av Tennisförbundets styrelse. En annan aspekt är dessutom hur de cirka 30 000 palestinierna som flytt till Sverige kommer att uppleva att Israel tillåts möta Sverige. Visserligen inför tomma läktare, men jag tror i alla fall att de kommer att uppleva det som ett rent hån.

Tennisförbundets ordförande Stefan Dahlbo uttalar sig i Aftonbladet som berättar: ”Matchen kommer att spelas i Baltiska Hallen där det finns plats för 4000 åskådare. Att det nu blir tomma läktare beror på att matchen klassas som en högriskmatch på grund av planerade protestaktioner mot Israel. Dahlbo vill inte rikta någon kritik mot fritidsnämnden för deras beslut. – Det finns så många dimensioner i det här att det är svårt att ha någon sådan uppfattning.”

Att det finns många dimensioner i detta är väl ett understatement. Dessvärre kommer det att bli en av de allra dyraste tennismatcherna någonsin. Det finns all anledning att förvänta sig att protesterna mot matchen kommer att bli omfattande. Och det i en stad där polismyndigheten, och delar av dess personal, redan kraftigt är ifrågasatt. Tråkigt nog så tror jag att vi kan förvänta oss att det blir stökigt, minst sagt.

Stoppa Matchen

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , it AB DN SKD SvD

[tags]Israel, Tennis, Davis Cup, Malmö, Idrott, Krigsförbrytelser, Genèvekonventionen, Apartheidstaten, Gaza, Palestina, Politik, Tennisförbundet, Skånepolisen, Demonstrationer, Polis[/tags]


34 svar till “Stoppa Matchen!”

 1. Jag hör många argumentera att idrott och sport ska vara opolitiskt men sanningen är att idrotten är väldigt politisk.

  Att inge sälja biljetterna är ett klart ställningstagande och så skulle det vara om man sålde biljetterna.

  Spela matchen är också ett ställningstagande lika mycket som om man inte spelar matchen.

  OS i Kina visade oss en prpoganda show utan dess like av värdlandet, de som ställde upp och trodde de inte skulle bli utnyttjade politiskt var naiva.

  Idrott spelar ofta på nationalism, även den de vänliga finnkampen.

  Jag måsta säga att all internationell idrott är politisk och även viss nationell idrott är politisk.

  Så hela argumentet att man ska spela matcher för att man inte ska ta ställning politiskt är BS.

 2. Dom svenska spelarna bryr sig nog inte överhuvudtaget att dom spelara mot israel, DC lagkaptenen wilander har besökt israel flera gånger privat. så inbilla er inget!

 3. Det tror jag inte för ett ögonblick på Giladi. Du ljuger bara, bara snack, kom igen med en länk!

 4. Jag är också i allmänhet av uppfattningen att idrott och politik är två skilda ting. Det finns dock undantag då jag anser att man har möjlighet och bör använda idrott som ett slagträ eller i det här fallet som en racket. Exempelvis OS tycker jag inte är rättvist emot idrottsmännen att bojkotta. Många tränar oerhört hårt under lång tid i idrotter som aldrig får någon uppmärksamhet utom under OS som hålls var fjärde år. Då tycker jag att det är respektlöst emot utövarna att ställa dem inför valet att vara svikare eller hoppa över deras livsdröm. Men i detta fallet handlar det om en enstaka landslagsmatch i tennis där utövarna inte alls behöver denna match för sina fortsatta karriärer. De har både råd och möjlighet att statuera exempel. Därför bör matchen stoppas. Visst spelarna kanske inte är så politiskt bevandrade och kanske inte ens bryr sig om konflikten men de borde lyssna på opinionen som jag tror faktiskt stödjer en bojkott i detta fall.

  • Jag tror som Micke, han surrar bara. Tennisspelarna vet vad Israel gjorde i Gaza, och i Libanon för ett par år sedan.

 5. Serbien har 5 gången varit världens bästa i basket. Men när man krävde utlämning av Slobodan Milosevic till Haag då stoppade man matcher över hela världen.

  • SvD: Den forne världsettan understryker att han inte tar politisk ställning i kriget mellan Israel och Hamas. Inte därför att han skulle vara rädd att torgföra en bestämd åsikt utan därför att han inte har någon i denna fråga.

   Kolla in kommentarsreglerna och se om du kan få nåt tips där!

 6. Man måste göra ALLT för att låta israelerna få känna att de HAR BRUTIT mot alla tänkbara lagar!
  De ska inte få komma undan.

  Jag kommer att vara där och protestera!

 7. Man måste nog vara klar över att idrottsmän alltid tycker synd om varandra när det talas om bojkott. Det är inte speciellt underligt, och tennisspelarna är nog inga undantag. Och Wilander har inte uttryckt någon tvekan, han är coach och som sådan har man en viss uppgift. Han kan inte vara okunnig om israels krigsförbrytelser och massiva mördande av oskyldiga. Har han dessutom varit i Israel några gånger så har han säkert stött på landets rasism. Man ska inte underskatta honom.

 8. Israels brott mot mänskligheten och alla FN:s resolutioner överskrider det mesta. Ut ur FN säger jag!

 9. … . Ut ur FN säger jag!

  Inte så långsökt faktiskt.

  Israelerna beklagar sig ju ofta över att de bedöms efter en annan standard än de terrorister som inte är med i FN. På det viset skulle de äntligen få som de ville …

  Vad glada alla skulle bli :-D

 10. Blir riktigt irriterad när jag läser alla synpunkter på detta ämne!
  För det första så är detta en tennismatch,inget jäkla debattmöte om vem som är ansvarig för all skit där nere i mellanöstern.
  För det andra så kan jag verkligen inte förstå hur ni kan vara så naiva och skylla allt på Israel. Människorna där nere lever med ständiga attacker, dag och natt! Att de försvarar sig måste väl ändå anses som helt naturligt. Kan hålla med om att de i många lägen använt något som kan kallas övervåld, men vad säger ni då om Hamas och c/o som använder civila som mänskliga sköldar, dödar och misshandlar folk som har andra åsikter?
  För det tredje så har Malmös fritidsnämnd inget rätt över huvudtaget att blanda in politik i den här matchen. ”Vi kan inte garantera säkerheten” är deras resonemang. Vad har vi då polisen till? Vad är det för fel på fredliga demonstrationer? Folk som inte kan vistas ute på öppen gata utan att krossa skyltfönster och kasta sten på polisen borde fan stanna hemma och aldrig mer visa sitt fula tryne!!

  /Johan

 11. Johan, hade det varit dina barn som legat med bortsprängda ansikten på bårarna som i videon hade du inte varit så in i helvete irriterad! Ta och lugna ner dig för din irritation berör mig inte i skoklacken!

  Terrorstater ska inte få leka civiliserade! Antigen tennis eller vit fosfor. Det är bara att välja för fan!

 12. Du har aldrig tänkt på att palestinierna försker försvara sig? Det vore inte dumt om du tog och läste på mera om vad konflikten handlar om, Johan! Du verkar ha noll koll!

 13. Att du är så mån om att gynna Israel, Jinge. En svensk hemmapublik skulle gynna Sverige så utan publik så får Israel lättare att vinna, och skulle Sveriga ställa in matchen som du hoppas skulle Israel vinna på walk over.

  En internationell sportbojkott mot Israel skulle kanske ha effekt, men ensidiga aktioner fungerar inte. Sen känns det väl lite som hyckleri givet att vi just genomfört ett OS i Kina trots dess agerande i Tibet.

  • Thomas: Att du är så mån om att gynna Israel, Jinge.

   Väx upp Thomas! Ironi i den här frågan känns bara malplacerad!

 14. Johan,

  Det israelerna håller på med kallas INTE självförsvar! Det är naivt av dig att ens uttala dig på det sättet!

  Vem är de som ockuperar?
  Vem är det som har världens alla vapen, inkl. kärnvapen?
  Vem är det som bygger en mur?
  Vem är det som bygger bosättningar?
  Urinerar i vatten?
  Förstör odlingar?
  Fängslar barn och sedan torterar dem??
  Använder PALESTINSKA BARN SOM SKÖLDAR??
  Räknar araberna som andra klassens medborgare?
  Isolerar en hel befolkning?
  Inför blockader och låter 1,5 miljoner människor svälta i mer än 3 år??
  River ner hus?
  Attackerar journalister, ambulansmän, läkare, FN-personal, utlänningar m.fl??
  Ska jag fortsätta??
  Allt detta och mycket mer gör israelerna. Alltså har palestinierna RÄTTEN till självförsvar och allt det dem gör är självförsvar!

  Det du säger om Hamas är sionistisk propaganda. Om du pratar med befolkningen i Gaza så kommer dem säga något annat. De vet vad som händer mer än någon annan i världen.

  Sedan så SKA vi visa dessa krigsförbrytare att vi INTE accepterar det dem håller på med.
  Så som du säger så innebär det att vi ska låta dem få göra vad dem vill och vi accepterar det.
  I helvete heller!!
  Kan man införa sanktioner mot Sydafrika och andra så kan man också visa att man är emot sionisternas brutalitet och förtryck mot palestinierna!!! Och det med alla medel!!!

 15. Jinge, jag motiverade varför de aktioner du föreslår gynnar Israel. Anser du att jag har fel? Skulle du i så fall kunna besvära dig med att beskriva hur jag har fel?

  • Om det gynnar Israel eller inte är fullständigt ointressant. Jag ser hellre att Sverige lämnar WO än spelar mot apartheidstaten.

   EOD

 16. Svenska damlandslaget har flera gånger mött Nordkorea i fotboll. Hur kan det försvaras? Vart var era protester då? För en månad sedan mötte vi diktaturen Kuba i handboll. Jag hörde inte tillstymmelse till protester från er. Jag tror inte alls på idrottsbojkotter. Idrott för männsikor närmare varandra. Bojkotter brukar inte vara särskilt framgångsrika. Sydafrika behöll apartheid i 30 år trots bojkott, USA har bojkottat Kuba i 50 år, trots det styr Castro vidare.

 17. ”Sydafrika behöll apartheid i 30 år trots bojkott”

  Om Israel bojkottats från start hade alltså sionismen avvecklats 1978. Bättre sent än aldrig.

 18. @Andreas:
  Jag är så förbannat trött på er Israels Advokater och ert tunna ”se så illa andra uppför sig” argument när ni försvarar Israel. Alla de länder som du jämför demokratin Israel med är diktaturer och därmed saknar jämförelsen relevans i mina ögon.

  Demokratier ska bedömas hårdare än diktaturer eftersom en demokrati åtnjuter en helt annan legitimitet och status i världen. Vidare så är jag övertygad om att alla vi härinne, som de demokrater vi är, liksom du tar avstånd från diktaturer som Nordkorea och Kina.

  @Johan:
  Har fortfarnade inte sett någon opartisk källa (IDF eller andra Pro-Israeliska källor räknas inte) som har bevis för de mänskilga sköldar Hamas påstås använda sig av. Tror snarare det handlar om civila som av misstag hamnat mellan parterna och sen mejats ner av Isrelisk eld.

  Vad gäller det interna våldet på Gazaremsan så kan det förmodligen förklars med den laglöshet som råder då Hamas säkerhetsapparat har förstörts av Israels angrepp och genom den omfattande infiltration av sabotörer från Abbas Fattah-styrkor.

  Vad du fått dina uppgifter om att Hamas skulle döda oliktänkande, vad som nu menas med det, är okänt för mig. Det enda jag har läst är att de har slagit till hårt mot Fatah-infiltratörer och andra som kollaborerar med Israel och det är tyvärr en nödvändighet i den krigssituation området befinner sig i.

 19. Apropå stoppa matchen: Steffo Törnqvist satt i morgonsoffan i TV4 i morse och ringde runt till alla möjliga ansvariga för beslutet för att försöka ordna så att matchen kunde spelas och, framförallt, spelas med publik. Jag har nog aldrig skådat en så uppenbart partisk journalist. Det var som om han var anställd av den israeliska regeringen snarare än TV4. Shame on you, Steffo!

 20. I Vivo nära min lägenhet har man gul & röd paprika från Underlandet som ruttnar…
  Chefen är i min ålder, kille jag känner sa att det är sista varor från Israel eftersom han gjorde beställning och kontrakt innan de attackerade Gaza. Han räknar bara dagar att kontrakt/beställning går ut, och så är det säkert med många andra butiker.
  Under genocid i Gaza har ungdomarna slagit ned hel hylla med mini-tomater ”made in Underlandet”.

  PS! Jag tror att många av er, inkl. Jinge har missat den här rapport från TV4 av vår kära Rolf. Vet ni att våra journalister började våga tala..?

  http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=730898&treeId=902001&renderingdepartment=2.757

  Hårresande att IDF har skjutit ihjäl barn och kvinnor från nära hål, som lämnade sina hem med vit flagga!

  Så har ni INGENTING att snacka om med Johan som är så j*’la upprörd!

 21. Jippiii! Jag kan se matchen p g a föräldrar till en bollkalle. Kanon. Men förbannad blir jag på de fega krakarna till Socialdemokrater här i Malmö.
  En gång i tiden var det Liberaler som jag och Socialdemokrater som gemensamt slogs för Demokrati i det här landet. Sossarna vågar väl inte längre och fick med en rösts övervikt ”Spel för tomma läktare”. S-Krakar som viker sig för vänster och Hama(s)-packet. Men deras Kvinnoförbund hyllar ju Feminister som Hama(S). De är väl trötta på mesiga mansgrisar och måste ty sig till ruttna Manssvin i Hama(S).
  Kan bli en tuff match, men jag tror Sverige vinner. Må bäste man vinna.

  • Pär Brumarks kommentar!

   Kommentarer likt den Pär Brumark lade in släpps i normala fall aldrig fram. Men efter att han gjort sig märkvärdig som något slags hemlig representant för den amerikanska film- och musikbranschen, och medverkande till att ”avslöja” The Pirate Bay så tycker jag att kommentaren har ett visst allmänintresse.

   Dessutom har Brumark berättat att han är judisk vilket sätter utfallet mot Hamas en speciell belysning.

   Per Brumark är numera inlagd i bloggens spamfilter så alla kommentarer hamnar direkt i den binära världsrymden.

 22. DC-matchen måste stoppas.

  Det vore bättra om een enda spelare i television vore passiv och struntade i alla bollar från israelerna.

 23. Jag skulle aldrig någonsin under rådande omständigheter köpa en Israelisk vara eller betala för att se en tennismatch eller något som helst annat evenemang där Israel är inblandat. Det är viktigt att ta tydlig ställning mot de övergrepp som sker i Gaza.

  En viktig punkt är däremot att det är upp till oss som privatpersoner, inte upp till tennisförbund eller upp till livsmedelsbutikerna att bojkotta. Jag stödjer inte Israel på något sätt just nu och jag uppmanar alla att följa mitt exempel som Miljöpartist, som privatperson, som Amnestymedlem, som medmänniska.

  BOJKOTTA ISRAEL NU!!!