Sossarna vill fortsätta högerpolitiken


Mona Sahlin och Thomas Östros skriver idag en debattartikel i DN där de hävdar att de vill höja skatteinkomsterna med fem miljarder kronor för att ta Sverige ur krisen.

DN/Debatt: ”Det behövs fem ­miljarder i nya skatter för att ta Sverige ur krisen. Förmögenhetsskatten bör återinföras. Personer med över två miljoner i för-
mögenhet ska betala en procent i skatt. Inkomst-
skatten måste höjas för höginkomsttagare. Den som ­tjänar närmare en miljon kronor per år får betala mer i skatt än i dag. Det skriver Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och den ekonomisk-politiske talesmannen Thomas Östros.”

Personligen blir jag mycket orolig när jag läser igenom deras artikel. Bara i år har högerregeringen sänkt skatterna med sexton miljarder, och det var säkerligen mer förra året. Och sett till de uttalanden Sahlin har gjort bara i år så har hon hävdat att staten borde ta på sig mångfalt större utgifter. Pengarna hon har varit beredd att satsa på att stödja bilindustrin är minst tiofaldigt större än de ökade skattehöjningar de nu talar om.

Jag blir uppriktigt förvånad när jag ser att mångmiljonärerna slipper undan med en procent i skatt på sin förmögenhet, jag antar att alla presumtiva rödgröna väljare blir lika häpna som undertecknad. Den som tjänar närmare en miljon om året ska få betala mer skatt än idag, skriver de. Det är en utomordentligt defensiv hållning som partiet visar upp, jag blir alltmer övertygad om att man bara bäddar för missnöjespartier på det sättet.

Visserligen vill väl alla betala så lite skatt som möjligt, men i en ekonomisk krissituation där vi riskerar att få en mycket omfattande arbetslöshet så är jag övertygad om att viljan att betala mer i skatt är mycket stor. Det är tveklöst så att skola, vård och omsorg behöver gå så skadeslösa som möjligt ur


den ekonomiska krisen. Dessutom behöver infra-
struktursatsningarna bli mycket stora, att sitta still i båten som den nuvarande högerregeringen är definitivt en felaktig politik. Att ändra den politiken kostar pengar, pengar som inte finns.

Fem miljarder innebär en skatteökning på mindre än hundra kronor i månaden sett över alla skattebetalare i landet. Och uppenbarligen så avser (S) att de som verkligen har råd med en ökning ska komma undan. Det är en politisk feghet av typisk socialdemokratisk modell, en undfallenhet som givetvis högerpartierna kommer slå mynt utav. För uppriktigt sagt, varför i hela friden skulle vi rösta på de rödgröna om de ska fortsätta med den nu förda högerpolitiken?

Andra om: , , , , , , , it AB

[tags]Sahlin, Östros, Högerpolitik, Socialdemokraterna, Missnöjespartier, Gråsossar, Feghet, Politik[/tags]


21 svar till “Sossarna vill fortsätta högerpolitiken”

  1. Stöd kravet på en speciell Girighetsskatt. 10% extra skatt på alla inkomster över 1 miljon. Öka progressiviteten i skatteskalorna. Låt de som verkligen kan betala.

  2. Det är befriande att höra någon som rör sig utanför den gängse fåran i den politiska debatten. jag tycker precis som du att det är beklämmande att se vilket fegt parti socialdemokraterna har blivit.

    Socialdemokraterna borde i ett första steg åtminstone lova att dra upp hela jobbskatteavdraget för att återställa den offentliga sektorns ekonomi till hur den var före alliansen kom till makten.

    Sedan borde man dra lärdom av hur Göran Person hanterade den förra krisen. Det gick ju inte speciellt bra. Det går helt enkelt inte att spara sig ur krisen.

  3. Att höja skatter för att ta oss ur krisen? Det är bara så hjärndött… Men det är sant som du säger, den här debattartikeln är underlig. Ingen tanke alls bakom, bara någon slags populistisk röstvärvning. Ni på vänsterkanten kommer få det svårt, om detta är vad ni kan presentera. :)

  4. Det här med förmögenhetsskatt kan bli väldigt kontraproduktivt i dagens internationaliserade värld. Ta t.ex. HM-ägaren Stefan Persson. Enligt uppgift lär han betala närmare 700 mkr i skatt varje år. Nu tycker sossarna att han också ska betala förmögenhetsskatt. Med den föreslagna skattesatsen skulle hans skatt minst fördubblas. I praktiken är dock risken stor att staten istället mister de 700 mkr man idag årligen får in i skatt eftersom Persson lätt kan bestämma sig för att på äldre dagar bo på sitt gods i England och då blir den ingen skatt alls till Sverige. Det som skulle bli en beräknad skatteintäkt blir istället ett skattebortfall på samma belopp.

    • Ja det finns nackdelar med allt. Men kryphål kommer alltid att finnas. Och det vore väl inte så mycket listigare att beskatta företagets vinst? Öka inkomstskatten rakt av med 1-5% i progressiv riktning?

  5. Jag tror att Socialdemokraternas skattehojnings ideer far motsatt effekt, av vantade 5 miljader blev det minus 3 miljarder pa grund av att man glomde rakna med skatteplanering och utflytt av kapital fran Sverige. Ryssland ar ett bra exempel, nar man sankte skatten for ALLA medborgare till flat tax om 13%, borjade medborgarna redovisa sina inkomster och skatte intakterna mer an tre dubblades pa tva ar. Nu ar ju vi Svenskar ett mer organiserat folk an Ryssar, men jag tror personligen att var och en ar sig sjalv narmast. Jinge forklara for mig varfor ska jag betala 55% i skatt for att jag ar kreativ och har skaffat mig en hog utbildning?
    Vet du det kanske handlar om en kreativitets skatt om 20-23% ovanpa Kommunalskatten?
    Mina vanner den enda losningen pa problemen ala Mona Sahlin ar att skapa ett incitament for skattehojning, egentligen handlar det inte om detta det handlar om att visa att de fortfarande ar ett arbetarparti som stoder de “svaga” och arbetarklassen. Alliansen har ju visat att man klivit in pa arbetarnas sida genom att ge dessa arbetare mer frihet i sin egen planbok, och inte vara beroende av nagot “nytt” bidrag som bestams av en “nytillsatt” tjansteman som beslutar om du har ratt till detta eller inte. Detta ar farligt for Socialdemokraterna, att nagon klivit in pa deras territorium med kanske battre ideer an att bli an mer beroende av bidrag.
    Bidrags samhallet ar till ondo for kreativiteten inom naringslivet som faktiskt ar grunden till var valfard, min uppfattning ar att vi inte bara kan leva pa att jobba inom den offentliga sektorn.
    Jag betackar mig for att se det Kommunist drivna-Socialdemokratiska & Miljosocialistiska regerings alternativet som representanter for varat land och styrelse! Det vore mycket tragiskt for Sverige!!!

  6. Tror du inte personligen att den skatteniva vi redan har redan ar for hog eller tillracklig hog? Ar det inte dags att borja se om politiken, skattehojningar kanske ger kortsiktiga jobb men langsiktiga problem. En skattehojning idag ger direkt effekt, JA, men det ger ocksa ett incitament for de som ar kapitalagare att lagga sina investeringar nagon annanstans. Vi maste forsta att ALLA behovs i ett samhalle och att kapitalagarna i de flesta fall inte ar onda eller har onda avsikter. De rika kan hjalpa till att losa krisen genom att bidra till investeringar som ger arbete. Tyvarr med den politik som visas fram av Regerings alternativet, inte underlattar en process att skapa fler foretagare och darmed en okad skattebas.
    Att tacka underskottet pa 135 miljarder med 5 miljarder och kalla det for en satsning ar kanske att ta i, eller?

  7. Tycker att det var bra att dom tog bort förmögenhetsskatten. Varför ska man skatta på pengar som redan är skattade på? Det är inte heller så att alla människor som har någon form av kapital är jätterika. Jag ärvde vissa aktier av min farfar, inga miljoner eller så. När jag blev uppsagd från mitt hyreskontrakt (ett rivningskontrakt) 2007 bodde jag hemma hos min mamma i 3 månader innan jag beslöt mig för att anväda farfars pengar och köpa en lägenhet eftersom man måste stå 5 år i kö för att kunna hyra något där jag bor. Jag sålde för ungefär 300 000 och köpte den lägenhet där jag bor idag. Eftersom jag ärvt pengarna och inte visste vad farfar gett för dom så tyckte skatteverket att det var rimligt att jag skattae 30% på 80% av beloppet alltså 72 000, en ganska stor del av dom 300 000 kan jag tycka och väldigt mycket pengar för lilla mig som jobbar 40% och studerar halvtid vilket jag får ca 1000 kr i månaden för….särskillt som mina aktier sannolikt miskat i värde sedan jag fick dom. Nu har csn upptäckt att jag ”tjänat” 300 000 2007 och kräver tillbaka de pengar jag fått av dom. Pengar som jag inte ens sett i verkligheten än mindre haft att leva för….

  8. Sarah,
    Jag tycker din situation ar olustig men den ar tyvarr vanlig i Sverige. Jag skulle vilja pasta att det ar effekten av ett Socialdemokratiskt samhalle. Du har ju fatt pengar av din Farfar, han har jobbat i manga langa ar sparat och gnetat dessa pengar som han dessutom betalt skatt pa. Du ska naturligtvis betala skatt pa detta minst 99%, for du har ju inte gjort nagot bara setat och tagit emot. Denna retorik ar kanslokall – men fakta visar att det mer eller mindre ar sa som folk vill ha det. Ingen ska ha mer an nagon annan trots att man studerar, jobbar utomlands, jobbar kvallar och natter for att visa sig vara en bra medarbetare, kommer med ideer…aaah det enda giltiga sattet att tjana pengar pa ar att vinna pa lotteri eller trav, da ar man ju en hjalte!
    Vilket samhalle…..

  9. Ja man kan konstatera att Mona går ut försiktigt. Undrar vad (v) säger om det där. Är det ett uttryck för kommande politik efter 2010 så lär inte jag rösta på (v) nästa gång.

  10. Det är märkligt ställningstagande av v och mp,s riksdagsfolk och det harmonierar inte ett dugg med vare sig deras medlemmarna och väljares inställning.
    Det är tydligt att v och mp helt anser att dagens kris ska övervinnas med ofinansierade krediter som i slutända då kommer få betalas avlåg- och medel-inkomsttagare utan tillgångar, till skillnad mot s som dock vill ha en ökad beskattning som i och för sig är nästan bara kosmetisk. Antagligen är det en förberedelse av s för att det ska bli lättare för låg- och medel-inkomsttagarna att svälja att de som får betala när räkningen kommer, om de kommer till makten.
    När progressiv skatt och förmögenhetsskatt infördes på början trettiotalet var ett av skälen att finansiera statsunderskotten, ett annat var att öka pengarnas omsättningshastighet, när pengarna fastnade i förmögenhetsbildningar var de inte längre produktiva.
    Att bara trycka nya pengar som fastnar i förmögenhetsbildningar ökar bara krisens djup och varaktighet.
    Den andra faran är att stirra sig blind på att budgeten ska vara i balans (nollresultat eller lite plus), en katastrofal ekonomisk politik som t.ex. Brüning drev som rikskansler (1930- 30/5 32).Miljontals tyskar blev utan arbete och bostadslösa, med känt reslutat i valen Juli.32 och Nov. 32 och vad de ledde till.

  11. Ja låt oss få en flat skatt som i balt-länderna och de övriga fd öststatländerna – så kan vi liksom dessa länder krascha ekonomiskt och välfärdsmässigt. Och så kan vi försöka resa oss upp på nytt i landet Sverige!
    Mer bra förslag från högerdårarna ovan?

    Bengt Nilsson, sosse

  12. Ännu högre skatter i landet med världens högsta skatter, är det så smart?

    Är det inte snarare fler jobb som behövs? mot utanförskap..
    Fler företag som går bra? och anställer folk..
    Fler välutbildade medborgare och framtidsforskning? för miljövänlig teknik och ekonomisk utveckling..

    Jag tror aldrig att extremism i någon form är nyttig, dessutom skapar det bara skatteflykt och annat mygel.

    Dags att tänka nytt!

  13. Bengt,
    Det är ingen här som förespråkat att vi ska införa en platt skatt även i Sverige, det som tidigare nämndes var bara en erfarenhet om att höjd skatt inte alltid automatiskt leder till högre skatteintäkter.
    Det är helt meningslöst att Sverige ensamt försöker beskatta höginkomsttagare i klart större utsträckning än övriga EU-länder, detta kommer endast leda till en större utflyttning och skatteplanering. Om vi ska försöka oss på att öka skattenivåerna radikalt så måste det vara ett arbete som vi genomför gemensamt inom EU, endast då kan det få några positiva effekter.

    Att sedan säga att 5 miljarder i ökade skatteintäkter är det som behövs för att ta oss ur krisen är direkt korkat. Detta år förväntas budgetunderskottet ligga på 135 miljarder kronor, vad gör då 5 miljarder i extra inkomster för skillnad?

    Det är dags att inse att krisen tar slut när den tar slut helt oberoende av vad vi i Sverige gör, vi är alldeles för små för att påverka världsekonomin i någon märkbar utsträckning.

  14. Jag vet inte om skattehöjningar är riktigt rätt just nu, det är bättre höja skatterna när man är ute ur krisen.

    jag tror om man behöver mer pengar så måste man nog streamline administations kostnader och skrota verksamheter man inte behöver (ex. FRA), skära ned på statliga VD löner och politker löner och arvoden, vägra betala så mycket som vi gör till EU. Det finns säkert mer vi kan skära ned på så vi får mer pengar till vad vi svenskar tycker är viktig verksamhet. I senaste omröstnignen jag såg vi svenskar prioriterade var sjukvård, älderomsorg, skola och polisverksamhet prioritet 1.

  15. Vaddå avskaffa jobbavdraget? Jag arbetar som kollektivare under transports avtal och jag vill inte betala mer i skatt. Jag har högst medelmåttiga inkomster och den extra tusing jag fått av detta avdrag vill jag ha kvar. Är verkligen ingen höginkomsttagare eller vän av borgerlig politik men inte fan vill jag bli sönderskattad heller för den delen! Andra länder har både fungerande välfärdssystem och sunda statsfinanser utan att beskatta medborgarna till döds.

  16. Sahlin och Östros skriver att de fem miljarderna ska gå till ”kommunerna och landstingen”. 290 kommuner, 18 landsting och 2 regioner, ger att de i snitt får 16 miljoner var. Det är säkert välkommet, men räcker ju knappast till stordåd.

  17. Jobbskatteavdraget är bara ett annat sätt att säga att den som blir gammal, blir sjuk, blir arbetslös eller får barn ska för detta bestraffas med högre skatt. Dvs, avskaffa jobbskatteavdraget. Skattesatsen på en inkomst ska vara lika hög oberoende av hur du fått dom pengarna. Som lön, som pension, som föräldrapenning och varför inte också som ränta eller aktieutdelning.

  18. David H #18 Troligtvis blir fördelningstalet 10 000 innevånare lika med en promille. Alltså en kommun med 10 000 får 5 miljoner. En kommun 100 000 får 50 miljoner. I de här sammanhanget så är det samma fördelningstal för kommun och landsting.
    Det bli inga 16 miljoner rakt av till var och en.