Varning för läkare!


Från Vioxx hemsida
OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

Är man inte redan hypokondriker (avhandlas på annan plats här på bloggen), ja är man inte så blir man…

Själv tillhör jag den kategori 50+ som har haft hjärtinfarkt. Dessutom genomgick jag en bypassoperation dagen efter Lucia 1999 (var man orolig över om kirurgen hade firat?)

Efter den typen av hjärtincidenter så blir det en hel del medicin som man måste peta i sig dagligen, och troligen resterande dagar. Det är blodtrycksmedicin, kolesteroldito, betablockerare etcetera… Det behövs säkert, för att jag är en kolerisk person har säkert bloggläsarna upptäckt redan..

Som många andra 50+ har jag oxo börjat få lite andra krämpor. Ont i vänster axel har jag haft i 35 år (tyngdlyftning som spoling) men i våras blev axelvärken riktigt elak. Jag fick tjata mig till en hyfsat snabb tid hos ortopeden som förklarade att VIOXX från MERCK var en utmärkt medicin. Ok. Det medges, han hade rätt. Mina besvär försvann nästan helt efter en månads medicinering.

Allt hade väl varit gott och väl om inte SvD igår meddelat med braskande rubriker att medicinen var akut stoppad över hela världen på grund av dess ökade risk för komplikationer för hjärt-kärlsjuka..

SvD berättade: ”Den europeiska läkemedelsmyndigheten har tidigare gjort en stor och grundlig undersökning av coxiber, läkemedelsgruppen i vilken Vioxx ingår. Resultaten från den studien, Vigor-studien, visade att Vioxx gav en ökad risk för hjärt- och kärlbiverkningar.”

NÄMEN VAFFA… ??

Ska man inte kunna kräva av en specialistläkare i ortopedi att han läser på om de mediciner han förskriver åt sina patienter? Han var klart medveten om att jag är patient hos hans kollega hjärtspecialisten. Egentligen borde jag anmäla honom till HSAN.. Framförallt eftersom det finns ett flertal behandlingsalternativ. Andra antiinflammatoriska mediciner, kortisonsprutor etc..

Detta visar en sak tydligt: Man ska ALLTID ifrågasätta den medicin som läkare skriver ut. Kolla FASS och sök annan information på nätet. Läkare är en yrkesgrupp som ingalunda är befriade från mänskliga misstag. Kruxet är att det är vi patienter som får ta konsekvenserna..

,

2 svar till “Varning för läkare!”

  1. De flesta litar på sina läkare.
    Det gör inte jag. Jag kollar alltid upp deras rekommendationer eller förslag till mediciner, innan jag bestämmer mig för att följa deras ordination. Att vara 50+ innebär som du säger att kroppen börjar degenerera :), men det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen.

    Annica