Sätt åt invandrarna, säger Beatrice Ask


[column width=”49%” padding=”2%”]
De senaste dagarna har det talats en del om föräldra-
ansvaret, föräldrarna till en illbatting som ställer till något sattyg ska vara ekonomiskt ansvariga anser högerns Beatrice Ask, något som hon dessutom anser att domstolen ska reglera i och med en lagändring.

Hon bortser då ifrån det faktum att föräldrar alltid tagit ekonomiskt ansvar för vad deras barn ställt till med. Lyckas de skjuta en fotboll genom grannens fönster så betalar föräldrarna. Men moderaternas idé har inte uppkommit på grund av den sortens olyckor, den kommer sig av de bil- och skolbränder som inträffat den senaste tiden.

Dessa bränder beror i första hand på det utanförskap som den borgerliga alliansen sagt sig vilja bekämpa. Nu lyckades det dåligt och arbetslösheten är rekordhög, då vill man istället öka repressionen för att på det sättet framstå som handlings-
kraftiga, alltså talar man om föräldraansvaret. I en TV-intervju såg jag hur justitieministern försökte se ut som en snäll gammal tant som vill alla väl. Hon sade något om att dom-
stolarna fick göra en bedömning av betalningsförmågan och att kostnaden inte skulle bli högre än vad föräldrarna klarar av.

Det finns anledning att anta att de som ger sig på döda ting i form av daghem, skolor eller bilar redan innan mår väldigt dåligt, och att orsakerna till detta beror på utanförskap, föräldrars arbetslöshet och en hårt segregerad livssituation. De åtgärder som behöver sättas in för att motverka sådant är förstärkningar av skola, polis, socialtjänst, arbetsförmedling, fritidsverksamhet och kanske dessutom psykiatrin.

Det de här verksamheterna har gemensamt är att de finansieras av skattemedel, och ökar man utgifterna så innebär det att man inte kan sänka skatterna lika mycket för dem som redan har det gott ställt. Och eftersom det inte i första hand rör

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Beatrice Ask

sig om ungdomar från de välsituerades villaområden så får det inte kosta, och om det ska kosta så är det dem som inte har det så fett som ska betala. Det ska betalas på kostnadsstäl-
let, på ren svenska.

Oavsett vad man än tycker om föräldraansvaret så är knappast förslaget någon nymodighet. När jag själv knäckte grannens fönster med en snöboll runt 1952-53 så var det mina föräldrar som betalade för en ny ruta. Och det är så det fungerar idag också för de allra flesta. Beatrice Asks förslag riktar sig mot invandrarbarn i förorter, alldeles oavsett vad hon själv säger. Visst ska föräldrarna stå för vad deras illbattingar ställer till med, men här handlar det om dunklare motiv än så.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , dagen ab1234 dn svd1 ex t


8 svar till “Sätt åt invandrarna, säger Beatrice Ask”

 1. Beatrice Ask säger inte ”invandrarna”, men alla förstår att det är vad hon menar. Det är bara sverigedemokraterna som gör det och där finns också en klart bidragande orsak till att det kommer nu. Man är ute efter SD-röster, och kanske ta från folkpartiet också.

 2. Jag trodde i min enfald att föräldrarna var ansvariga för allt deras barn gjorde? Dvs bränner man en bil för 300-400 tusen så är det också vad föräldrarna skall betala. Det vore på sin plats att frågan utreddes så att man får klart för sig samhällets roll kontra vårdnadshavaren? Vems är barnen egentligen?

  • Nej, så är det inte. Dock kan föräldrarna vara ansvariga om de bedöms haft för dålig uppsyn över sina barn, dock minskar givetvis detta kravet i takt med att barnet blir äldre.

   // Gustaf

 3. Det märkliga är att När BA talar om föräldraansvar tolkar många, kanske de flesta, kanske även BA själv, det som att hon menar att det bara är invandrare som ska ta föräldraansvar. Men det är väl det som kallas ”blågul kremlologi”.

  Det är inte som så att föräldrar ”alltid” tagit ansvar för en krossad ruta genom att betala den, och sedan kanske dragit det från veckopengen. Föräldrar som tagit ansvar för sina barn har gjort det.
  Sedan fanns det föräldrar som alltid hittade någon av ungarnas kompisar att skylla på: ”Min XX skulle aldrig göra så själv. Det är YY som lurat hen till det!” De ungarna brukade få problem för de lärde sig aldrig ta ansvar själva.

  Jag tror inte heller att man ger sig på dess döda saker och förstör för att man mår dåligt. Man gör det för att man vill skaffa sig respekt bland sina kompisar, att visa att man vågar och kan. Det ger ett socialt kapital, som ger hög status i den omgivning som betyder något. Kan oxå fungera som ett ”instegsjobb” för wannabees i gängkulturen.

  Problemen kommer om föräldrarna abdikerar från sin föräldraroll, man vill vara kompis med sina barn, och låter barnen driva omkring och fostra varandra. Vad som händer då beskrivs ganska väl i Goldings Flugornas herre.
  Att abdikera från föräldrarollen är nog vanligare bland pursvenskar än bland nysvenskar, men jag vet många nysvenskar som undrar hur man kan uppfostra barn utan aga. Och ger upp för barnen hotar med polisanmälan.

  Jag är tidningsbud och ser något tiotal ungar som är ute och kör två- eller fyrhjuligt på nätterna, som drar repor på cykelbanor. Varje natt. Barn som är skolpliktiga. En del under tio år. Såg en bil där den som styrde stod i framsätet, någon måste legat på durken och tryckt på pedalerna.
  Nästan varje natt bränns det en eller flera bilar i området (förstör DNA-spår!).

  Hur ska dessa barn klara skolan på dagarna?
  Föräldrarna ÄR faktiskt ansvariga att se till att deras barn får den vila som behövs för att barnen ska klara skolan.

  Så visst behövs det stöd, men det behövs i första hand stöd åt föräldrarna att ta sitt ansvar.
  Ge polisen rätt att köra hem underåriga barn som driver omkring på byn, eller stan, sena kvällar och nätter. Om det sker ofta: kalla föräldrar och barn till samtal på Soc.
  För föräldrar som känner sig handfallna utan aga: ta upp diskussionen med föräldrarna och deras barn i skolan med hjälp av Soc.
  Extra medel till skolan för obligatorisk läxhjälp till elever som inte fixar läxorna hemma. Om inte en elev ”vill ha” denna extra hjälp är det föräldrarnas ansvar att se till att deras barn närvarar. (Eller att eleven ser till att göra läxorna hemma!)
  Vettiga fritidsaktiviteter, som helst involverar föräldrarna till en del.
  m.m.

  En annan sak är att det är inte så lätt att utdela betalningsansvar när man inte vet vem som ställt till med något. För det är ju ingen som tillfrågas som ställt till med något. Och för den som redan har små marginaler finns det inte så mycket att ta av.
  Men för människor med villa och radhus kan det bli dyrt. Tänk på alla fotbollshuliganer om de själva eller deras föräldrar ska betala! Och där finns det oftast videoinspelningar. Ska de även betala polisinsatsen? Så (m):s kärntrupper hör till dem som kommer att råka illa ut. Så vid närmare eftertanke, från Slingman & Co, faller nog den ekonomiska delen.

  • Håller med el persson. Vill lägga till ytterliggare en aspekt på problemet. Varken politiker, journalister eller poliser bor i problemområden. Hur ska man då kunna se klart och se problemets hela vidd? Detta kan ju också bidra till ointresse på att lösa problemen på djupet istället på att ge sig på symptomen.

   Dock ser jag inte att det är direkt fel att föräldrarna ska betala för barnens bus med andras (oftast vår gemensamma) egendom.

 4. om det här förslaget går igenom så kommer det att drabba främst ensamstående mammor som antingen jobbar mycket eller lider av deppression pga arbetslöshet o knappt har tid för sin tonåring.
  föräldrar som kanske är alkoholister eller knarkare o väldigt många invandrarföräldrar som tex kanske inte kan det svenska språket o har svårt för att o nå ut till sina tonåriga barn, kulturkrock mellan barn o föräldrar.
  alltså allvarligt jag blir så trött på Alliansens politik det enda de kan är att trampa på de svaga i samhället istället för att hjälpa upp de på benen.
  man kör hårt mot hårt mot sjuka o arbetslösa o nu vill de knäcka många ekonomiskt svaga ännu mera.
  det känns som att Socialdemokratin och Vänstern besitter mer medmänsklighet o solidaritet o ödmjukhet inför folket än va de Blåa besitter.

 5. Jag är övertygad om att problemen i förorterna till viss del är en konsekvens av hur resten av samhället ser på dem. Det finns en rad teorier som stödjer detta och passande är sannolikt att kolla på stämplingsteorin och stigma. Människor infriar omgivningens förväntningar på dem. Jag har arbetat i en förort och har pratat med små pojkar i lågstadiet som försökt förklara för mig hur invandrare är och många av dem har redan gått in i rollen om hur en invandrare ska vara. Jag kan säga att det är skrämmande att höra en 9-åring prata om att vi invandrare skäl, slåss och är inte så mesiga som svenskar. Det ska också tilläggas att jag känner några av dessa föräldrar och de är väldigt laglydiga. Dessa pojkar har inte fått det hemifrån utan jag är övertygad om att det är det svenska samhället som format de allra flesta av dem. Det är långt ifrån alla men allt för många redan i lågstadiet som har en skruvad bild av hur man som invandrare ska vara. Jag tycker att varje enskild svensk ska kolla på sitt handlande och sin attityd mot invandrare samt synen på förorten. Det är vi som bor här som är arbetsgivare, poliser, journalister och politiker. Alla vi har ett ansvar för att anställa folk, välkomna invandrare, vägleda dem och göra allt för att försöka spräcka fördomar. Varje enskild svensk som visserligen inte är främlingsfientlig men som är rädd för förorten och de som bor där har en skyldighet att ompröva den syn som massmedia gett oss. Vi har alla ett ansvar för det är vi som utgör samhället. Politikerna är inte bättre än folket även om de borde vara övermänniskor.

  Sedan finns det ett annat problem. När högerextremismen växer i Sverige så står svenska politiker handlingsförlamade och har inga strategier. Det är enbart invandrare som är mer integrerade och är mer svensk än mig som etnisk svensk som kommer till tals i debatten. Jag tror det bästa vapnet mot högerextremismen är att sätta ansikten på de som kallas invandrare. I debatt senast när det handlade om apatiska flyktingbarn var det regeln som bekräftade undantaget när de ringde en syster till ett apatiskt barn som fick komma till tals. Det var gripande måste 99.99% av befolkningen tycka. När man sätter ansikten på de som ska utvisas så finns det så gått som alltid ett massivt stöd och ibland har det till och med hänt att högerextrema människor tar parti för den stackars söta flickan eller dyl. Någon som kommer ihåg dokumentären om raggarkungen? Att inte sätta ansikten på folk gör det så mycket enklare för SD. Folk med en papperspåse på huvudet och en munkavel för munnen är svårt att känna empati för!

 6. Beck

  Ja, som lärare känner jag igen det där med självuppfyllande profetsia, att en del spec invandrarpojkar har gett upp det där med att försöka få ett hederligt jobb osv. ’Det är ingen idé, ingen kommer ge oss något jobb ändå’ säger de. Deras föräldrar är ofta förtvivlade, många har ju kommit hit för att ge sina barn en bättre framtid och istället blir de kriminella.

  Jag tror på det där med att visa att ”de där invandrarna” är vanliga människor. Naturligtvis finns det idioter, men det är verkligen inte något som saknas i den svenska gruppen heller. Pratar man med folk från en massa olika länder upptäcker man oftast att det är mer som förenar en än skiljer en och oftast kan man förstå hur den andra resonerar över det som skiljer.