Sahlin markerar avståndet till väljarna

(Uppdaterad 10.42) Jag tänker på Göran Persson och hans tal om att Mona Sahlins främsta egenskaper inte är den intellektuella kapaciteten, jag tänker på det nu när det framkommer att hon åker privatchartrat plan ner till Mallorca för att gå på Micael Bindefelds födelsedagsfest.

AB: ”Mona Sahlin (S) har åkt med specialchartrat flygplan till Mallorca – för att gå på festfixarens Micael Bindefelds 50-årskalas. – Jag tycker det är fullständigt idiotiskt. Hon är partiledare för Sveriges största parti, ett parti där det stora antalet medlemmar inte rör sig kring Stureplan, säger Paul Ronge, medierådgivare. Mona Sahlin, partiledare för Socialdemokraterna, klev igår på ett specialchartrat plan av festfixaren Micael Bindefeld, med destination Mallorca. Hon ska tillsammans med flera kändisar gå på Bindefelds 50-årskalas på ön. Tillsammans med Mona Sahlin följde hennes make samt ett följe från SÄPO. – Hon åker ner för att fira sin gamla vän sedan länge, säger Sahlins presschef Anna Helsén till Aftonbladet.se ”

Enligt hennes medierepresentanter så betalar hon ur den egna plånboken, men tyvärr så har alla hennes väljare hört den sortens tongångar förr, som förskott på lön från regeringens kreditkort, Toblerone och annat. Och att flyga till Mallorca för att gå på Bindefelds fest låter inte speciellt folkligt. Visst förlåter många borgerliga henne för denna politiska blunder, men de skulle inte ha röstat på henne i alla fall.

Det märkliga är inte att Sahlin flyger privatjet till Mallorca egentligen, det märkliga är att hon uppenbarligen saknar politiska rådgivare. Vilken normalt funtad person som helst inser givetvis att den borgerliga pressen kommer göra ett stort nummer av denna resa. En resa som dessutom företas i samband med kyrkovalet. Om Sahlin har gått ur statskyrkan

Sahlinså hade hon i alla fall kunnat ställa upp och dela ut valsedlar. Men partiets äldre väljare ser att hon gör andra prioriteringar, något som många förstås har väntat på. En av dem som kommenterade en tidigare artikel skrev att Mona Sahlin är Alliansens bästa valarbetare, och det är precis så det är.

Personligen så tror jag att hon nu ställt till med en ny Monaaffär, något som tidningarna kommer göra ett stort nummer av. Man får ju hoppas att hon har kul på festen ikväll för den kan bli mycket politiskt kostsam., för nu ser folk i stugorna att det är skillnad på folk och folk, igen…

intressant Andra om: , , , , , , , , , ab1 ex12 dn svd1 t

  33 comments for “Sahlin markerar avståndet till väljarna

 1. Marcus R
  18 september, 2009 at 10:02

  ”En politisk blunder, och att hon säger att hon betalar själv är väl bra, men tror du att folk litar på det?” – Jinge från ”Aftonbladet är ingen oskuld”-tråden.

  Hon är kanske den smartaste människan som finns men jag har svårt att tänka mig – med tanke på hur noga media och folk kollar just henne – att hon skulle göra en ny Toblerone. Men du har nog rätt i att folk är misstänksamma iaf.
  Jag har dock inget problem med att hon åker och festar för det gör vanliga människor också även om det är kanske inte just på Bindefelds fest eller med privatplan. Jag tror folk gnäller mest för att folk vill ha något att gnälla på.

  • 18 september, 2009 at 10:04

   Jag tror att det riskerar att bli politiskt kostsamt. Det kan tom bli mycket kostsamt…

   • Marcus R
    18 september, 2009 at 10:16

    Jinge – Jo det finns ju en chans för det. Som jag skrev i ett tidigare inlägg; Mona Sahlin är Alliansens bästa valarbetare. :P
    Även om alla politiker på Allians-sidan skulle hålla tyst ända tills valdagen så räcker det att Mona öppnar munnen en gång för mycket så är det kört. ;)
    Hon är som de i Idol typ, de som aldrig borde ställt upp.

 2. Sara G
  18 september, 2009 at 10:22

  Pinsamt, skamligt – och mycket fult gjort, mest med tanke på alla utblottade i det här landet som varken har pengar till mat och hyra

 3. 18 september, 2009 at 10:31

  Jag tror inte det gagnar partiet att umgås i dessa kretsar och förstår inte hur hon tänker? Ett skäl att inte rösta på Socialdemokraterna är att de har en alltför borgerlig framtoning. Men som sagt: Tänkandet är inte hennes starkaste sida…

  • 19 september, 2009 at 12:55

   Hon kanske funderar som så att; Jag är inte dum, men jag har otur när jag tänker.

   • 19 september, 2009 at 13:07

    Hahaha !! :-) :-)

 4. Gripen
  18 september, 2009 at 10:37

  kanske man ska ha ett 75% resultat/närvaro som studenterna har för sina studie bidrag för politikernas närvaro, mindre en det blir det avdrag eller indragen lön.

 5. 18 september, 2009 at 10:43

  jag förstår inte hetsen över den här grejen
  det var ju inte direkt så att hon chartrade planet själv!!
  hon åkte med ett plan som var chartrat av Bindefeldt.
  alltså jag förtydligar: hon ÅKTE MED!

  hur kan ni ens koppla detta till tobleronegrejen?
  att säpo hängde med kostade väl inget extra. de följer ju med henne överallt ändå.
  oavsett vart hon är..

  känns lite som att ni klagar bara för att klaga

  • 18 september, 2009 at 10:44

   känns lite som att ni klagar bara för att klaga

   Återkom i morgon förmiddag så får du se om folk i allmänhet anser att det är en bagatell…

  • 18 september, 2009 at 11:51

   Jag anser att kopplingen till omdömmeslösheten och de tydliga tecknen på britande ledarskap är de samma som i Tobleråneaffären (som förövrigt berörde stora summor i lån från regeringskorten och inte bara godis).

   Ja SÄPO hänger med vart hän hon åker. Det är helt rätt hon har skydd för att det behövs.

   Men jag kan knappast tro att M.S. skulle betala den markant ökade kostnaden för skattebetalarna det blir för traktamente och övriga tillägg såsom övertid med mera. Kostnaden av detta grundat på en nöjesresa som saknar anknytning till Monas befattningen ter sig som en onödig utgift för skattebetalarna. Särskilt eftersom det inte på något sätt gynnar dem.

   • 18 september, 2009 at 13:26

    så hon får inte åka på privatresor pga ökade kostnader för traktamenten? jag tror att de faktistk budgeterar för såna här grejer. de har nog inte räknat med att hon bara uppehåller sig på jobbet och i hemmet

 6. bob
  18 september, 2009 at 10:53

  Umgas alla socialistledare i dessa kretsar fragar man sig nar man ser gastlistan.

  • 18 september, 2009 at 10:59

   Nä det gör de inte. Men frågan kommer ställas av många s-väljare…

 7. Jonas Lindgren
  18 september, 2009 at 11:57

  Men herregud, artikeln i både AB och här är skriven för att de vanliga 100 gnällspikarna ska bli uppretade. Var glada istället för att en medmänniska får en kul helg och festar. Något ni borde göra mer än att sitta framför datorn!

 8. mr Biz
  18 september, 2009 at 11:57

  När Sahlin väljer att profilera sig som partybimbo framstår t.om. Anna Anka som ett mera seriöst alternativ inför valet

  Hon uppges betala resan själv vilket i så fall betyder att hon utöver Säpo’s ordinarie uppdrag betalar alla merkostnader, dvs resekostnad, övertid, traktamenten och uppehälle för Säpo-personalen. Låt oss veta denna kostnad! Tack!

  Det är nog så att hennes rådgivare utsetts av andra inom (S) som vill bli av med henne.

 9. Victor Harju
  18 september, 2009 at 12:21

  Det är spännande med synen på Socialdemokrater, det handlar inte om att den som har det värst är den bästa socialdemokraten. För mig som sosseväljare är det viktigast att partiledaren levererar politik och visioner, inte om hon tillsammans med en massa andra flyger till vänners födelsedagsfester.

 10. Pingback: Holger
  • Marcus R
   18 september, 2009 at 12:48

   Holger – Röstar man inte avsäger man sig rätten att gnälla sedan. ;)

  • el persson
   18 september, 2009 at 17:58

   Marcus R. Så om man inte kan välja mellan pest och kolera får man inte gnälla om man blir sjuk?

   PS Saknar alternativet blankt

   • Marcus R
    18 september, 2009 at 19:16

    el persson – Lite dåligt exempel måste jag säga. Pest eller kolera röstar du inte om utan det får du bara. Jag håller med dig om att blankröster borde återinföras på ett vettigt sätt, men låter du bli att rösta så har du låtit bli att tycka till när det verkligen gällde; då tycker jag inte att du har någon större rätt att gnälla sedan heller.

 11. Ludde
  18 september, 2009 at 13:25

  Sahlins brist på omdöme är monumental. Jag läser kommentarerna till motsvarande artikel i Dagens Industri, och det är rena blodbadet.
  ”Reinfeldt är statsmannen som räddar jobben och klimatet, Sahlin åker med tvivelaktiga kändisar till Mallis”.
  Är hon verkligen så här korkad, eller har hon bara otur när hon tänker ?

 12. Magnus
  18 september, 2009 at 14:26

  Jag förstår inte ens varför hon vill hänga med stureplan-folket på Mallorca?? Att hon väljer att göra det i ett läge där Sverige har stora problem. arbetslösheten fortsätter att öka explosionsartat och där valet nästa år ändå är en helt öppen fråga är så otroligt korkat och omdömeslöst. Hon har extremt låga förtroendesiffror och det är bara ett år kvar till valet. Det finns massor att göra här hemma. Det rödgröna samarbetet är fortfarande extremt outvecklat och jag litar inte på att de ens kommer att kunna hålla ihop fram till valet. Är Mona så nöjd med att de rödgröna leder med några futtiga procent i mätningarna att hon tror att det är klart nu??? Varför inte jobba så hårt det går för att lägga grunden för en seger? Jobba ihop sig med mp och v så att inget skär sig i valrörelsen? Varför inte jobba för att höja förtroendet för sin egen person som är generande lågt? Nänä.. Varför bry sig om politik när man kan dra till Mallorca och festa med Bindefeld och Co..

  Nu väntar jag bara på feta avslöjanden om att hon inte alls har betalat för SÄPO och att kalaset kostar skattebetalarna flera hundratusen..

 13. kalle kula
  18 september, 2009 at 15:04

  Kan låta meddela att det kostar 5-10.000 $ per timme att chartra ett privatplan beroende på storlek. t.o.r. Mallis 2×3 h + ”overnight parking” på plattan blir 30.000 + ~5.000 =~35.000 USD

  Lägger hon ut pengar på detta är hon ett fall för lyxfällan. 137.000 SEK/mån räcker inte lång med den livsstilen.

 14. Gösta Berling
  18 september, 2009 at 16:31

  Jag tror som några här att den ekonomiska effekten för skattebetalarna är försumbar, det är tydligen en resa som Bindefeldt betalar. Man kan heller inte kräva att hon avsäger sig bekantskapen med gamla vänner i andra sociala kretsar.

  Men ”givet detta” så får jag f ö tillägga att en socialdemokratisk ledare naturligtvis ska ha bättre omdöme än att ställa upp på något som är så främmande för vanliga partimedlemmar och sympatisörer. I synnerhet som hon, milt sagt, har ögonen på sig efter tidigare omdömeslöshetsfadäser. Precis som den gamle SSU-ordföranden, som råkade i slagsmål på en innekrog, hon borde också haft vett nog att inte alls frekventera ett sådant ställe.

  Göran Persson kunde också vara omdömeslös, men han skulle aldrig ha ställt upp på sådant.

 15. bodil
  18 september, 2009 at 16:51

  Mona Sahlin förnekar sig aldrig.
  Hon är maktfullkomlig och gör som hon vill.
  Vadå sossar det struntar väl jag i, jag gör som jag vill.
  Vadå riksdagen det struntar väl jag i,jag kommer när jag vill med andra ord ca 3% närvaro.
  Bindefeldts fest på Mallorca går före riksdagen,hur man nu kan tycka att det är något att vara VÄN med just honom.

 16. Sara G
  18 september, 2009 at 17:42

  Nu står det om den nya ”sahlinaffären” på de flesta av kvällstidningarnas löpsedlar. Att Mona Sahlin inte kunde förutse en kritiskt reaktion hos sina väljare talar för vilken omdömeslös politiker hon är. Jag hoppas att hon avgår och lämnar plats till Karin Jämtin.

 17. Gösta Berling
  18 september, 2009 at 18:32

  På Folkhemmets tid fanns den gammaldags, rejäla arbetarerörelsekulturen. Det var liksom underförstått att en aktiv socialdemokrat, åtminstone en ledare, gjorde inte vad som helst bara för att det i och för sig inte var olagligt. Någon som minns Raineraffären ? Det var så sent som på 80-talet. Statsrådet Ove Rainer hade gjort en fullt laglig skatteplanering, för att tjäna, som vi ser det, lite småpengar. Men då gick det inte för sig att en socialdemokratisk minister gjorde något som vanligt folk uppfattade som borgerligt, så han fick avgå. Och blev knäckt som människa.

  Idag är detta historia och inget man behöver bry sig om – åtminstone för partiets ledare. Men bland vanliga s-medlemmar och sympatisörer finns fortfarande spår kvar av den ”gammalmodiga” folkrörelsemoralen, och det gör att kritiken växer när partiets ledare umgås i vissa kretsar … Rätt eller fel, men Sahlin och hennes rådgivare borde ha insett att en sosseledare aldrig kan bedömas efter samma måttstock som andra, han/hon måste vara lite ”bättre” för att upplevas som trovärdig.

  Däremot har jag svårare att ta den kritik på allvar, som säger att hon borde ha stannat hemma och agiterat just för att det är kyrkoval den här helgen. Hon är ju inte medlem i Svenska kyrkan och har varken rösträtt eller valbarhet. Det är egentligen underligare att hon över huvud taget har yttrat sig om kyrkovalet, det är ju inget som angår henne alls.

 18. Mikael F
  18 september, 2009 at 22:19

  Ho hæ! Hon åker på en fest till en væn, å det ær fel, suck. Jag ær sjælv inget fan av Mona, men låt før h…….. Mona ha ett privatliv!!!!!!!!

 19. Jimmy Z
  18 september, 2009 at 23:55

  Mona Sahlin får väl göra vad hon vill på sin fritid.

  När det sedan gäller Lena Adelsohn, så fattar jag inte varför hon kallas ”kyrkominister”. På vilket sätt är hon kyrkominister? Vilken kyrka har hon ansvaret för? Det kan inte vara Svenska kyrkan, för hon är inte medlem.

 20. Sara G
  19 september, 2009 at 08:20

  Mona Sahlin är sossarnas ledare, ingen jetsetare och för farao ingen tonåring längre. Hon bör veta var hon hör hemma och vilken bild av sig själv hon ska ge väljarnal. Bilden av en seriös socialdemokratisk ledare som värnar om de små och rättvisan, solidariteten – och som SKA se till att den offentliga sektorns återställs till normal nivå så sjuka, äldre och barn får sina behov tillfredställa. Hon ska inte glida ovanför sina väljare och leva det ljuva livet. Det passar sig inte!
  Ingen seriös människa bör gå på den där festfixarens degenerade fester

 21. lasse
  19 september, 2009 at 14:25

  Hon betalar resan själv? Och det innebär vad då, om jag fattat det rätt är det ett plan chartrat av festfixaren, begär Mona att få se fakturan och delar det med antal som åkte med eller? Eller är det så att hon pyntar nåt symboliskt till festfixaren, festfixaren har knappast någon skyldighet att redovisa vem som betalt vad, troligen är kanske också hotellet fixat och bokat av festfixaren. Eller betalar alla inbjudna resa och vistelse själv?

  Om nu festfixaren bjuder får väl Mona ta emot detta varför skall hon jönsa till det och svamla om att betala själv, det handlar inte om att hon skulle snylta på skattebetalarna/partimedlemmarna om hon inte betalade själv. En vanlig riksdagsman är väl inte riktigt i den ställningen som t.ex. en kommunstyrelseordförande så det kan misstänkas mutbrott. Festfixaren är väl inte heller någon som riksdagen eller partiet brukar anlita. Om sen det skulle ses som en skattepliktig sak är en annan fråga.

  Nog verkade det också lite underligt att hon inte representerade partiet på nobelfesten. Sahlin tjänar så bra att hon kunde ha gått på valfritt konserttillfälle under bossens europaturné. Troligen var det taktiskt enligt henne att verka lite rebellisk och ungdomlig och välja rockkonsert före nobelfesten. Det handlar trots allt om en person som aspirerar på att vara statsminister i det här landet. Nobelfesten är den största officiella festen vi har här i landet och nobelpriset är den händelse här i landet som har störst internationell uppmärksamhet, närmast självklart att partiledaren för det största partiet är representerar partiet där. Där är inte bara den vanliga svenska gräddhyllan utan också en kader av världen främsta vetenskapare hon vände ryggen åt.

  Sahlins förtroendesiffror som potentiell statsminister och ledare för landet ligger i botten, tror nog att både S medlemmar och svenskar i allmänhet förväntar sig nåt helt annat av en sådan än det Sahlin presterar.

 22. 20 september, 2009 at 16:50

  Grattis, Jinge, till att initierat en livfull och bra debatt! Jag vill bara markera min åsikt att Mona Sahlin naturligtvis gör vad hon vill på sin fritid. Jag moraliserar inte. Konstaterar bara att hon också vill bli statsminister 2010 så är vården av hennes personliga varumärke viktig. Resonemanget utvecklar jag i min bloggpost här: http://tinyurl.com/mdq8xq

Comments are closed.