Röda Korset och Neutraliteten


Den senaste tiden så har det talats en hel del om de krigsförbrytelser som Israel gjort sig skyldiga till i Gaza. Mer än 1300 dödade och 5000 skadade, praktiskt taget alla har varit civil-
personer och över 400 av de dödade har varit
– barn.


Israel har dessutom bombat
FN:s lokaler i Gaza, FN:s skolor, och de har även bombat sjukhusen. Ingen kan hävda att Israels överfall på Gazaborna har stått i rimlig proportion till de raketer som diverse terrorister har skjutit in mot Israel. Man har dessutom använt fosforbomber och fosforgranater trots att det är totalt förbjudet att använda sådana mot civilpersoner. Utöver det har man dödat FN-medarbetare och även skjutit mot ambulanser och Röda Korsets lastbilar.

Israel har brutit mot palestiniernas mänskliga rättigheter, man har brutit mot folkrätten, krigets lagar och Genèvekonventionen. Och det är brott som pågår än idag. Då jag tittade på Röda Korsets hemsida hittade jag denna text:

Röda Korset: ”Vi får nu många frågor om Röda Korsets stöd till människorna som drabbats av konflikten på Gaza. Röda Korset arbetar både i Israel och i Gaza. På båda sidor behandlas och evakueras sårade.

Röda Korset väljer aldrig sida i konflikter men tar alltid ställning för den enskilda människa som drabbas. Vi är alltid neutrala i förhållande till de stridande parterna, men vi är aldrig neutrala till kränkningar av den humanitära rätten.”

Det är en mycket märklig formulering sett utifrån hur styrelsemedlemmen Dilsa Demirbag-Sten agerar. Hon har tagit klar ställning för Israel, och hon förtalar Palestinavänner på Expressens kultursida, vilket nu har lett till att vissa debattörer rekommenderar sina läsare att inte skänka bidrag till Gaza via Röda Korset. Som jag ser det så är det ett misstroende som Röda Korset rimligen måste anse som allvarligt. En formulering som att Röda Korset aldrig tar ställning i konflikter ter sig lätt absurd i ljuset av deras styrelsemedlems agerande.

Hampus Eckerman: ”Nu bombar Israel sjukhus och ambulanser i Gaza igen. Sjukvårdare mördas. Röda Korsets lastbilar attackeras av de israeliska styrkorna och deras sjukvårdare släpps inte fram. Vad gör Demirbag-Sten? Hon går med de kristna fundamentalisterna på ett stödmöte för Israel i

Citykyrkan. Tillsammans med Fredrik Malm som på-
stått att inga civila mål bombas i Gaza (FN:s högkvarter torde varit ett militärt mål då).”

Det är inte konstigt att Röda Korset har styrelse-
medlemmar som är politiskt aktiva, det är troligen en fördel för organisationen. Men det blir märkligt om dessa förhåller sig ensidiga och partiska. Dilsa Demirbag-Sten har kallats för islamofob i många sammanhang, och hennes ensidiga engagemang för Israel är bekant för de flesta. Röda Korset borde därför kolla upp om det finns någon substans i de påståenden som florerar runt sin egen styrelse-
medlem, är det förenligt med organisationens målsättning att ha en styrelsemedlem som har tagit ensidig ställning mot Gazaborna och för Israel?

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , it SDS HD AB12 SvD1 ETC DN1 Dagen SVT

[tags]Röda Korset, Neutralitet, Dilsa Demirbag-Sten, Israel, Ensidighet, Extremism, Islamofibi, Palestina, Gaza, Mänskliga rättigheter, Genèvekonventionen, Folkrätten, Fosforbomber, Sjukhus, Skolor, FN, Politik[/tags]


26 svar till “Röda Korset och Neutraliteten”

 1. Jösses!Var finner jag denna persons skriverier?
  Detta agerande är ju fullständig skandal! Skamligt!
  Har du en länk?
  mvh/ Susz

 2. Endast hundra kronor betalade vi genom sms till Röda Korsets insamling och var helt tveksamma när vi gjorde det.

  Fem hundra gick däremot till Olof Palmes Centrum, två hundra till Islamic Releif och flera hundra till Palestina Gruppernas insamlingsbössor.

  I vanliga fall hade vi gjort precis tvärtom i vår familj. Större delen hade gått till Röda Korset. Men det är faktiskt slut på det tills de har en styrelse som är värd ens förtroende.

 3. Man ska inte skicka pengar till svenska Röda Korset nu om de inte ger ett löfte om att Dilsa Demirbag-Sten hålls borta från allt som har med insamlingen att göra.

  Finns många andra organisationer (OXFAM, Rädda Banrnen, UNRWA…) som går att lita mer på än svenska röda korset här. De har tyvärr försakat sin trovärdighet.

 4. Hampus!

  …om de inte ger ett löfte om att Dilsa Demirbag-Sten hålls borta från allt som har med insamlingen att göra.

  Jag tycker inte att damen ska ha med RK att göra öht.

 5. det är ju skandal med dilsa demirbag-sten i röda korsets styrelse. detta lät jag ett antal medarbetare på röda korset få veta när jag här om dagen skicka ett antal mail och berättade att jag skulle gå ur röda korset och istället bidra med min hjälp i andra hjälporganisationer så länge dilsa demirbag-sten sitter i styrelsen för röda korset.

 6. Jag har avslutat min automatiska överföring till RK Sverige. Jag har skänkt pengar till Palestinagrupperna istället.

 7. nu har jag skickat ett mail till Röda Korset och lämnat mina klagomål angående deras neutralitet och även krävde att Dilsa ska bort från Röda Korset.
  nu hoppas jag på svar från de.

 8. Tråkigt att en så anrik och tills nu seriös organisation som Svenska Röda Korset svärtas ner av Dilsa Demirbag-Stens oseriösa och inhumana hållning i Palestina-frågan. Röda Korset ska alltid arbeta för att hjälpa människor som crabbas, men i just det här fallet torde det vara uppenbart att det bästa vore om man helt fick stopp på Israels statsterror. Om så skedde skulle ju nämligen inte Röda Korsets insatser behövas överhuvudtaget i området.

  Vad gäller Fredrik Malm så är han tillsammans med D.D-S en patologisk lögnare som måste bosatt sig under en sten de senaste 40 åren för att missa de bakomliggande orsakerna till dagens läge, d v s Israels OLAGLIGA ockupation.

 9. Man undrar hur sjutton en muslimhatare kan utses till styrelsemedlem i Röda Korset. Hon har ägnat de senaste åren åt att prata skit om muslimer, inte underligt att hon försvarar Israels mord i Gaza, det är ju muslimer som dör.

  Hon sitter i Röda Korsets styrelse !?

  Hur fasen har det gått till??

 10. RikMatts,

  Varken Hamas eller någon annan har monopol på namnet al-Aqsa. Att organisationen heter al-Aqsa behöver inte alls betyda att Hamas är inblandad. Massor av organsationer, institutioner och föreningar heter al-Aqsa, skolor och universitet också.

  Den största organisation som heter al-Aqsa måste väl vara den kristen-muslimska organisationen där israeliska araber försöker försvara kyrkans och de muslimska församlingarnas egendom i Jerusalem och i övriga Israel. Och de biskopar, präster, muftis och imamer som jobbar där är definitivt inga Hamas-medlemmar.

 11. Hade tänkt göra det oxå- hojta till om det behövs hjälp- så ligger jag lågt så länge!

 12. Om man uppmanar folket att inte skänka pengar till Gaza via Röda Korset – kanske just detta är målet = att skänka pengar till mindre kraftiga organisationer som kan lätt å enkelt hindras att komma in i Gaza!

  Målet är alltså att svälta ut palestinierna så därför är det bra att ha i Röda Korset en ”neutral” styrelsemedlem liksom Dilsa.
  Och vi vet alla att hon är bra på den fantasifulla matematiken när det gäller antalet döda palestinska barn, etc.

 13. Dilsa Demirbag-Sten borde rimligtvis vara en ordentlig belastning för RK, kommer själv inte att bidra med ett öre till den organisationen så länge hon har ett uppdrag där.

  BBC är i blåsväder för att dom vägrar att sända en vädjan om humanitär hjälp,

  Artiklar i ämnet,
  Clamour for BBC to show Gaza appeal intensifies Media The Guardian,
  http://www.guardian.co.uk/media/2009/jan/26/bbc-gaza-appeal-mps-motion
  BBC left isolated as rival channels back aid appeal – TV & Radio, Media – The Independent,
  http://www.independent.co.uk/news/media/tv-radio/bbc-left-isolated-as-rival-channels-back-aid-appeal-1515309.html

  Inget jag hört om på svenska media, som vanligt………… (såvitt jag sett)

  Titta på denna krutgubbe med en riktig ryggrad på BBC,
  Tony Benn to BBC If you wont broadcast the Gaza appeal then I will myself,
  http://www.youtube.com/watch?v=E21MdXe3BOQ

  Fotnot,
  BBC har sänt motsvarande vädjanden,
  YouTube – ’Rwanda Emergency’ DEC Appeal, Michael Palin, 1994, BBC
  YouTube – ’Former Yugoslavia’ DEC Appeal, Valerie Singleton, 1994, BBC
  YouTube – ’Kosovo Crisis’ DEC Appeal, Jill Dando, 1999, BBC
  YouTube – ’Sudan Emergency’ DEC Appeal, Natasha Kaplinsky, 2004, BBC
  YouTube – ’Congo Appeal’, Juliet Stevenson, BBC, November 2008

  Sist, detta också från BBC, en Israelisk officer om sitt avståndstagande från krigsförbrytelserna,
  http://www.youtube.com/watch?v=MA3QzmWTp20

 14. Det är en skandal att sådant förekommer inom Röda Korset. Jag trodde att de var en organisationer av fredsvänner, människor som bara vill gott.

 15. Det finns typer som Dilsa i många människorättsorganisationer och dom röstar i allmänhet på folkpartiet!

 16. Har varit medlem i röda korset sen 1995 och igår skrev jag ett brev till dem och begärde utträde, jag berättade också om varför. Hoppas de tar till sig folks klagomål och ger henne sulan.

 17. Zona, du menar väl inte att man tyst ska titta på när någon svälter ihjäl en? Hamas raketer är myggstick jämfört med israels bomber. Och så får du inte glömma vem som försvarar sig, det är definitivt inte Israel.

 18. @ Zona,

  Så enligt dig så ska dom sitta stilla och svälta och ”ta” sin ockupation och förtrycket?
  Sitta och vänta på att Israel ska ta och åtlyda någon av ett antal FN resolutioner som bland annat säger åt dom att lämna ockuperat område?

  Herre gud människa,
  Det är ofattbart att man kan ta ställning för dessa övergrepp om man brytt sig om att titta på något av vad som utspelat sig de senaste 40åren och nu med de senaste 1330 dödade och 5400 (minst) skadade människorna.

  Jag är iofs. övertygad om att du nog redan har koll på hur Israel struntar i FN och världssamfundet, men om du råkat missa det så kika på den video som är en kompilation av de resolutioner Israel struntar i.

  Israel and the ignored UN Resolutions,
  http://www.youtube.com/watch?v=ogxeTxD_kZ4

  Dessutom är det väl dokumenterat att Israel bröt sista vapenvilan innan den nu sist gjorda slakten på Gazas innevånare.

  How Israel Broke the Truce – United Nations, (lyssna noga på svaret från FN på den ledande frågan)
  http://www.youtube.com/watch?v=ksLXN20h2ro

 19. Zona!! Och h u r ska de försvara sig, har du tänkt dig??? Kasta gurkor på ett kärnvapenstat!! Det är i princip det de gör!!
  Och v i l k a brott har de begått?? Bombat sina egna städer (enligt FN)som sionisterna har lagt beslag på?? Occuperat folk har alltid rätt att ta tillbaka sitt land, och det apelar ingen roll vilka medel de tar till!!!
  Stackars, stackars palestinier som har ett sådan monster som fiende!! Men högmod går före fall….

 20. Zona, om man är strikt och följer lagen så inte är de palestinierna som begått några brott. Dom har endast försvarat sitt territorium, så den där travestin på Gertrud Stein går inte alls hem. Den blir bara löjlig och missriktad.

 21. Signaturen ”Zona” sitter och skriver från IP-nummer i Israel. Men använder en mailadress från bredbandsbolaget i Sverige.

  Ett TROLL med andra ord. Kommentarerna är inte seriösa utan enbart avsedda att provocera.

  // Jinge

 22. Misstänkte det Jinge!
  Hur tänker de igentligen?? Med sådana kommentarer gör de det värre för sig själva!! Eftersom folk som i vanliga fall är tysta blir förbannade och spyr ut infomation och förbannelser mot sionistregimen!! Och andra människor läser det! Inget vunnet där va??
  Iof så kan inte folk bli mer förbannade än de redan är!!
  Oooooh stackars sioniststackare som få några stenar sprängda på åkern som de har hederligt snott från en familj!!de har haft det besvärliga jobbet att mörda och fördriva dess rätta ägare! :(