Riksdagsledamöterna olämpliga för sitt uppdrag?

Det står just nu helt klart att högerpartierna i Sveriges Riksdag anser att ansvaret ligger på individnivå, producenterna inom film- och musikindustrin kan vi inte kräva något av, de är de som har rätt att ställa krav.


Beatrice Ask (M):
– Jag tycker ändå vi har ett bra förslag som tar sig an de farhågor som finns.

Karin Pilsäter (FP): – Utan ett civilrättsligt sanktionssystem för de här rättigheterna så har rättigheterna inget värde.

Hans Rothenberg (M): – Vi har ett ansvar att ge kommande generationer rimliga förutsättningar för att kunna leva på sitt skapande.

Jan Andersson (C): – Jag tycker det här är ett bra förslag.

Det enda rimliga vore att bordlägga frågan om IPRED-lagen helt i sex månader och kräva av industrin att de ska utreda hur de ska samverka med internetleverantörerna för att få ersättning för sådant som idag fildelas. En lämplig metod är förstås att skapa nedladdningsställen som kunder får tillgång till om de betalar en högre månatlig summa för sin internetförbindelse, att skapa ett särskilt nedladdningsabonnemang.

Är en sådan idé inte tillräckligt bra så får de komma med någon annat. Det är knappast en fråga för Sveriges Riksdag, det är rimligen en fråga som industrin ska lösa med internetleverantörerna. När de gjort det så hamnar frågan på Riksdagens bord.

Jag kollade nyss, jag har tillgång tre olika routers just nu. Skulle jag flytta datorn till ett bättre ställe så handlar det säkerligen om många fler. Jag utgår ifrån att några av dessa är oskyddade vilket gör att jag lugnt kan fildela, vilket i så fall skulle innebära att denna abonnent hamnar i svårigheter. Vi kan givetvis inte skapa en lag som innebär att oskyldiga riskerar att dömas, och hur är det med mig själv, har jag verkligen satt upp min router rätt?

Om lagen klubbas igenom idag så visar den att riksdagsledamöterna är olämpliga för sitt uppdrag, de bör ägna sig åt något annat än att stifta lagar.

Andra om: , , , , , , , , , , , it AB SvD1234567 DN123 DbL

[tags]IPRED-lagen, FRA-lagen, Pirate Bay, TPB, Fildelning, Piratkopiering, Film, Musik, Internet, Lagar, Högeralliansen, Politik[/tags]

  19 comments for “Riksdagsledamöterna olämpliga för sitt uppdrag?

 1. Stefan
  25 februari, 2009 at 17:02

  En viktig sak missas i större delen av den fildelningsdebatt som råder, det som är själva grundbulten i upphovsrätten – att själv få bestämma över sitt eget verk. Oavsett vilka argument som läggs fram till fildelningens fördelar – hur kan det någonsin vara någon annans rätt att få bestämma detta? Vill skaparen av något ta ett beslut som av andra anses som ”dåligt” rörande sitt eget verk är det ändå upp till densamma.

  Folk får naturligtvis ha vilken åsikt de vill och även göra vad de vill med sina egna skapade verk men kan aldrig bestämma hur andra ska resonera om samma sak. Vill en artist lägga ut sin musik/film för fri nedladdning är det bara att göra så idag men respektera om en annan resonerar annorlunda om sitt eget arbete.

  Och vad händer om det inte längre blir otillåtet att mångfaldiga andras verk? Läggs något bara ut vid ett tillfälle spelar det ingen roll om det ursprungligen varit stulet eller på annat sätt skett utan upphovsmannens medgivande för all vidare kopiering är ”laglig privat fildelning”. Ska denna rättighet att bestämma över sitt eget verk upphävas bara för att tekniken existerar att bryta mot upphovsrätten?

  • 25 februari, 2009 at 17:17

   Visst Stefan! Men den nuvarande situationen har uppstått delvis pga att distributörerna inte snabbt kom igång med distribution via nätet. Det är därför som oxo bollen ska ligga hos dem, inte hos världens omkring 300 olika regeringar.

 2. Katta
  25 februari, 2009 at 17:11

  Om jag fattar det rätt så la v och mp ner sina röster. Inte för att det gjort något men varför??

 3. Mikael
  25 februari, 2009 at 18:34

  Jag såg gärna att artister inte var så ivriga att ge upp upphovsrätten till sina verk, vanligtvis helt eller till huvuddelen, till andra. En större respekt för upphovsrätten från kreatörernas sida kanske kunde smitta av sig något. Claes Erikssons och Vilgot Sjömans agerande mot TV4 är ett unikum av respekt för sitt eget verk, något som helt verkar saknas i normalfallet.

 4. Law & Order
  25 februari, 2009 at 18:46

  Ska vi vara lydiga medborgare och hjälpa rättsväsendet, film- och skivbranschen på traven? Ska vi bli några tusen personer som samtliga, samtidigt polisanmäler oss själva för att vi har laddat ner en upphovsrättad fil. Dessa tusentals anmälningar måste hanteras individuellt. Sprid detta!

 5. Kurt
  25 februari, 2009 at 18:53

  Vår statsminister har just kriminaliserat en hel ungdomsgeneration. Men eftersom undomar är vår framtid, så får man väl hoppas att han till sist kommer att dömas.

 6. Dieseldiesel
  25 februari, 2009 at 19:46

  Kurt – är det verkligen Statsministern som kriminaliserat en ”hel ungdomsgeneration” eller är det de själva som gör det? Jag tror knappast att han har beordrat hela ungdomsgenerationen att ”fuldela” på nätet!

  Så jävla lätt att skylla på någon annan och inte ta ansvar för vad man själv gör! Alla som laddar ner VET ju att musik kostar pengar – eller är det någon som inte fattar kan de ju själva försöka göra en skiva utan en krona!

  Hela den här diskussionen om yttrandefrihet och liknande är ju också helt befängd! Vem har sett en åsikt framförd via t.ex. Pirate Bay?! Inte jag i alla fall! Det är bara en ”luften är fri” diskussion – vakna! (Det går jättebra att byta ut mina ord ovan och ersätta ordet ”luften” med ”internet”….om ni inte förstår vad jag menar)

  Sluta svamla nu och kom till verkligheten.

  Intressant fakta om de ”rika feta skivbolagen” kan ju också vara följande:
  Det jobbar fler på Sheraton Hotel i Stockholm än i hela den svenska skivbolagsbranschen.

  Detta sedan 50% av intäkterna och personalstyrka försvunnit!

  Det svenska musikundret är numera ett minne blott – men det anar ni kanske hoppas jag. Däremot är den svenska pirat situationen numera välkänd i världen. Vi ses som Somalia på nätet – grattis Sverige!

 7. Gripen
  25 februari, 2009 at 20:07

  Politikernas okunnighet är skrämmande, de förstår inte vilket problem det betyder för åklagare, polis och den anklagade.

  I dag kan många studenter dela på ett abonemang och ha ett trådlöst nätverk, en person står som den som äger nätverket och det behöver inte vara den som laddar ned, men hur ska något bevisas här.

  I området jag bor så finns det 6 trådlösa icke skyddade internät förbindelser som vem som helst kan använda, en av dem är den lokala högskolan de andra är troligast ovetande civil personer som inte vet om att de delar internät med allmänheten.

  Hur kan man då bevisa något, för de trådlösa förbindelserna kan inte spåras efter att förbindelsen är bruten. Nya ip adresser vid ny uppkopplingar.

  Denna lag kommer att bli en total haveri för de som röstar på den förstår inte tekniken.

  Och de som vet något om tekniken kommer att skydda sina ip adresser.

 8. tib
  25 februari, 2009 at 20:20

  Revolution! Eller så får man gömma ip-adressen i 10 år tills gamlingarna ligger 5feet under, och människor som inte försöker stoppa utvecklingen och lyssnar på folket styr Sverige.

 9. Larsa
  25 februari, 2009 at 20:37

  Jag ser fram emot all jävligt bra kultur som kommer att skapas efter att lagen trätt i kraft, när artisterna kommer att kunna leva på sitt skapande.

  Fast just ja, artisterna har ju överlåtit sina rättigheter på bolagen. Tough luck!

 10. Wille
  25 februari, 2009 at 20:59

  Dieseldiesel:

  oh noes, Tomas Ledin, Per Gessle och Peter Jöback måste göra nåt annat. Cry me a river.

  IPRED eller inte, fildelning är här för att stanna.

 11. Peter
  25 februari, 2009 at 21:03

  Dieseldiesel:

  ”Det svenska musikundret är numera ett minne blott – men det anar ni kanske hoppas jag. Däremot är den svenska pirat situationen numera välkänd i världen. Vi ses som Somalia på nätet – grattis Sverige!”

  Det enda som kommer försvinna är de internationella musikvidundren som kramar både konsumenter och musikskapare på varenda krona de kan. För femton år sedan kostade en CD runt 170 kr, idag kastar en CD runt 170 kr. Ny teknik sjunker i pris om det inte är något som är ruttet med marknaden. Man kan inte lura konsumenter i 15 år utan att få en reaktion. Grattis, och välkommen till verkligheten.

 12. //Pelle
  25 februari, 2009 at 21:04

  @Dieseldiesel:
  Eftersom du tycks ha förträngt det; ”att inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration” var ett vallöfte från Reinfeldt där kontext var sådant att innebörden var att han lovade att inte kriminalisera det ungdomsgenerationen gör, dvs fildelar. Din nytolkning, att om ungdomarna inte gör något olagligt så ska han inte kriminalisera dem, är fullständigt meningslös.

  För övrigt, om det jobbar färre i musikbranschen än på Sheraton, så blir ju argumentet om hur många jobb musikbranschen skapar ganska meningslöst. Verkar ganska dumt att avskaffa rättsstaten (med privata poliser) och mänskliga rättigheter (genom avlyssning av privat kommunikation) för några hundra arbetstillfällen.

 13. Wille Raab
  26 februari, 2009 at 02:58

  ”Jag kollade nyss, jag har tillgång tre olika routers just nu. Skulle jag flytta datorn till ett bättre ställe så handlar det säkerligen om många fler. Jag utgår ifrån att några av dessa är oskyddade vilket gör att jag lugnt kan fildela, vilket i så fall skulle innebära att denna abonnent hamnar i svårigheter.”

  Mitt tips för den som vill öka sin kassa är ju just att åka runt och koppla upp sig mot öppna nätverk, fixa fram en skärmdump, och sedan skicka små kravbrev till ägarna till nätverken med förtäckta hot om att bevisen hamnar hos den nya ’polismyndigheten’ annars…

 14. blingbling
  26 februari, 2009 at 03:14

  Skitnödiga politiker oavsett partifärg och multinationella företag med betydande övertalningspotential är en riktigt olycklig kombination, det kan bli ungefär hur fel som helst.

  Uppfinningsrikedomen på nätet är dock betryggande och det finns nog skäl att misstänka att hastigheten i migrationen mellan olika tekniker med god marginal kommer att överstiga lagstiftarnas fotarbete, den här kan vara ett sätt att adressera ipred t.ex., återstår att se hur pass effektiv tekniken blir med allt randomhoppande:

  http://oneswarm.cs.washington.edu/

 15. Stefan
  26 februari, 2009 at 06:56

  Men hur jävla korkade får man bli att rösta JA till IPRED ? Hur i helvete kan man ta en en bransch i försvar som inte ens är förmögna att klia sig själv i röven ens ? Alla vet ju att de i utlandet gör massutskick av hotbrev där de kräver betalt annars ska de stämma skiten ur den som inte betalar. I utlandet har folk stämts för fildelning som; inte ens vet vad en dator är och aldrig har haft en sådan, ensamstående föräldrar, pensionärer och folk som varit döda i mer än 40. Alla fakta finns att hämta på nätet. Jag håller själv på med musik, och jag stöttar inte dessa amerikanska maffiaorganisationer ! ALDRIG ! De hotar och stämmer mina potentiella kunder ! Att politiker ställer sig bakom denna jävla skitbransch kan jag inte fatta ! Gå och ställ Er i hörnet och skäms !

 16. 26 februari, 2009 at 09:20

  Om inte det svenska rättsväsendet blivit helt korrupt så måste ju alla utpressningskrav som går till domstol fällas !!?

  Det KAN ju aldirg hålla i rätten: En IP-adress är INTe bevis.
  T.o.m om jag ensam har haft den så kanske jag har maka, gäster osv hemam – VEM satt vid datorn då ? Inom svensk lag finns varker krav på ”skvaller” eller på att ägaren av utrustning står för alla brott som begås mha denna – mao måste åklagaren då bevisa bortom rimligt tvivel att det var just en viss person som utförde fildelningen/hämntningen/seedningen…

  Problemet är väl snarare att får man ett kravbrev så blir man rädd, och vågar inte driva det vidare eftersm ett krav på säg 10000kr då snabbt kan bli 100 000 kr

  Legitim maffiaverksamhet helt enkelt.

  /K

 17. Mikael
  26 februari, 2009 at 10:59

  @Stefan (februari 25th, 2009 at 17:02)
  Den viktigaste invändningen mot lagar som IPRED1 är ju att den ekonomiska upphovsrätten inte rimligtvis kan vara viktigare än rättssäkerhet och demokrati. Vid en tydlig konflikt måste upphovsrätten få ge vika.

  Sedan kan man ju även resonera filosofiskt runt detta med ”att själv få bestämma över sitt eget verk”. Sedan när blev det en naturrätt att bestämma över något man inte äger? Om du berättar en rolig historia för mig, får jag inte berätta den vidare? Enligt upphovsrätten kan du hindra mig från det, under förutsättning att du berättade den i skrift eller toner. En, i mitt tycke, bisarr situation uppstår.

  Man måste minnas att copyright (ekonomisk upphovsrätt) är något som växte fram inom anglosaxisk rättstradition och har bara varit accepterat hos oss i drygt hundra år. Vår tradition hade ”äras den som äras bör” (ideell upphovsrätt) istället. Ursprungligen var det en ömsesidig ekonomisk uppgörelse mellan samhället (kronan) och upphovsmännen. Sprid dina alster publikt, så lovar vi dig ensamrätt på kopiering av dem under en kort, begränsad tid. Fast denna begränsade tid har blivit allt mer obegränsad.

  Aldrig har idéer om moralisk rätt eller naturrätt till sitt verk funnits med när man skapade copyright. Det naturliga är, tvärtom, att samhället fritt kan tillgodogöra sig de verk som skapas och publiceras.

  När upphovsmän idag skriker ”men det är ju mitt!!”, får jag bara bilder av Gollum…

 18. Lars Nyman
  26 februari, 2009 at 12:06

  De folkvalda mot folket

Comments are closed.