Över 1400 döda redan!


Jag måste medge att jag inte var beredd på att det skulle bli stridigheter i Georgien just nu. Att Sydossetien ville bryta sig ur hade jag förstått men…


Har jag förstått saken rätt
så är Georgiens ledning rädda för att fler utbrytningsförsök kommer att ske om de låter Sydossetien få sin frihet, därav användandet av vapenmakt. Men Georgien har visat intresse av att gå med i Nato, antagligen för att få skydd mot ryssen, dessutom har de uttalat önskemål om att på sikt komma med i EU. Något som på sikt kunde vara möjligt med tanke på att det faktiskt ligger i Sydöstra Europa.

SvD: ”Georgiens utrikesminister kallade upp utländska diplomater till regeringskansliet och informerade dem om situationen på fredagen.

– Den georgiska hållningen är att Sydossetien drivit på utvecklingen och att den ryska reaktionen avgör om striderna kommer att sprida sig. Georgien iakttog ensidigt eldupphör på torsdagskvällen och struntade i beskjutning, men satte till slut in ett ganska substantiellt motangrepp. De pekar mycket på att Ryssland i kraft av sin makt och inflytande på sydossetierna har avgörandet i sina händer..”

Den norska tidningen Dagbladet skriver nu att det redan är över fjortonhundra personer som dött, och flera tidningar uppger att fyra ryska flygplan är nedskjutna och att tio-tolv

Georgien

ryska soldater är döda förutom flygarna. Antagligen så har USA sålt vapnen till Georgien och dessutom så ligger väl det lilla landet i USA:s intressesfär.

Det är således en ”skärmytsling” som kan få allvarligare konsekvenser tyvärr…

AB SvD1 DN1 Dbl it

Andra om: , , , , ,

[tags]Sydossetien, Georgien, Ryssland, USA, Krig, Politik[/tags]


27 svar till “Över 1400 döda redan!”

 1. ”det lilla landet” vill inte bli lydstat till Ryssland, Polen kommer skicka militär hjälp,det handlar inte bara om USA..
  de älskar USA och hatar Ryssland, precis som Polen, och låt oss älska USA då…

 2. Men du har nog fullständigt klart för dig att Washingtons hundar inte skäller utan order därom.

  Lite fakta kan dock inte skada Jinge:

  90% av medborgarna i den de facto självständiga republiken är etniska ryssar (som hör ihop med grannrepubliken Nord Ossetien)och innehavare av Ryska pass vilket gör Ryssland skyldigt att försvara dem.
  I republiken finns även Ryska fredsbevarande trupper tillsammans i mandat med Georgiska och ossetiska diton, vad som avgjorde rysslands förstärkningstrupper till redan befintliga var att GEORGIEN MÖRDAT 10 FREDSBEVARANDE SOLDATER redan när aggressionen började och strax efter att den Georgiska regimen sagt att man inte tänker anfalla landet. Och nej, inga ryska plan har skjutits ner av den av västmakterna beväpnade georgiska banditarmen eftersom inga ryska plan ens befunnits sig där innan pansarvagnsförstärkningen kom, propaganda av detta slag är som alltid avsett för inhemskt bruk. Sanningen är att försöket att förödmjuka ryssland och osseterna kom på skam då den georgiska ockupationsarmen nu lägger fötterna på ryggen i takt med att ryssarna närmar sig huvudstaden (som osseterna nu återtagit).

  Den USA-utbildade diktatorn i Georgien är samma person som oupphörligen (sedan USA fattade intresse för landet som transitland för olja från Baku, bort från Ryssland mot hamnar i Turkiet och Albanien) hotat ryssarna med krig och som nyligen införde undantagstillstånd och sköt mot de hundratusentals Georgier som protesterade mot valfusket i senaste ”valet”.

  Tidpunkten är väl vald, då alla statschefer befinner sig i Kina och blickarna är riktade dit men utfallet för den lille diktatorn och Bushs förhoppningar om åtminstone något ”gott” att minnas honom för är borta -till priset av +2300 mördade…

 3. @annte:

  vad har du för källa till att inga ryska plan är nedskjutna?

  Jo jag vet att sanningen är det första som förloras…

 4. För övrigt rekommenderar jag att se på live stream från ”Russia Today” som motvikt till krigstrummorna på SVD, SVT, CNN Fox och så vidare…

 5. annte: Om det har skjutits ner ryska flygplan eller inte vill jag inte orda om, för det vet jag inte. Men det låter ju ohyggligt puckat om det är som du säger att ryssarna gått in med de markbundna stridsvagnarna först och kommit med flygstyrkorna efteråt. Har de glömt bort hur man för krig?

  Fråga två: Hur är den georgiska armén en ”banditarmé”?

  Fråga tre: Hur är rysk inhemsk media mindre partisk än Georgisk dito?

 6. Jinge:
  Uppgifterna kommer från Ryska armen, Utrikesminister Sergej Lavrov Ossetiska myndigheter och från grannrepublikernas observatörer i regionen, hade ryska plan befunnit sig i luftrummet som bevakas av den beryktat otränade banditarmen och deras amerikanska ”rådgivare” på 300 man hade Washington skrikit i högan sky och deras medier likaså.

  Det är sant att man har amerikanska vapen men den georgiska ”armen” har mycket dåliga erfarenheter i att bemästra dessa vapen och västliga bedömare finner det högst osannolikt att man i en sådan situation skulle kunna skjuta ner ryska proffspiloter.

  Sedan Georgierna nu minut för minut i takt med att man flyr landet fortsätter påstå fler och fler fantasinedskjutningar (man tycks vara uppe i 13 nu) har även anglo-amerikanska medier slutat rapportera saken, googla och se….

 7. ”Antagligen så har USA sålt vapnen till Georgien och dessutom så ligger väl det lilla landet i USA:s intressesfär.”

  Bättre upp! Det är Israel som sålt avancerade vapensystem till Georgien. Presidenten är som sagt utbildad av USA och har en minst sagt tveksam syn på demokrati. Allt är med andra ord upplagt för ett härligt propagandakrig, även om jag tycker både dn och svd hittills varit ganska återhållsamma… men det kommer nog.

 8. ”Fråga tre: Hur är rysk inhemsk media mindre partisk än Georgisk dito?”

  I förhållandet 100-1 mot ett öronbedövande klonat skval från västliga papegojmedier bör man åtminstone höra EN icke-klonad bedömare.

 9. RE: Johan L,
  Tycker du lägger en aning för mycket av svensk återhållsamhetsfilter över dina klarsynta analyser.
  Please, skippa filtren och kör så det ryker..

 10. Allt handlar om kontroll av olja, så risken för en upptrappning är stor.
  Förnärvarande handlar nästan alla konflikter om olja och en och annan strategisk råvara.

 11. annte: Internationell rätt ger INTE ett land någon rätt att kränka ett annat lands suveränitet för egna medborgares skull. Däremot kan vissa länder få för sig det, något som inte är särskilt ovanligt i liknande situationer.

  Själv undrar jag om inte ryssarna bara kommer skjuta lite för att visa vem som är störst för att sedan dra sig tillbaka med återvunnen heder. Ryssarna kan inte gärna starta upp en ny kostsam och utdragen militär kampanj efter alla resurser man fått lägga ned på Tjetjenien.

 12. Det hela liknar ett chickenrace. Saakashvili ville se om han kunde bluffa, och nu kan varken han eller ryssarna backa. Ryssarna vill nog egentligen inte slåss, det är ju inte så bra för imagen — de föredrar att skrämmas, som med Estland häromåret. Men nu har de hotat, och att backa från hoten vågar de inte, för då blir de också av med Abchazien, Transnistrien, etc…

 13. @Sitasitikas
  Skulle tro att din analys är korrekt.
  Saakashvilis satsning på att ta tillbaks regionen är ett stort risktagande. Det påminner om det som Kroaterna gjorde när de tog tillbaka Krajina (om jag minns rätt) från serberna. Kroaterna lyckades med detta i en blixtoffensiv med inofficiellt stöd från väst. Saakshvili är enligt en del bedömare impulsiv, och det kan hända att han gjort ett misstag. Han räknar med stöd från USA vilket han säkert också kommer få. Men USA har tillräckligt med problem, så det som händer nu är antagligen inte i deras intresse. Vita huset verkar nu också genuint uppriktiga i sin önskan att få till en vapenvila. Något som också talar för deras oro över händelseutvecklingen. Ryssland är idag ett relativt rikt land med stora budgetöverskott och ingen utlandsskuld. Det innebär att de har råd att föra krig, även ett långvarigt sådant. Och efter att väst pressade fram Kosovos självständighet så har Ryssarnas inställning hårdnat. Som Jinge skriver kan det som nu händer få allvarliga konsekvenser.

 14. För oss i Sverige är det intressant att utrikesministern Bildt har haft mycket hög profil i Goorgien. I EU har han varit den mest pådrivande för den Georgiska saken mot Ryssland. Det har varit destruktivt att hetsa med att Georgien ska med i Nato. Men Bildt har ju vana att vara krigshetsare. Först propagerade han för att USA skulle invadera Irak. Nu har han som utrikesminister kunnat använda Sverige för att stödja Georgiens provokationer. USA-lakej som vanligt. Olja som vanligt när det gäller Bildt. Väst vill ha kontroll över Georgiens pipelines.

 15. Jag tycker att det är för jävligt att Aftonbladet skriver bara vad rysslands tidningar skriver och tycker. Dem har liksom inte skrivit nånting vad det sägs i Georgien. Idiotiskt. Jag tycker det är ryssland som har startat ett krig inte georgien!…

 16. Georgien är i praktiken ett amerikanskt militärt protektorat. Från den välorganiserade kupp som placerade Saakashvili vid makten till den träning och utrustning som den amerikanska armen försett den georgiska med. Även Israel är förstås involverad även om mest Israeler finns i azerbaijan med en av de större mossad stationerna i världen.

  Allt handlar förstås om kontrollen över distributionen av olja och gas och den pipeline BTC som Usa och Turkiet byggt genom regionen med BP som huvudägare. Den går ju rakt genom Georgien från azerbaijan.

  Jag undrar om Lundin oil har några kontrakt i Kaukasus regionen förresten?

 17. annte du har rätt i att olika källor ska läsas men det betyder inte att Russia today skriver helt sannings enligt heller… Men det jag tycker är det viktiga i den här väpnade konflikten är fortsättningen. USA har officiellt (enligt Reuters) bett Ryssland att stoppa sin offensiv. Eftersom både USA och Ryssland har intressen i landet lär båda vilja använda den här konflikten till sin egen fördel. Det i sin tur kan leda till stora följder vilka jag tror att resten av omvärlden gärna skippar…

 18. annte:
  Jag kollade in lite på rapporteringen i Russia today, där jag bland annat hittade följande citat:
  ”Just hours after Russian forces liberated the South Ossetian capital Tskhinvali…”
  ”Seventy Russian peacekeepers have been wounded in the fighting”
  ”Medvedev said Russian peacekeepers would attempt to ”force the Georgian side to stop fighting.””
  ”Russia and the international community have called on Georgia to pull its troops out of the region.”

  Om det inte varit så tragiskt så hade det varit komiskt. ”Peacekeepers” som har ”befriat” en stad i ett annat land och som nu ska tvinga landets egen armé att sluta slåss. Denna ryska rapportering dryper av hyllningar av de egna styrkorna med rapporter om hur hur vänliga och omhändertagande de är är och hur hänsynslösa och onda de georgiska styrkorna är.

  Något som jag anser vara uppenbart är att ryssarna inte gör detta av hänsyn till ossetierna utan som en ren maktdemonstration. En stormakt behöver alltid spänna sina muskler då och då för att behålla sitt inflytande över andra stater.

 19. @Jakob:

  Man kan göra en direkt jämförelse med de svenska soldaterna i Afghanistan. De är där för att ”befria” folket, ett folk som förut ”befriades” av Talibanerna, men då från en Sovjetisk ockupation.

  F.ö. är det knappast underligt att Ryssarna reagerar när en massa gamla sovjetrepubliker vill gå med i Nato, ett nato som nu ska bygga raketramper i Georgien, Ukraina, Polen, Kosovo etc etc…

 20. Det är intressant hur Carl Bildt omedelbart skyller allt på ryssarna när det är de och folket i Sydossetien som dödats. Bildt babblade om stridsflyg över en annan suverän stat. Konstigt nog sa hycklaren inget när Turkiet upprepade gånger bombarderade södra Kurdistan (norra Irak) för att sedemera invadera regionen. Dessa militära operation fortgår dessutom. Men vi vet ju att Bildt har miljontals kronor i oljekoncerner och militära konglomerat.

 21. Ryssland vill inte ha krig i huvudtaget. För att förstå det hela man ska observera vart tar flycktningsströmmen vägen, man springer från Syd-Osetien till Ryssland och inte till Georgien. När man talar att rysk media är styrd av putin då har jag en annan fråga – vem styr europeisk media? Varför man får helt fel bild av det som egentligen pågår? Och varför svenska politiker tar alltid amerikansk sida? Hur ska ni själva reagera om tex Skåne bryter sig ur Sverige och banar väg för en rysk militär anläggning med misiler som kommer att peka mot Stockholm? Amerikanerna är upprörda över konflikten men ingen är upprörd över invation av Irak. Alla är upprörda över frågor runt om rysslands politik men ingen är upprörd om 4 miilioner hemlösa i USA.