OS:s ledning domineras av överklassen -bra så?Att OS i mångt och mycket inte bara handlar om idrott utan också om pengar är ingen hemlighet. Stora företag vill som sponsorer tjäna pengar på evenemanget, och framgångsrika idrottsmän är skyltdockor för produkter, snarare än varuinformation enligt Råd och Rön. Uppgifter om mutor florerar alltid då olika städer konkurrerar om att få arrangera nästa OS.Ett TV-program igår 26/7 visade att allvarliga skador är vanliga hos toppidrottare, som OS-guldmedaljörer som Carolina Klüft, Christian Olsson, hos Susanna och Jenny Kallur och nu hos Tessan Alshammar.
Ja, vad handlar OS om egentligen? Denna fråga diskuterades igår i en artikel London 2012: Has Money Killed The Olympic Spirit?
av journalisten David Smith på Economy Watch, en traditionell ekonomisite.
Artikeln är informativ och mycket tankeväckande.

Vilka sitter i IOK, Internationella Olympiska Kommittén?
Alltsedan OS startade 1896 efter förslag av den franske baronen Pierre de Coubertin har kungligheter och adelsmän varit väl representerade i IOK. Där sitter bl.a prinsessan Nora av Lichtenstein, prins Albert av Monaco, ärkehertigen av Luxenburg, Malasias prins Imran, Jordaniens prins Feisal al Hssein m.fl. Och i övrigt domineras IOK av de mycket rika enligt boken ”Five Ring Circus:Myths and Realities of the Olypics” av professor Chris Shaw, och storbolagens inflytande har ökat. Medlemmarna i IOK har stora privilegier. På skattebetalarnas bekostnad har man ordnat särskilda gräddfiler där 4000 BMW med chaufförer ska transportera 40 000 VIP personer mellan fina hotell och diverse VIP-arrangemang. Den som har råd kan betala 20 000 pund för att åka i dessa filer.
>
IOK kommer att göra stora vinster på OS, och hade skattebefrielse som villkor för att ge London spelen. Man beräknar att IOK kommer att få motsvarande 2 700 miljoner kronor som vinst. Överenskommelsen innebär att den brittiska staten går miste om motsvarande 600 miljoner kronor i skatt. Å andra sidan får skattebetalarna ökade bördor.Då London fick spelen år 2005 beräknades kostnaderna till 2,4 miljarder pund (25 miljarder kronor), men nu beräkas de kosta upp till motsvarande 200 miljarder kronor, dvs. 8 gånger mer.

Vi ser hur IOK tyvärr representerar den rika överklassen i en alltmer ojämlik värld. Och vad har dessa kungligheter och de många superrika i IOK med idrotten att göra? Känner idrottsmännen och de vanliga idrottstränarna till detta? Vill de ha det så? Vill vi ha det så?


i , , , , , , ,

SvD 28/7 DN1 28/7 DN2 28/7 DN 27/7 SvD 27/7 Aftonbladet 27/7 Expressen 27/7 Sveriges Radio 27/7 SvT 27/7 GP 27/7 ETC 27/7 Bilderblogg om OS 27 juli Economy Watch 26/7

i


3 svar till “OS:s ledning domineras av överklassen -bra så?”

  1. Och framför allt vill vi inte ha Ebba ”jag är arbetarklass” von Sydow som TV-kommentator vid invigningen. Det lät som hos kissade på sig av upphetsning när kamerorna zoomade in alla kungligheter på läktaren.

  2. Det är väl tydligt att IOK:s ledning inte på något demokratiskt sätt representerar de aktiva i idrottsrörelsen och att de har väldigt stora privilegier i samband med tävlingarna. Vidare att spelen regelmässigt blir mycket dyrare för arrangörslandet, vilket skattebetalarna får betala. Ekonomin spelar också roll för den som vill köpa biljett till tävlingen. Biljettpriserna är mycket höga. Vem har råd att betala 4000 kr för en endagsbiljett en bra friiderottsdag?
    Dow Chemical tillhör sponsorerna. De köpte för ett antal år sedan upp Union Carbide, som stod för en av tidernas största föroreningskatastroferna genom tiderna, i Indien. 3000 döda och 500 000 skador enligt Wikipedia.
    Mc Donald har ansvar för ”fries” – vad har det att göra med bra kost hälsomässigt?