Obamas svåra val


I flera dagar har det talats om att Barack Obama idag skulle avslöja vem som ska bli hans vicepresidentkandidat inför höstens presidentval.

I skrivande stund är det onsdagskväll i USA och ännu har det inte kommit något Breaking News på CNN och nu börjar jag tvivla på att det gör det. Men det är ändå inte stiltje.

AB: ”När Hillary Clinton och Barack Obama återförenades i New Hampshire-staden Unity i början av sommaren sågs det som slutet på den påstådda fejden mellan Clinton-paret och Obama. Men Bill Clinton verkar inte ha slutit fred med Obama än. I måndags berömde han Obamas rival John McCain.

Under ett tal på en energikonferens i Las Vegas sade Bill Clinton att han ”uppenbarligen föredrar senator Obamas energipolitik”. Sedan fortsatte han: – Men John McCain har den bästa energipolitiken av någon republikansk presidentkandidat.”

Personligen skulle jag inte ha någonting emot Nancy Pelosi, det verkar vara en kvinna med presidentlika drag samtidigt som hon skulle kunna fånga in de kvinnliga väljare som blir

obama

besvikna för att Hillary Clinton är sidsteppad. Men, och det gör mig lite oroad, det förefaller som om valet i USA är långt ifrån en självklar seger för demokraterna. Med John McCain i Vita Huset så fortsätter den nu pågående katastrofen i ytterligare fyra år. Kan världen vänta så länge? AB DN it

Andra om: , , , ,

[tags]USA, Obama, Presidentval, Nancy Pelosi, Politik[/tags]


4 svar till “Obamas svåra val”

 1. Obama var i stort sett klar att bli USA:s första svarta president! Men sedan en tid tillbaka har han gjort sitt yttersta för att framstå som en vanlig vit medelålders protestant från medelklassen. Han har ändrat sig i snart sett varenda fråga där han uppfattades som det minsta kontroversiell och blir allt mer otydlig om vad han verkligen vill! Den entusiasm som fanns bland hans supportrar i början har svalnat betydligt vilket knappast förvånar, då han låter mer o mer som en konservativ kristdemokrat!

  Att en ung karismatisk kandidat inte ska kunna slå en trött gammal gubbe som förespråkar ”more of the same” är häpnadsväckande! McCain har fått Obama dit han ville när kampen nu utvecklat sig till en tvekamp om vem som kommer att vara tuffast i ”kriget mot terrorn” och vem som kommer agera tuffast mot Ryssland! Att McCain kan tävla med honom i klimat/energi frågan säger en del om Obamas otydlighet. Tror därför att Obamas smartaste val till vicepresident vore Al Gore.

 2. Valet är troligen redan avgjort. Att universalskurken och neocons mästarstrateg Zbigniew Brzezinski ställt sig bakom Obama visar att McCain är ute ur leken.

  Obama ”inser att utmaningen är ett nytt ansikte, en ny riktning, en ny definition av USA: s roll i världen”, säger Brzezinski

 3. De kanske vare bättre om McCain vann valet ändå. Varför?

  Obama är mycket mera sympatisk för omvärlden än vad McCain är. Obama har vidare inte nån större förankring i partiet, han har t o m ganska stark oposition med bl a Clinton-klanen mot sig, och lär därför bli ganska svag. Resultatet blir att politiken inte kommer förändras i nån större omfattning, i bästa fall blir det kosmetiska förändringar här och där.

  Sen att Obama är omtyckt av europeer kan ju betyda att vi kanske lättare blir indragna i USAs äventyr världen runt. Kanske vi rent av går in i Irak och hjälper till med oredan USA har ställt till med och på köpet får blod på våra händer. Kanske blir vi indragna i operationer mot Iran med.

  Obama har jo talat om förändringar, me har egentligen inte sagt nåt konkret. Jag är inte alls entusiastisk inför det stundade valet, finns ju ingen att rösta på.

 4. Entusiasmen för Obama bland annars seriösa svenska kommentatorer bekymrar mig. En mainstreamekonom som Paul Krugman har t.ex. förklarat att han i ekonomiska frågor har svårt att se nån skillnad på Obama och Bush. Och SvD rapporterar att näringslivet skickar mer pengar till Obama än till McCain.