Nicola Clase slapp åtal

Efter Reinfeldts tillträde som statsminister har det varit rejäl turbulens kring både ministrar och politiska tjänstemän i statsrådsberedningen som alla känner till.

En del av den turbulensen berodde på att Ulrika Schenströms efterträdare, Nicola Clase, inte heller hade en fläckfri handel och vandel. Det framkom att hon och hennes man hade anlitat hantverkare svart när det gällde renoveringen av sommarstugan på en ö i Stockolms norra skärgård. Man hade inte lämnat in arbetsgivaruppgifter eller kontrolluppgifter. Det visade sig att familjen hade utbetalat 68 000 i svarta ersättningar när det gällde sommarhuset.

I samband med att media redovisade dessa fakta så polisanmäldes Clase av flera personer, undertecknad var en av dessa. Ärendet flyttades över till Ekobrotts-
myndigheten och den 4/7 så kom utslaget. Nicola Clase åtalas inte eftersom preskription inte kan uteslutas, och de brott som eventuellt skulle ha skett utöver det var så ringa att det inte finns skäl att inleda förundersökning mot henne.

Jag har egentligen inga synpunkter på detta, ärendet verkar tämligen väl genomlyst av Ekobrottsmyndigheten och deras resonemang om förundersökning eller inte – verkar rimligt. Beslutet är undertecknat av chefsåklagare Stefan Lundberg. Den enda funderingen jag

Nicola Clase
Nicola Clase

egentligen har är om människor utanför den politiska eliten skulle bli behandlade på samma sätt? i t

Andra om: , , , , , ,

[tags]Nicola Clase, Stefan Lundberg, Ekobrottsmyndigheten, Högerregeringen, Handel och Vandel, Politik, Moderaterna[/tags]

  10 comments for “Nicola Clase slapp åtal

 1. Martin B
  12 juli, 2008 at 10:52

  Inte fan skulle en vanlig Svensson ha klarat sig undan åtal. Aldrig! :-(

 2. Torsten
  12 juli, 2008 at 11:54

  En ganska sorglig sak är väl att det är just drevet kring den här typen av ämbeten som avslöjar svartjobb etc.

  Det mer eller mindre organiserande svartjobbandet är en styggelse. Särskilt nu när folk närmast verkar se sina svarta pengar som allmosor till de stackars polackerna.

  Men det blir inte bättre av att drevet skall gå så snart någon politiker eller högre tjänsteman skall tillsättas.
  De ”perfekta” människor som massmedia efterlyser vill i vart fall jag inte ha som överhet.
  Sen finns det naturligtvis extremfall. En kulturminister som av principiella skäl vägrat betala Tv-licens är ju otänkbart.

 3. nature
  12 juli, 2008 at 12:13

  Hmm… Jag arbetar själv till och från som hantverkare (snickare) och jag undrar hur detta har gått till samt hur medierna kunnat snokat upp detta?

  Gör jag ett jobb – lägger om ett tak – och om inte uppdragsgivare, eller jag, tar upp detta med skatteverket hur kunde då journalisterna snoka upp detta samt fått åklagaren med på tåget – om hantverkarens identitet var kände för åklagaren?

  Det enda rimliga är att hantverkaren fått pengar av journalisten för att bekräfta uppgiften som någon illvillig granne lämnat till medierna? Eller att hantverkaren gav journalisten tipset (källskydd) men hur gjorde då åklagaren bedömningen att det fanns något substantiellt värde om åklagaren inte vet vem hantverkaren var?

  För brottet har två ansikten här – mötet mellan hantverkaren samt uppdragsgivaren!

 4. Marcus R
  12 juli, 2008 at 12:45

  Finns ju hur många skurkaktiga politiker som helst – allt från partiledare (Mona) till en hel drös i Sd (många grova brottslingar dessutom) och sen har vi ju en del skattefuskare och svartjobbaranlitare på högersidan.
  Mp har ju sitt fyllo som kommer undan bilolyckor till höger och vänster.
  Finns där något parti som är utan sådana svarta får överhuvudtaget?

  Och nej, Svensson hade aldrig kommit undan med det.

 5. nature
  12 juli, 2008 at 14:28

  Jag måste ju säga att jag högaktar Per Garton! Han friades också mycket riktigt (så det då Marcus R). Ingen skugga skall falla över Per. Det fanns andra som är skurkar!

 6. Marcus R
  12 juli, 2008 at 15:15

  #5 Nature – Han gick fri för att rätten inte kunde bevisa att han inte hade krockat och sedan druckit av spriten som han hade i bilen.
  Om du tycker det där är ok så tycker du väl att det är rätt att politiker går fria när Svensson åker dit också.

 7. Course Angler
  12 juli, 2008 at 15:39

  Läs kommentarsreglerna!

 8. 13 juli, 2008 at 08:33

  Det kan inte finnas någon som är så naiv att han tror att Per Garthon drack av spriten i efterhand, det kan helt enkelt inte vara möjligt!

  Bevisbördan borde ligga på rattfyllot själv i denna fråga, att han eller hon helt enkelt måste bevisa att spriten dracks efteråt.

  Jag förlorade en klasskamrat i gymnasiet till ett jävla rattfyllo som fick tre månaders fängelse. Hennes kamrat vanställdes och handikappades bortom vett och sans, men överlevde till ett liv fångad i sin egen kropp, och den satan fick tre sketna månader! Var är rim och reson i detta?

  Jag är frestad att skriva ”som tur är”, men så långt ska jag inte gå, var min klasskamrats far något av en lokal gangster och satte helt sonika ett pris på rattfyllots huvud, så han kom aldrig mer tillbaka till staden och lever såvitt jag vet ännu under skyddad identitet i ett liv i fruktan, så någon form av rättvisa har väl ändå skipats även om statens inte var tillräcklig.

 9. Sara G
  13 juli, 2008 at 11:55

  Per Bill(m), med starkt rödvinsfärgade läppar lekte rally med barnvagnen mitt på blanka dagen, efter ett par verkligt ingående ”vinprovningssejourer” – men klarade sig gentemot den kvinnliga vakten genom att på sedvanligt vis ”moderera” sanningen.
  Undrar om han var pappaledig?

 10. 13 juli, 2008 at 18:07

  Sara, han kanske var sjuk? Det har ju framkommit att våra ”kära” riksdagsledemöter inte är så jättenoga med att sjukskriva sig eller ens vara sjuka när de skiter i att gå till riksdagen…

Comments are closed.