Medias ”dödsbakterie” – EHEC
I media så har man redan döpt om den bakterie som orsakar EHEC-smittan till ”dödsbakterien”, detta efter att trettio svenskar smittats, man glömmer att berätta att 300 svenskar smittas varje år enligt smittskydds-
institutet.

AB: ”Smittskyddsinstitutet gick i går ut med en stark varning: EHEC-smittan har brutit ut i Nordtyskland. Tusentals tyskar har smittats, 214 av dem har den allvarligare varianten hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS, som slår ut njurarna. Två har redan dött. Nästan 30 svenskar har än så länge diagnosticerats med EHEC-smittan sedan de besökt Tyskland, enligt Smittskyddsinstitutet. Ett tiotal av dem intensivvårdas nu för HUS. Många av de drabbade har ätit sallad, tomat och gurka. – De är allvarligt sjuka, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.”

Det är förstås allvarligt, dessutom så hörde jag på Ekot att människor kan smitta varandra, men jag antar att det i så fall krävs fysisk kontakt. Skulle en sådan farsot smitta i tunnelbanan eller på bussar så skulle antagligen betydligt fler insjuknat.

Smittskyddsinstitutet: ”EHEC som orsak till blodig diarré är känd sedan 1977, och toxinet kunde påvisas 1982. Sjukdomen är spridd över hela världen och flera stora utbrott har rapporterats. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Benämningen av sjukdomen varierar och kan förvirra begreppen, enterohemorragisk E. coli (EHEC) används ofta i Sverige. I många länder används en annan klassifikation, som till exempel verotoxin-producerande E. coli (VTEC) eller shigatoxinproducerande E. coli (STEC). VTEC används för att benämna sjukdomen bland djur i Sverige. I Sverige rapporteras cirka 300 fall bland människor varje år och av dessa är ungefär hälften inhemskt smittade.”

Men sjukvården dräneras på pengar, jag läste igår i Stockholmsvänsterns lokala medlemstidning att privata vårdalternativ tar ut två miljarder årligen i ren vinst, bara i Stockholms läns landsting. Det är mer än vad det kostar att anställa femtusen (5 000) sjuksköterskor. Och tendensen är klar och tydlig i sjukvården i Stockholm. Själv är jag hjärtpatient sedan några år, det som kallas Vårdval Stockholm är bara påhitt. Jag kan inte välja en landstingsanställd hjärtläkare, jag tvingas gå till en som är anställd av Wallenbergs Investor.

Jag borde ju inte skoja om mina politiska åsikter i ett sådant här sammanhang, men tystnar bloggen plötsligt så kanske det är någon som har gjort något radikalt åt saken, om man säger så. Nej då, jag är inte orolig, men man vet ju aldrig hur det blir i framtiden. Femtusen sjuksköterskor hade inte varit fel, eller varför inte se till att alla fick en bra lokal sjukvård? Nu har de som bor i Jordbro väsentligt mindre val än de som bor på Östermalm.

Håkan Juholt har mycket att ställa i ordning den dag han blir statsminister.

it Andra om: , , , , , ab1234 ex dn12 svd12 ekot


15 svar till “Medias ”dödsbakterie” – EHEC”

   • Bara om det är en omdömeslös 6-åring som bestämmer var vi skall äta.

    Frågan är varför förekomsten ökar (om den nu gör det) och varför snabbmatskedjorna så ofta drabbas. Det är ju handhavandefel som orsakar detta, borde inte vara så svårt att åtgärda för en mångmiljardindustri.

    • Nu sägs det att vattnet som användes för att vattna gurkorna är boven, men det skulle aldrig blivit ett problem om de använde kranvatten..

    • Förr tvättade folk händerna innan de åt, ändå använde de knivar och gafflar. Nu stoppar man in maten i munnen med fingrarna, impregnerade med baciller från nerkladdade ledstänger etc.

     • Nu är det en förklaringmodell som falsifieras av utbredningen och erfarenheter från liknande utbrott i USA. Men visst är det äckligt, hamburgare äter man ju med kniv och gaffel, som i norrland.

 1. Sant smittan kommer från penicillinbehandlade djurens gödsel. Vi kan börja med att skära ner på den största metanproducenten i världen, det vill säga djuruppfödningen. Så, för att kyla planeten snabbast, måste vi sluta konsumera kött i syfte att stoppa djuruppfödning och därigenom även stoppa växthusgaser, metan och andra giftiga gaser från djurindustrin och samtidigt slipper vi dessa resistenta bakterier.

  • Nästa gång du kommenterar bör du vara observant på att det enbart är bloggar man får länka till i url:

 2. Jag hoppas det inte var det som jag drabbades av för en vecka sedan? Men eftersom jag inte äter vare sig grönsaker eller frukt så var det väl nåt annat? Man är inte så stöddig efter att ”kört buss” ”Ropat på Örjan” några gånger…

 3. Det är helt sjukt att man får ta ut en vinst på sjukvårdens pengar!
  Är det verkligen lagligt?
  Om det är lagligt är det nu dags att ändra lagen omgående.

 4. Jaha, nu så har det gått ett larm om EHEC, det sägs komma från spanska gurkor och tysk sallad. Faktum är hur mycket media och myndigheter orkar tjata sig blåa i fejset om detta? Sannolikheten är att man inom djurhållningen använder alldeles för mycket ”god” antibiotika – farligt är vad det är! Faktum är att många bakterier blir resistenta hos både djur och människor! En annan faktor är väl att man inom dagens matindustri slarvar en hel del av bekvämlighetsskäl. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om människor inte kan äta utan att bli sjuka av ”skiten”. En annan sak är att om man inte får använda mänskliga exkrementer för att fertilisera jorden, varför skall man då få använda samma sak från kor och grisar? Uppfanns inte konstgödslet just för att befria oss från detta problem?

 5. Jag gjorde en datortomografi för skallen för över en månad sen och än idag har inte det privata vårdföretaget kommit på tanken att skicka ett remiss svar till min läkare. Jag vet inte vad ni andra tycker men jag har för mig att förr i tiden så fick läkarna remiss svar åtminstone. Och om jag har en tumör i skallen så vill jag veta det innan jul, helst.

   • :-D Ja, typ.

    Nej, jag menar att om jag har en tumör i skallen så är det väl av yttersta vikt att jag och min läkare får reda på det innan jag dör :-D