Målande beskrivning av de Främlingsfientliga

Idag skriver Aftonbladets Kerstin Nilsson en suggestiv beskrivning från Sverigedemokraternas landsmöte som avlutats nu i Ljungbyhed i Skåne.


AB:
”Det skulle kunna vara en tysk ölhall i München.

Med tegelväggar och höga, välvda fönsterbågar.

Framför fönstren hänger stora affischer.

På en kramar en leende blond ”Gretchen” en hästmule.

På en annan möter jag en lika blond lintotts blå ögon.

Budskapet är tydligt.

Men platsen och tiden en annan än den mina tankar osökt går till.

Vi befinner oss i Ljungbyhed i Skåne i Sverige och året är 2009.

På Sverigedemokraternas landsdagar.”

Jag kommer direkt att tänka på en teckning av Hans Lindström som jag fått lov att använda här på bloggen. Jag brukar använda den sparsamt men den går helt i linje med den beskrivning som media ger detta landsmöte.

AB: ”Däremellan diskuterar de saker som att lägga ned Sida, slopa biståndet, införa etik och moral i skolan och tvinga alla som kommer till Sverige att underteckna ett ”lojalitetskontrakt till den svenska nationen”. Björn Söder drar sig inte för att blanda in både Astrid Lindgren och Selma Lagerlöf i partiets politik eller citera Per-Albin Hansson:

Sverigedemokraterna, främlingsfientliga
© Hans Lindström, http://Bonton.se

–?Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige! skanderar han. Då når församlingen klimax. Alla reser sig som en man, rusiga av lycka.”

Många Sverigedemokrater vill byta ut ordet Främlings-
fientliga på samma sätt som de faktiskt lyckades förmå dem som skriver om dem att välja bort ordet ”rasister” när man talar om partiet. Det sista kan jag till nöds hålla med om, men stämpeln främlingsfientliga kommer de aldrig undan. Sverige år svenskarna och svenskarna åt Sverige, är tillräckligt färgstarka uttalanden för att man utan tvekan ska kunna sortera de beskrivningar som man önskar ge partiet.

intressant Andra om: , , , , , , ab12 ex12 svd12 dn12 t

  16 comments for “Målande beskrivning av de Främlingsfientliga

 1. 18 oktober, 2009 at 13:40

  Man får ju ha lite perspektiv på främlingsfientligheten. Sverige har ju i ett europeiskt perspektiv en massinvandring utan motstycke. Det vore ju konstigt om det inte förr eller senare kom en motreaktion? Men massmedia beskriver fortfarande Sverigedemokraterna och deras väljare som idioter. Det är ingen framkomlig väg.

  • 18 oktober, 2009 at 13:49

   Men massmedia beskriver fortfarande Sverigedemokraterna och deras väljare som idioter. Det är ingen framkomlig väg.

   Det är förvisso sant. Samtidigt är det nog en väldigt spridd uppfattning. Någon tidning hade undersökt vad folk i allmänhet ansåg, då visade det sig att omkring 80% ansåg att de var – främlingsfientliga.

  • N
   18 oktober, 2009 at 14:14

   Kanada tog emot 300 000 invandrare förra året.

   Sverigedemokraterna och andra behöver förstå att utan invandringen kommer det att gå illa för Sverige. Snart finns det inte tillräckligt med folk som kan arbeta och försörjar den åldrande svenska befolkningen. Även om många invandrare diskrimineras och hålls utanför arbetsmarknaden, är det deras barn som den svenska staten har ögongen för.

   Och Sverige kommer att behöva flera perioder av massinvandring framöver om landet vill finnas kvar som den är idag.

   • 18 oktober, 2009 at 14:42

    Och Sverige kommer att behöva flera perioder av massinvandring framöver om landet vill finnas kvar som den är idag.

    Bara för att ta hand om oss 40-talister behövs säkert ytterligare en miljon skattebetalare inklusive vårdpersonal av alla kategorier.

    OCH Vi har haft massinvandring förut, vi som bor här idag har rötter från alla möjliga håll. Ska man hitta ”ursvenskar” så får man leta.

    • N
     18 oktober, 2009 at 14:51

     Ett färskt exempel från Danmark: Jag talade med ett palestinskt par som aldrig ens erbjudits ett arbete i Damnark. Däremot har de idag två barn som studerar till läkare och tre är på väg. I slutändan kommer Danmark att gå med vinst, om ett antal år kommer de att ha fått minst tre läkare och två andra högt utbildade personer ur en och samma oönskade och hårt diskrimernade familj. Få se vad danska rasister kommer att ta sig till med dessa så kallade invandrare om tio år. Utbildningsskillnaden mellan rassarna och deras offer kommer att vara gigantisk, till invandrarns fördel.

     • Gripen
      18 oktober, 2009 at 22:11

      Och jag känner ett syriskt par var hon är läkare och han är en elingenjör, de kan inte ens få jobb här så de var tvunga att starta en pizzeria som knappt går ihop.

      Och det är i en tid då de skriker efter ingenjörer och läkare.

 2. Kerstin
  18 oktober, 2009 at 14:42

  Oavsett om SD kommer in i riksdagen eller ej, så har ju deras politik redan kommit in där. Tidigare representerades den bara av Björklunds batong höger, men nu har ju alla hämningar rämnat, så nu har ju även desperata Centerpartister och och den nyfrälsta Göran Hägglund, som tydligen har varit och döpt sig hos SD.

 3. 18 oktober, 2009 at 16:15

  På något märkligt sätt så känns SD och deras anhängare så enkelspåriga och pinsamt dumma i många av sina resonemang. Jag tycker ändå att det är märkligt att så många har röstat på dem. Jag känner inte igen detta i det svenska samhället. Det känns som att väldigt många är fega och saknar ontegritet då det sällan vågar påtala problemen i vardagen. Det gömmer sig på möten och i sluta forum. Tror ändå att det är viktigt att hålla koll på denna falang trots att enfald enbart stannar för en kort stund.

 4. Verdandi
  18 oktober, 2009 at 17:17

  Hans Lindström är en fantastisk konstnär men hur i hela friden man kan använda denna bild för att beskriva SD är för mig mer än lovligt märkligt.

  Vad skulle Björn Söder, Kent och Ted Ekeroth och alla de andra med samma bakgrund som dessa, och de är otroligt många inom SD ha för incitament för att driva ett nazistiskt parti och en nazistisk politik?

  Det är för mig fullständigt obegripligt.

  • 18 oktober, 2009 at 17:18

   Hans Lindström är en fantastisk konstnär men hur i hela friden man kan använda denna bild för att beskriva SD är för mig mer än lovligt märkligt.

   Inte alls. Han menar väl att de inte har kommit speciellt långt från sitt nazistiska/nazianstuckna förflutna.

   • Verdandi
    18 oktober, 2009 at 17:44

    Jag har redan svarat på din fråga. / Jinge

 5. Mikko
  18 oktober, 2009 at 21:53

  >införa etik och moral i skolan

  översättning:tvinga kristendom på alla barnen

 6. Petter
  19 oktober, 2009 at 20:06

  Jag följer amerikansk debatt om deras eventuella vårdreform, där det efter ett tag blir uppenbart för en utomstående att det är de fattiga som skulle ha allra mest nytta av ett allmänt system med drag av de europeiska systemen som istället är denna reforms främsta kritiker. Folk utan utbildning med usla sjukförsäkringar drar i massor ut på torgen för att gemensamt skjuta sig i foten.

  Det är ju lite samma sak här. SDs väljare, sura män ur underklassen som om de hade tagit sig en ordentlig funderare troligen hade fastnat för ett alternativ på vänsterkanten beter sig som de gör för att de inte fått ta del i allt det fina som trots allt hänt i Sverige sedan oljekrisen, sedan teko- och varvsindustrin drog vidare. Vi gör ju faktiskt fantastiska saker här i Sverige nuförtiden också.

  Vi, och det inkluderar sossarna som styrt landet stor del av tiden, har inte lyckats få dem att begripa och därför är de rädda… för något. Majoriteten av de som stödjer SD i opinionsmätningarna delar nog inte brun-Jimmys världsbild egentligen. Man måste ju ta debatten men göra det ordentligt, så att det inte blir en ny Leijonborg-Kjaersgård palaver. Sen får man även ta sig i kragen, från höger till vänster och fundera över varför de här människorna tycker som de gör och åtgärda symptomen till detta. Sverigedemokraterna blir nog förvånade när de inser att orsaken till att de har nåt stöd över huvud taget inte är muslimerna utan segregation och fattigdom.

  • suka
   20 oktober, 2009 at 18:59

   @Petter

   Skulle du kunna definiera fattigdom?

   Svälter de fattiga? Har de inte råd med sjukvård? Är det för att de inte har bostad?
   Är det för att de inte har mat för dagen?
   Vad är fattigdom i sverige helt enkelt? Vad kallar t.ex. man de i kåkstäderna i Brasilien om underklassen är fattig här?

   • 20 oktober, 2009 at 19:03

    Vart vill du komma?

    • suka
     21 oktober, 2009 at 07:12

     Bemöda dig inte att knacka ner meddelanden på ditt tangentbord. Om du gör det, börja gärna med att besvara frågan jag ställde isf… / Jinge

Comments are closed.