Korruption inom Jägarförbundet


Idag avslöjar Dagens Nyheter att jägarförbundet står för en stor del av viltforskningen i Sverige genom något som de kallar ”forskningstjugan”. Det blir extra lustigt eftersom man säger rakt ut att det viktiga inte är det vetenskapliga värdet på denna forskning, utan nyttan för viltförvaltningen kan prioriteras. Det betyder att man kan låta pengar gå till allt som visar att varghatarna har rätt och alla andra som vill ha rovdjuren kvar – har fel.

Det är också den forskning som Andreas Carlgren et consorties grundat sina beslut om vargjakt på. Detta förutom det faktum att Jägarförbundet utbildat riksdagsledamöterna så att de kan ta Jägarexamen, de har till och med ordnat en skjutbana i källaren på Riksdagshuset åt dessa.

DN: ”Politikers beslut om jaktfrågor grundar sig delvis på forskning om viltfrågor. Men alla känner inte till att jägarna själva finansierar merparten av all viltforskning i Sverige. Allmänna medel står för mindre än en fjärdedel.

Svenska jägareförbundet har knappt 200.000 medlemmar. Från deras medlemsavgift dras tjugo kronor varje år till den så kallade forskningstjugan. I år har ett tiotal forskare fått anslag från forskningstjugan, sammanlagt 3,4 miljoner kronor.

Forskning som finansieras med dessa pengar ska, enligt Jägareförbundet, ha ”jaktpolitisk betydelse för den svenska jakten och Jägareförbundets medlemmar”. Jägareförbundet ser gärna att forskningen håller hög kvalitet.

”Men vi är unika bland forskningsfinansiärena i och med att vi har friheten att ge anslag till projekt med lägre vetenskapligt värde om vi upplever nyttan för viltförvaltningen som stor”, uppger förbundets forskningssekreterare Niklas Holmqvist till DN.”

Man berättar också att Jägarförbundet stött forskare på Grimsö forskningsstation ekonomiskt, det ställe som är navet i den Svenska vargforskningen. Det är inte underligt att vissa av forskarna där yttrar sig på ett sätt som gör att omgivningen höjer ögonbrynen. Nu måste omständigheterna runt Riksdagsbeslutet granskas, ska det verkligen få gå till på det här sättet?

intressant Tags : , , , , , , , dn1 svd ab Läs också: scaber anders gertfrost badlands annarkia trollungar alliansfr lasse t


8 svar till “Korruption inom Jägarförbundet”

  1. Man förvånas över att sådant pågår i Sverige, snart kommer väl utländska media uppmärksamma detta. Jägarförbundet styr svensk politik med hemtillverkad forskning. Otroligt.

  2. ´Men vi är unika bland forskningsfinansiärena i och med att vi har friheten att ge anslag till projekt med lägre vetenskapligt värde om vi upplever nyttan för viltförvaltningen som stor´ De erkänner att de struntar i vetenskapen om det stöder deras särintressen. Det är en sensationell sanning som de själva avslöjar, var är media?

  3. Vad är egentligen problemet? Jo möjligtvis att ”det allmänna” inte verkar vara så intresserad av viltforskningen att de vill satsa skattekronor på viltforskning. Om jägarna är intresserade av forskning och vill ha fram fakta så betalr de för att forskare ska jobba med frågorna. Om ni anser att det är fel, så fram med egna pengar till något ni anser vara ”oberoende” forskning då!? Sen tror jag att ni behöver granska formuleringarna innan ni blir för upprörda! Att forskarpengar inom Jägareförbundet kan gå till annat än ren forskning betyder till exempel att man kan göra fältförsök som är av intresse för de som jagar men inte går att bygga ett forskningsprojekt omkring. Naturvårdsverket ansvarar för de mesta av jägarnas pengar som går till forskning via det statliga jaktkortet och där är det fullt ut forskarfokus. Men man ser och hör väl det man vill se och höra, eller….??

    • Räcker inte de 50 000 000 som SJF får av svenska folket varje år till mer än mutor och fest på Öster Malma? Det borde finnas lite kvar till seriös forskning också, va?

  4. Naturligtvis skall jägarförbunden få satsa pengar på forskning. Men Naturvårdsverket, och andra myndigheter skall inte göra sig beroende av sådan forskning av sekunda kvalitet. Av de som deltar i jakten, och som är skyldiga att betala jaktkort, så betalar endast ca 50%. Så pengarna till forskningen borde vara dubbelt så höga om jägarna bra betalade vad de är skyldiga att betala.

    Det var meningen att årets vargjakt skulle ledea till bättre acceptans för vargen, men nu har vi ju sett att det endast leder till övning för mera tjuvjakt.

  5. Grattis Jägarförbundet! Äntligen börjar media komma er på spåren. Korruption?! Varför har ingen tänkt på det tidigare, det som vi ”utanför tullarna” har förstått hur länge som helst. Ni 08-or tror att ert manipulerande inte hörs ut i ”landsorten”, men vi vet och förstår mycket mer än ni självupptagna ryggdunkare någonsin kan ana. Vårt problem är det samma som fanns före Dalaupproret. Vi skulle behöva komma till ”sveriges metropol” och slänga ut er, hela patrasket och reda ordning på torpet med ärlighet, gott omdöme och fritt från korruption och den självpåtagna rätten att manipulera resten av svenska folket för att uppfylla era syften av alla de slag.