Inte Fan på Väggen

Måla fan på väggen ska man inte göra, men visst finns det anledning att ifrågasätta politikernas beslut om att hoppa av den överenskommelse man träffat med de rödgröna partierna före valet om att bygga en svensk vaccinfabrik.

Idag spelar det sannolikt ingen större roll, i alla fall om inte vaccinet mot svininfluensan fördröjs mer än det redan gjort. Men denna influensa är förhopp-
ningsvis en godartad pandemi som inte kommer att kräva dödsoffer i massor. Men det finns andra virus. Idag så talas det en del om SARS och Fågelinfluensa, två mycket farliga virus som ännu inte nått upp till vare sig graden som kallas epidemi, än mindre till pandemistatus.

Men det finns annat, och en hel del av dessa farsoter än ännu inte upptäckta eftersom de inte har fått fäste bland några större grupper människor. Men de virus man talar om idag är Denguefeber och Ebola, och Ebolaviruset är en särskilt otäck gynnare:

Wikin: ”Det finns ännu inget vaccin som skyddar mot viruset som man tror sprids till människan från något djur. Viruset är uppkallat efter Ebolafloden i Kongo-Kinshasa där det upptäcktes. Utbrott har förekommit i det området och i Sudan. Viruset är känt som ett relativt dödligt virus med en mortalitet på 50-90 procent och därmed förhindras spridning till större områden.”

Så är det förstås, avlider de smittade inom ett dygn eller två så blir spridningen väsentligt fördröjd. Men hinner vederbörande sätta sig på ett flygplan till Frankfurt eller London så är risken uppenbar att viruset får den hjälp som behövs för att bli en pandemi, en pandemi där mellan femtio och nittio procent av de drabbade avlider. Man behöver inte särskilt mycket fantasi för att förstå att det kan bli en rent apokalyptisk katastrof.

När vi talar om att försvara landet mot Talibanerna, jo det är faktiskt folkpartister som uttryckt sig så, så handlar det om kostnader i miljardklassen. Men ett försvar av konungariket Sverige bör inriktas mot sådant som faktiskt hotar oss och inte några imaginära skäggiga spöken i ett konstigt bergsland i Centralasien. Men av ideologiska skäl så hoppade regeringen Reinfeldt av den överenskommelse som man hade med de rödgröna partierna när man vann valet. Man ansåg att man hellre skulle låta de välbärgade få mera slantar i plånboken och döpte detta trolleritrick till ”Arbetslinjen” för att motverka något som de kallar ”Utanförskapet”.

Som trick betraktat var det tämligen väl planerat och utfört, men problemet är att Sveriges innevånare behöver beredskap för alla möjliga sorters katastrofer. Krig är bara en av dessa, något som är betydligt mer sannolikt är en pandemi som dödar många människor, en som t.ex. Ebola.

Vi behöver satsa många skattekronor för att ha en virologisk forskning med därmed åtföljande spets-
kompetens. Dessutom måste vi se till att ha en egen produktionskapacitet så att vi på kort tid kan massframställa vaccin till hela befolkningen. Det är bara att tänka tanken, om en sådan pandemi skulle

spridas över världen, tror du att Storbritannien, USA eller Australien skulle skicka tio miljoner doser till Sverige när de inte klarar att få fram vaccin till sina egna medborgare?

Ebola

Givetvis inte. Det kommer an på vår egen förmåga att tillverka vaccinet, och eventuellt också vår förmåga att forska fram ett fungerande vaccin. I den numera nedlagda utredning som Lars Rekke utförde åt förra regeringen så kom man fram till att kostnaden för en modern vaccinfabrik låg strax under en miljard kronor. Det blir en engångskostnad på en hundralapp per svensk, efter det så kommer summan bli någonstans runt tio till tjugo procent av investeringskostnaden per år. Dessutom så skulle en sådan fabrik antagligen vara självfinansierad på sikt eftersom vaccin alltid behövs.

Men väljer man att av ideologiska skäl att ge slantarna till dem som redan har, ja då visar man vad man egentligen tycker och vad man innerst inne prioriterar. Vi andra bör givetvis kräva av våra politiker att de ska göra vad de kan för att försvara landets befolkning.

Någon kanske hävdar att jag målar fan på väggen, men så är det inte. Virologer världen över är fullständigt överens om att mänskligheten kommer att drabbas av liknande farsoter som jag beskrivit här. Kanske inte lika dödliga, men de kan också vara värre. Att det skulle bli Ebola, SARS eller Fågel-
influensan är inte alls säkert. Vårt lilla svininfluensa-
virus kan när som helst mutera och bli ytterst dödligt, även om det mest troliga idag är att vi inte ens hört talas om det virus som kommer att orsaka nästa pandemi. Men att en sådan pandemi kommer, ja det är virologerna överens om

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ab1234 ex dn1234 svd1234 t

[tags]Vaccin, Vaccinfabrik, Pandemi, Epidemi, Virologer, Högerregeringen, Val 2010, Lars Rekke, Hälsa, Folkhälsan, Virus, H1N1, Svininfluensan, Beredskap, Talibaner, Folkpartiet, Politik[/tags]

  3 comments for “Inte Fan på Väggen

 1. Pingback: Charlie
 2. Emiru
  9 september, 2009 at 00:30

  Ebola är ju inte direkt adept för pandemisk spridning dock, det är viktigt att poängtera. Viruset är inte luftburet och har en relativt långsam spridningstakt, varför dess utbrott ofta är (tillsammans med dess höga dödlighet) begränsade i storlek. Att något vaccin inte finns säger väl en del om hur måna läkemedelsindustrin är av att skydda afrikaner.

  Vissa virus muterat som bekant med en extremt hög frekvens, och de som muterar snabbast är just influensavirus. Det är just därför som dem stått ansvariga för så många av de globala pandemier som drabbat mänskligheten genom tiderna, och till skillnad från många andra mer långsamma pandemier (kolera osv) så påverkas de betydligt mindre av förbättrad vård, hygien och sanitära förhållanden.

 3. Emiru
  9 september, 2009 at 19:58

  Ebola är ju inte den enda virala hemorragiska febern dock. Låt oss inte glömma Lassafebern och hantaviruset och alla dess andra kamrater.

Comments are closed.