Göran Rosenbergs sågning av nyliberalismen


Göran Rosenberg är alltid mycket läsvärd, och dagens kolumn i Dagens Nyheter utgör inget undantag. Nyliberalismen är död skriver han. Om vissa av dess förespråkare fortfarande kippar efter luft är inget att bry sig om. De slutar när de läst hans senaste alster.

DN/Rosenberg: ”Det sägs att man inte ska slå på en liggande, och med ens verkar alla överens om att den ideologi som kallas nyliberalismen ligger ner, ja att den i stort sett är död, och att det följaktligen är närmast osportsligt att ödsla krut på den. Det avreglerade marknadsparadis som den nyss stakade ut vägen till har självdestruerat, och den reglerande stat som nyss var problemet har blivit lösningen. I länder där nyliberalismen i ett kvartssekel varit statsbärande ideologi har bankväsendet de facto förstatligats, finansmarknaderna ställts under statligt förmyndarskap och globala storföretag ställt sig i kö för statliga räddningsoperationer. Oavsett hur detta gått till, och varför, och vart vi är på väg, handlar det om en ideologisk kollaps av episka mått.”

Det blir lite lustigt, senast igår satt en Timbro-
medarbetare i TV-programmet Debatt och försvarade statens inträde med pengar i Carnegie. Den här finanskrisen kom utomordentligt olämpligt för dem som hade hoppats på ett fortsatt regeringsinnehav för högerpartierna. Jag ser för min inre syn ett antal nyliberala politiker som kommer att bli arbetslösa år 2010, tyvärr har de sett till att den egna a-kassan kommer att bli extremt väl tilltagen.

AB it

Andra om: , , , , , ,

[tags]Göran Rosenberg, Nyliberalism, Staten, Bankerna, Globaliseringen, Val 2010. Timbro, Politik[/tags]


14 svar till “Göran Rosenbergs sågning av nyliberalismen”

 1. Nu är det ju verkligen kris, när Kajsa Bergqvist tvingas sluta på Carnegies marknadsavdelning efter bara två månader. Det borde de ju ha kunnat sköta på något annat sätt, de kunde väl ha gjort sig av med 10 tjänstemän i stället?

 2. Staten köper banker och stora företag. En del kallar det för statskapitalism, andra kallar det för socialism.

  Manchesterliberalismen och den fria marknaden har aldrig varit mer än en teoretisk konstruktion.

  Om du har pengar på banken, ta ut dem och köp guld medan det ännu går, eller annat av bestående värde.

  MVH

  Lasse W

 3. Det är dom allihopa, nyliberala. Det är därför som Lars Ohly borde ha stått på sig och inte gett sig i lag med S och MP…

 4. ”Om du har pengar på banken, ta ut dem och köp guld medan det ännu går,”

  Lasse, vi (min make och jag) har faktiskt gjort det.

  Jag rekommenderar guld mynt för den som funderar. Lättare att lösa in än en hel guldtacka.

 5. #4, Sara G: Amen.

  Det är lite underhållande att nu höra nyliberalerna förklara att anledningen till att det gick åt h-e var att det var för lite nyliberalism, speciellt tungt verkar argumentet om de amerikanska kreditinstituten vara. Dom här människorna får tamejf-n Jehovas vittnen att framstå som välbalanserade och synnerligen vetenskapliga vid en jämförelse.

 6. Nu när staten tillåts agera hemsamarit eller morsa åt de sorgliga resterna av en sjuk ekonomisk teori som kvaddat, så borde de inte räcka att dom där forna, eländiga makthavarna bara får sitta kvar där och slicka sina sargade tassar och låta mamma staten fixa det hela!
  Dom borde få stå till svars för det elände de skapat!
  Inte få nya friska pengar från skattebetalarna att återigen främst berika sig själva med!!!

  För all arbetslöshet, miljöförstöring, hemlöshet och allt utanförskap som följt i deras spår måste dom nu få betala vad det kostar! Och avgå!

 7. Jag ser fortfarande ingen nyliberalism i vare sig USA eller på annat håll. Det är REGLERADE marknader vi pratar om. Precis som Johan Norberg påpekat i otaliga debatter, sitter tusentals människor och jobbar heltid med att REGLERA. Det var politiska ingrepp på marknaden (Freddie Mac och Fannie May) som satte igång karusellen. Folk som inte var kreditvärdiga fick låna pengar. Lär er vad nyliberalism är innan ni svamlar så förbannat.

 8. Nadja 5, grattis, du har förstått att det nu är allvar…

  mitt tips är att det brakar ihop i januari 2009, men det kan ju också dröja och visst hoppas jag att jag har fel, men den förhoppningen är nog dessvärre from.

  Jag kommer inte att säga: va vare ja sa :)

  MVH

  Lasse W

 9. Det privata FED har ju så länge tryckt papperspengar som det saknas täckning för och när nu dollarna som är världsvaluta överges just därför kommer andra papperspengar att bli allt mindre pengar och allt mer just bara papper.

  Men jag är ju inte ekonom …. så min analys är säkert alldeles för enkel :)

  MVH

  Lasse W

  • Det privata FED har ju så länge tryckt papperspengar som det saknas täckning för och när nu dollarna som är världsvaluta överges just därför kommer andra papperspengar att bli allt mindre pengar och allt mer just bara papper.

   Det stämmer nog Lasse. Kinesernas varor betalas med dessa låtsaspengar, likaså kriget mot terrorismen. USA kanske planerar att övergå till Euro?