Fler farliga sjukdomar på väg?

Jag brukar dra upp den borgerliga bluffen om att de tänkte medverka till att en vaccinfabrik skulle byggas i Sverige, en fabrik som skulle klara av vårt eget behov av vaccin, och kanske också våra grannländers. Det visade sig när de vann valet att det bara var en taktisk bluff för att inte de rödgröna partierna skulle kunna ta poäng på dem i valrörelsen, istället satsade de dessa slantar på att sänka skatterna för dem som redan har gott om pengar. Man bluffade helt enkelt den svenska opinionen, något som man sedan har fortsatt med i oförminskad takt.

Det blev min första tanke också nu i eftermiddag när det berättar att en norsk tonårsflicka avlidit i svininfluensan, samtidigt som det berättas att den svenska 22-åring som vårdats i en ECMO-maskin på Karolinska nu kopplats ut maskinen och förts till Lindköpings lasarett, han är med andra ord på bättringsvägen. Han har varit sjuk ända sedan juni månad. Och nya farsoter finns det gott om, såhär skriver Expressen nu ikväll.

Ex: ”Fram till nyligen har man trott att malariaparasiten Plasmodium knowlesi bara smittar apor som lever i Sydostasiens djungel. Men nu har ett internationellt forskarteam gjort en ny och oroande upptäckt. Den nya sortens malariasmitta drabbar också människor – och kan i framtiden innebära ett dödligt hot, skriver BBC Health News. Det finns flera sorters parasiter som orsakar malaria – från de som ger lindriga symtom till varianter som ofta har dödlig utgång. Varje år dör runt en miljon människor av sjukdomen, de flesta av parasiten Plasmodium falciparum som finns i Afrika.”

Tidningarna berättar att detta var Norges tredje dödsfall, samt att den svenska smittspridningen beräknas nå sin topp om ett par veckor. Men som vissa säger, det dör folk i den vanliga influensan också. Expressens uppgift att runt en miljon människor dör i Afrika varje år till följd av Malaria är verkligt alarmerande. Att det dessutom finns en annan sorts malaria i Asien som kan vara ännu farligare är ju inte speciellt trösterikt för oss hypokondriker. Hade vita västerlänningar varit de som drabbats av en sådan sjukdom så hade det funnits vaccin för länge sedan.

De rödgröna har sagt att de ska öka skatterna med tjugo miljarder, jag anser att de ska öronmärka en av dessa

h1n1

miljarder för att bygga den vaccinfabrik som den borgliga alliansen lurade sina väljare på. För alldeles oavsett om H1N1 dödar ytterligare ett antal människor eller inte så kommer det att dyka upp pandemier framöver, pandemier som kan ha en extremt stor dödlighet. Det kanske inte blir i år, men när det än blir så tycker jag att Sverige ska vara förberedda så att man kan agera i tid. Att vara beroende av andras välvilja verkar inte speciellt vettigt.

Ekot: ”Det kommer hård kritik mot ett av landets storsjukhus, Karolinska universitets-sjukhuset i Huddinge, där patienterna löper allvarliga risker till följd av överbeläggningar. Och Stockholmslandstinget hotas med böter… … – Vi ligger nu i botten på den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s lista över antalet vårdplatser per 1 000 invånare. Jag tror att det är en förklaring, säger Lars Erik Holm, socialstyrelsens generaldirektör.”

Så den borgerliga alliansen har inte bara lurat oss på en vaccinfabrik, de har också sett till att Sverige nu ligger i botten när det gäller sjukvårdsplatser på listan över vårdplatser per 1000 innevånare. Och nu ska de låna pengar för att kunna sänka skatterna, jag får en känsla av att fler än Littorin har fuskat med sina akademiska meriter i den sittande regeringen. Det verkar helt enkelt vettlöst.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , ex1 sr dbl1 tv2 ab12 svd12 dn12 svebsson lasse annarkia björn k&å hampus scraber kultur-b röda-m t

  10 comments for “Fler farliga sjukdomar på väg?

 1. 10 september, 2009 at 20:29

  Intressant. Så hur bra är det med socialicerad/allmän sjukförsäkring igen? Kanske hade varit bättre att skatterna sänkts till 20-25% och låter folk köpa sjukförsäkringar själva. Precis som man köper villaförsäkring, bilförsäkring, etc.
  Då får ju sjukhusen pengar, kan öka antalet vårdplatser, och alla blir glada (förutom de statliga administratörerna som inte längre behövs).

  • 10 september, 2009 at 20:31

   Ja det funkar ju fint i USA… :-)

  • Unbeliever
   10 september, 2009 at 22:50

   Förutom att det inte fungerar i praktiken. Som sagt titta på USA. En persons hälsa blir en juridisk fråga och huruvida man får vård eller inte hamnar i försäkringsbolagens makt.

   Det fungerar säkert bra i början men sedan kommer rättstvisterna, försäkringsbolag som vägrar betala. Patienter som nekas försäkring pga tidigare sjukdom. Folk som inte har råd etc etc.

   Sjukvård är tamefan en mänsklig rättighet i ett så pass högteknologiskt samhälle som vi lever i. Sjukförsäkring underminerar den filosofin.

 2. Unbeliever
  10 september, 2009 at 22:47

  Jag tror definitivt på att framtiden kommer behöva en bättre infrastruktur i brist på bättre ord, för att hantera plötsliga och nya sjukdomsutvecklingar.

  Däremot lever vi i en globaliserad värld och alla lösningar bör ligga på en högre än nationell nivå. Jag vet inte om en svensk vaccinfabrik är något mer än något symboliskt som egentligen inte behövs. Jag menar vi får ju vaccin precis lika snabbt ändå som det ser ut i nuläget. Att anlägga en fabrik i Sverige känns mest som en psykologisk vilseledning för folk får för sig att då är medicinen bättre och säkrare.

  Problemet är väl inte att vi inte kan lita på andras välvilja, i det här fallet storbrittanien. Problemet är väl att vi prompt envisas med att se dem som ”andra”.
  Om pengar ska läggas på något som relaterar till pandemi/epedimi skydd så bör det läggas på att styra upp en stark politiskt oberoende infrastruktur inom hela EU för att möta sådana hot, virus bryr sig ändå inte om vart gränserna går.
  Sedan kan vaccinen få produceras i vilket land som helst as far as I am concerned.

  Nog hade man kunnat bygga en svensk vaccinfabrik om det hade varit praktiskt nödvändigt. Men man ska inte göra det bara för att det känns bättre om det egentligen inte behövs.

  • 11 september, 2009 at 05:46

   Jag vet inte om en svensk vaccinfabrik är något mer än något symboliskt som egentligen inte behövs. Jag menar vi får ju vaccin precis lika snabbt ändå som det ser ut i nuläget

   För två år sedan så var den samlade kapaciteten att tillverka vaccin 300 miljoner årsdoser. (Källa Lars Rekke) Den lär ha ökat till 600 miljoner årsdoser, relativt enkelt kan du i huvudet räkna ut hur många doser det blir per innevånare på denna planet. 0,1 ifall du inte är bra på huvudräkning. Tar du dessutom i beaktande att en mycket allvarlig pandemi, med extrem mortalitet, givetvis får till resultat att inga länder med egen produktion skickar vaccin vidare innan de egna behoven täckts så…

   Om världsproduktionen är 600 miljoner doser, tror du då att exempelvis USA skulle skicka vaccin vidare innan de hade sett till att alla 300 miljoner amerikaner hade fått?

   Nog hade man kunnat bygga en svensk vaccinfabrik om det hade varit praktiskt nödvändigt. Men man ska inte göra det bara för att det känns bättre om det egentligen inte behövs.

   Man hade BESLUTAT att bygga en fabrik, men borgarna ville hellre sänka skatten åt de som redan har i överflöd.

   • Krille
    11 september, 2009 at 19:20

    Man kan tycka vad man vill om beslutet att inte bygga en egen fabrik, men hade man gått den vägen så hade vi inte haft tillgång till något vaccin alls denna gång eftersom man inte hade varit klara med bygget ännu. Så om det visar sig att vaccinet gör nytta mot denna våg av influensa så har vi haft tur att det köptes vaccinationsoptioner istället.

    I det långa loppet är det naturligtvis bättre att bygga upp en egen kapacitet och kompetens.

   • Unbeliever
    11 september, 2009 at 22:37

    ”Om världsproduktionen är 600 miljoner doser, tror du då att exempelvis USA skulle skicka vaccin vidare innan de hade sett till att alla 300 miljoner amerikaner hade fått?”

    Du menar att amerikanska regeringen med t.ex. militär makt skulle gå in och stoppa leveranser och bryta mot juridiska avtal och internationella handelslagar? I extrem krissituation kanske men det låter ändå osannolikt.

    Men nu skrev jag inte om usa heller, och jag sa inte heller att systemet var perfekt. Jag minns att jag sa att pengarna bör läggas på att se till att det finns produktion och regelverk inom EU för att se till att just sådant inte ska kunna hända.

    Vilket är en mycket bättre långsiktig lösning, man kan ta vaccin som exempel men det går att härleda till allt annat, det vore ologiskt att producera allting man behöver lokalt. Det lämnade vi på medeltiden.

    Att öka den globala produktionen vore också bra, gärna genom vaccin produktion i Sverige. Men i tider av arbetsbrist så tror jag nog att sådana vaccinfabriker kan startas upp utan statlig involvering.

 3. sörmlänning
  11 september, 2009 at 08:59

  Vad gäller sjukförsäkringar bör man nog jämföra med hur det funkar t.ex. Asien och inte endast USA:s system.
  Som i Thailand där sjukförsäkringen är kopplad till ett sjukhusföretag, och är du inte försäkrad där, är det större business att koppla in begravingsentreprenören, som kan vara en allierad till sjukhuset. Jag hade två bekanta som hamnade på fel sjukhus, som inte remitterade dem till rätt sjukhus, därför att det vara bättre business att låta dem dö av infektioner.

 4. sörmlänning
  11 september, 2009 at 09:12

  En annan intressant iakttagelse i norra Thailand var att ambulanser fick snällt stå i bilkö. Inte en kotte flyttade på sig för blåljus eller sirener.

 5. Emiru
  11 september, 2009 at 12:51

  Antalet totala vårdplatser i Sverige har sedan sena 1980-talet mer än halverats.

  Antalet som dör av Malaria i Afrika är förövrigt vissa år mycket högre. Vissa år är det uppåt 3.5-4 miljoner. Därtill dör 5-6 miljoner av uttorkning till följd av vanligt förekommande tarmsjukdomar i de fattigare delarna av världen som inte annorstädes skulle lett till dödsfall.

Comments are closed.