Det Moderata Hemlighuset

Eva Franchell på Aftonbladet har redan döpt det nya Karolinska, bygget som kommer kosta stockholmarna sextionio (!) miljarder kronor, ett bygge som är ytterligare ett steg på vägen mot att helt privatisera sjukvården. Varför uppgifter som gäller hur skattepengar används ska vara hemligstämplade förstår jag inte, det borde vara extra tydliggjort så att var och en kan se hur förnuftigt politikerna använder skattebetalarnas surt förvärvade slantar.

AB: ”Moderaterna har hemligstämplat upphandlingen så ingen kommer någonsin att få veta exakt hur mycket bolagen tjänar på det nya sjukhuset. Landstingsfullmäktige hade beslutat att upphandlingen skulle ske i konkurrens, villkoret var att tre–fem olika anbud skulle konkurrera om uppdraget. Men när det kom till kritan fanns bara anbudet från Skanska som därmed på ett behändigt sätt vann upphandlingen. När Moderaterna beslutar är privatiseringen viktigare än den fria konkurrensen. Sjukhusbygget är bara ännu ett exempel på hur Moderaterna förvandlat Stockholm till ett enda privatiserings-experiment, förskolor och vårdcentraler har sålts ut till underpris, privata vårdbolag har fuskat sig till extra skattepengar och nu till sist nya flotta Karolinska.”

Själv har jag tidigare varit patient hos vårdbolaget Aleris Specialistvård i Handen, men efter att det avslöjats att de debiterat skattebetalarna för undersökningar som de inte utfört så har jag hoppat av som kund, något som innebär att jag i skrivande stund inte har någon hjärtläkare. Blir mina besvär akuta så får jag väl ta mig till närmaste sjukhus, ett sjukhus som byggts av Stockholms Läns Landsting.

När det gäller Karolinska så är avtalet hemligt, vi ska inte få reda på hur mycket konsortiet bakom det nya Karolinska ska tjäna, men det handlar i alla händelser om skattepengar som ska flyttas till enskilda kapitalägares fickor, det är väl art och omfattning som gör att det ska vara hemligt, folk skulle kanske börja bygga barrikader om de visste. Men jag tror att de kommer att få veta det, vi har inte sett siffrorna på Wikileaks än, men de kommer. Det finns folk inom de olika organisationerna som vill att de ska komma ut, den dagen det händer så avslutas ett antal politiska karriärer.

Att anbud ska vara hemliga under en upphandling är rätt naturligt, att avtalet är hemligt efter upphandlingen betyder på ren svenska att det är – skumraskaffärer, och kanske till och med korruption. I det här fallet så har Filippa Reinfeldt en roll vilket ger det en pikant touche, eller hur?

i Tags: , , , , , , , , , , , ab1 svd12 dn12 röda-b k&å t

  6 comments for “Det Moderata Hemlighuset

 1. Martin
  21 maj, 2010 at 14:34

  Det är ett faktum att utförsäljning av statlig verksamhet aldrig kan få ut ens i närheten ett marknadsvärde. Det är inte precis säljarens marknad när det gemensamma säljs ut. Det är såpass dyra saker att de som kan vara med och bjuda är mycket få inte sällan en enda aktör. Svensken blir blåst vid varje privatisering, det är ett faktum och helt enligt liberal ekonomisk teori. Ett tag trodde jag att de faktiskt förstod ekonomi och gjorde det ändå av cyniska skäl, men nu är jag inte helt hundra på att de kan sin egen teori.

  Totalt privatiserad sjukvård har jag provat, verkligen ingen större hit. Inte fan var det kortare köer heller, mitt balanssinne hade återvänt innan jag skulle på behandling 2 veckor efter första undersökningen. Byråkratin var dessutom något med det värsta jag varit med om. Hur man får sin journal överförd mellan vårdgivarna när man flyttade var en process jag aldrig riktigt greppade, men man skulle hitta nån pdf på nätet och faxa till någon, förutsatt att man sett till att den nye vårdgivaren vet att de skall få in ens journal.

  Det finns en missuppfattning till inom högern. Privat driven verksamhet sägs vara effektivare än offentligt driven. Problemet är att det blir begreppsförvirring, effektivitet när man tänker på offentlig vård är korta köer så många som möjligt får vård, detta skiljer sig dock från vad effektivitet är i privata sektorn. I privat verksamhet är att göra det till minsta möjliga kostnad, att tillhandahålla lägsta möjliga kvalitet till högsta möjliga pris. Effektivitet i privatvård blir således långa vårdköer, långa väntetider i väntrummen, få läkare och sköterskor osv.

 2. Gripen
  21 maj, 2010 at 15:56

  Det här låter helt som mygel som I ”hederliga” USA. Det är helt enkelt rån av oss skattebetalare.

  Det här är något som de röd/gröna ska ta upp i val rörelsen men de är troligast också inblandade.

 3. Kent Karlsson
  21 maj, 2010 at 17:22

  Hemlighetsmakeriet kring Karolinska ligger väl egentligen i linje med Moderaternas vilja att hemlighålla vilka deras partibidragsgivare är, det är ett mycket hemligt parti! Vem vet kanske tom är någon/några av dessa företag som lär tjäna grova pengar på bygget som ingår i det hemliga sällskapet ”Tornet”!

 4. Daniel
  21 maj, 2010 at 19:13

  Efter att ha fått äran att bevittna det makalösa spektakel som följde efter finanskrisen kan jag inte säga att jag är överraskad.

  Det som är märkligt och på många sätt skrämmande, är att gemene man numera verkar ha lättare att acceptera socialism för företagspampar än socialism för människor i nöd. Allt går tydligen att kränga med tillräckligt mycket PR (manipulation).

  ”Den svenska modellen med offentlig finansiering och privat produktion är intressant” – Almega

 5. Joop
  21 maj, 2010 at 19:26

  Hemligtstämplat. Har inte fullmäktigen rätt att kräva publicering, om det är så att det verkligen fanns inga konkurrenter ?

 6. Wikipetter
  23 maj, 2010 at 02:28

  Moderaterna är som alla andra politiker: när det väl kommer till kritan struntar de i både skattepengarna och principerna.

  Jag ser dock det faktumet som ett argument FÖR riktig och fullständig privatisering snarare än ngt annat.

Comments are closed.