Det hettar till i Vänsterpartiet?

Jens Holm, nybliven riksdagsman och f.d. EU-parlamentariker, oroar sig i en debattartikel i dagens Flamman för att vänsterpartiet kan komma att elimineras om partiet fortsätter att tappa väljare i den takt det nu gör.

Jens Holm i Flamman: ”Vänsterpartiet är inte längre det självklara alternativet för progressiva förstagångs-
väljare, för aktivisterna som kämpar för global rättvisa, för feministerna eller miljökämparna. Andra partier, inte minst Miljöpartiet och småpartier utanför riksdagen, har tagit den rollen. Vi måste fråga oss varför. I val efter val har vi dränerats på våra väljare. Om vi inte går till botten med partiets kräftgång är jag rädd för att Vänsterpartiet helt kan elimineras som ett parlamentariskt parti i Sverige. Det vore förstås helt förödande. Vänsterpartiets partistyrelse har ingen lätt uppgift framför sig. Men genom att verkligen lyssna på våra medlemmar, tillsätta en katastrofkommission och utlysa extrakongress nästa år kan man ta steg i rätt riktning.”

Emil Broberg, partistyrelseledamot och gruppledare för Vänsterpartiet i Sveriges kommuner och landsting, skriver i en annan debattartikel att han känner sig tveksam till om dagens partiledning har förmågan att kommunicera och mobilisera det stöd för partiets politik som krävs.

Emil Broberg i Flamman: ”Framtidens vänster måste byggas här och nu. Det innebär att det finns en rad svåra men viktiga beslut som måste fattas. Det handlar dock inte om att ompröva politiken. Det handlar om att se att Vänsterpartiet inte har en organisation som förmår att kommunicera och mobilisera stöd för vår politik. Det måste vi ändra på. Frågan är om den förmågan finns i partiets nuvarande ledning. De senaste tio årens utveckling och nedprioritering av att bygga partiet gör mig tveksam till detta.”

Som bekant har jag själv varit inne på dessa tankar ett antal gånger, och tillspetsat kan jag hävda att ett besök på partimöten för några år sedan alltid innebar att man träffade ett antal pensionärer. De under femtio år gick att räkna på hälften av ena handens fingrar. Nu har kanske saker och ting ändrats, dessutom har jag en känsla av att många partier har samma problem, ungdomar är inte speciellt intresserade.

Jag vet att man bör akta sig för att generalisera och överdriva, men för ett par dagar sedan så pratade jag med en partikamrat och då skojade vi om att bygga ut utrymmet så att man får plats med alla rullatorer. Nu har jag inte varit på något medlemsmöte på några år så allting kan vara helt förändrat, mötena kanske är livliga och stökiga och Ung Vänsters representanter dominerar, men tänk det tror jag inte.

Själv håller jag med både Jens och Emil, dessutom har Jonas Sjöstedt uttalat sig om att man nu måste göra en ordentlig valanalys. Och det brådskar, vi har nu en parlamentarisk situation där ett rasistiskt parti tagit säte i landets lagstiftande församling, en situation där högerpartierna kommer att fortsätta att regera med stöd av SD. Mycket talar för att vi kommer att drabbas av ett nyval under denna mandatperiod och i ett sådant läge så är det mycket viktigt att vi hunnit med att göra den nödvändiga kursändringen redan.

it Läs också: Jonas & Pamflett , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12

  6 comments for “Det hettar till i Vänsterpartiet?

Comments are closed.