Beatrice Ask, vilse i pannkakan?


Jag håller med f.d. justitieminister Thomas Bodström. Han sågar nämligen Beatrice Asks förslag om att ungdomar ska kunna få elektronisk fotboja.


Expressen: ”Ask vill ha fotboja på ungdomar. Justitieminister Beatrice Ask vill införa fotboja för unga brottslingar, som ett alternativ till andra straff. Förslaget sågas av Thomas Bodström (S). – Beatrice Ask måste inse att fotboja är ett alternativ till fängelse, och vi ska inte ha barn i fängelse. Alla undersökningar visar att det är skadligt, säger han till Svenska Dagbladet.”

Bodström tar fasta på att fängelse är skadligt, det är givetvis korrekt. Men det han inte tar upp är att den sortens ofrivilliga isolering som elektronisk fotboja innebär med största sannolikhet är väsentligt mer skadlig för än tonåring än fyrtioåringar. Människan är en social varelse, och under själva vuxenblivandet är det särskilt viktigt att man inte utsätts för den sortens isolering som fotboja innebär. Det är tvärtom så att ett kortare fängelsestraff ur vissa aspekter troligen är mindre farligt.

En normal reaktion på elektronisk fotboja är att man hamnar i en situation som kan leda till en depression, något som sannolikt leder till att vissa självmant väljer att avbryta straffet i förväg genom t.ex. misskötsamhet. Man väljer att dricka alkohol


trots alkoholförbudet. Det som då händer är att bojan tas av och fängelsestraffet inleds, omedelbart.

Så Beatrice Asks idé är inte bra för de berörda, dessutom leder den till att alltfler ungdomar hamnar i fängelse.

i Andra om: , , , , , , , , , , ab1 svd12 dn1 gp t

[tags]Beatrice Ask, Fotboja, Elektronisk övervakning, Kriminalvård, Brott, Straff, Justitiedepartementet, Kriminalvården, Högerpolitik, Moderaterna, Politik[/tags]


12 svar till “Beatrice Ask, vilse i pannkakan?”

 1. Suck, nu blev det fel länk och nu hittar jag inte den jag skulle länka till. Argh, Måndagar…

 2. Säga vad man vill om Thomas Bodström, men hans porträtt av Beatrice Ask i form av Gerd Lundin är ju mycket träffsäkert!

 3. Jan.
  Bara en stilla undran.

  Detta är väl bara en planeringsåtgärd inför det kommande inrikesvalet som skall hållas i Sverige.För annars måste ju troligtvis fängelseplatserna ökas på betydligt.

  Det kommande valet i Sverige kan tyvärr komma att bliva lite liknande valet som har hållits i IRAN.Där har uppenbarligen funnits något fel i deras rösträknande.Folket röstar för frihet o demokrati och i synnerhet mänsklig – frihet. [Plus frihet på INTERNET och andra medier.]
  Men det tyckte inte regimen om.Utan nu har dom visst börjat att skjuta folk.Enligt SVT – morgonsoffa 2009.06.22 ca 10st skjutna till döds + ca 500st arresterade,närmare bestämt 457st.Man kan undra hur det ska sluta.

  PS:Vi får väl hoppas att det inte blir så i gamla Svedala
  när det ska hållas val men man kan aldrig vara säker.
  DS:Den som lever får se.

 4. Beatrice Ask gillar brittisk lagstiftning, men i Storbrittanien är fotboja omstritt.

  Faktum är att britterna nu börjar titta på Sverige, Norge och Tyskland när det gäller ungdomsvård.

  Tidningen Guardian har besökt Hassela på Gotland och imponerades av kontakten mellan ungdomar och vuxna.

  Men jag tycker ändå att det är lite skönmålning av ungdomsvården. Idag är ju ungdomsvård nedlusat av lycksökare som startar egna vårdplatser för att få bidrag från staten. Så jag vänder mig mest emot bilden man ger och inte vården i sig.

 5. Är det möjligt att alls straffa en brottsling utan att riskera att denne tar skada på något sätt av det? Risk för depression i all ära, men har man begått ett brott ska man ta sitt straff. Om det sen innebär att man behöver lite tid hos psykologen när straffet är avtjänat så må det vara hänt.

 6. Varför skulle detta begränsande av rörelsefriheten vara så illa? Det är ju tidsbegränsat och personen måste knappast springa runt på nätterna för att inte bli ”isolerad”. Tvärtom kanske det kan vara nyttigt att endast ha skolan eller hemmet att välja på under en tid.

 7. en sak är iaf säker politikerna inom alliansen tror enbart på straff det räcker ju med att se hur de behandlar sjuka o arbetslösa genom att straffa de med lägra ersättningar så tror de att det ska skapa fler jobb o få folk att gå o jobba.
  samma sak med kriminalitet de pratar bara om att straffa människor istället för att skjuta till pengar till psykiatrin och ungdomsvården där speciellt de unga behöver massor med stöd o uppmuntran o hjälp med att sluta upp med sin brottslighet.
  kolla bara på General major Björklund som är besatt av hårdare tag i skolorna men han fattar inte att det kommer aldrig att hjälpa eftersom problemet är inte hårdare straff utan problemet är det samhälle som Alliansen håller på att bygga upp med klassamhälle, utanförskap, iskallt samhälle helt enkelt utan solidaritet o omtanke för varandra.
  alla här kan inte ha missat hur det kommer fram vid en del mordfall då förövaren sökt hjälp förgäves hos psykiatrin men nekats pga ont om resurser.
  allians politikerna tror att de kan straffa bort ondskan när det i själva verket behövs mycket resurser till vården.
  finns många bra dokumentärer(sett på NGC och Discovery) som behandlar USA som en fängelsenation o hur hårdare fängelsestraff har gett de värre o mycket farligare brottslingar.
  vi får det samhälle som majoriteten av Sveriges befolkning röstar fram.