Banta riksdagen till 99 ledamöter

Lotta Gröning skriver idag en debattartikel i Aftonbladet, en artikel med en underrubrik där hon säger att det är tveksamt om riksdagen är representativ för folket.


Lotta Gröning
: ”Jag lyssnade på Ring P1 och det ringde in en man som ställde en rak och enkel fråga. Varför ska vi ha så många riksdagsledamöter nu när EU bestämmer det mesta. Det är bättre att vi minskar antalet riksdagsledamöter och i stället satsar pengarna på de svaga människorna i samhället! Först hickade jag till och tänkte Herre Gud, så kan vi väl inte tänka – demokratin är det viktigaste vi har. Sedan slog det mig att hans slutsatser trots allt är ganska rimliga.”

Dessvärre så hörde jag inte på Ring-P1 så jag missade den inringandes funderingar, men visst är det en rimlig fundering när Sveriges Riksdag ändå flyttat så mycket makt till EU. De 349 ledamöter vi haft fram till nu har definitivt blivit för många i takt med att de arbetat på att avskaffa sig själva. Den första åtgärden inför nästa val borde vara att lägga fram en proposition om att förändra antalet ledamöter till 99. Då kan den tillträdande riksdagen fastställa det beslutet som sin första åtgärd. Det innebär att första riksdagen efter valet kommer att entlediga 250 ledamöter, något som givetvis dessa i så fall är medvetna om innan valet.

De får trots det glädjen att vara riksdagsledamot över en dag, det är långt mer än vad medborgaren i allmänhet får.

Lotta Gröning: ”Många funderar allvarligt på vad vi har riksdagen till och det är tveksamt om den alls är representativ för folket. De enskilda riksdagsledamöterna har dessutom i praktiken ingen makt. När partipiskan viner har de inte lov att ha en egen åsikt eller ens att tänka själva, då ska de göra som husse bestämt.”

Det är ytterligare en aspekt på saken, vi har under året sett både Federley stå och snyfta om sin mamma, och både folkpartister och moderater som

har vikt ner sig inför partipiskan. Vi har fått nya spionlagar som FRA- och IPRED-lagen, förstärkta tvångsregler för polisen så att de nu kan göra hemlig husrannsakan, installera hemliga TV-kameror och mikrofoner hos människor som inte ens är misstänkta för brott. Dessutom har riksdagen beslutat att acceptera EU:s nya konstitution, trots att folkflertalet inte ville ha den.

Därmed har de också flyttat det mesta av lagstiftningsmakten till Bryssel varför vi inte längre behöver ha ett så överbefolkat parlament. Frågorna har i alla fall flyttat från Sveriges Riksdag så den person Gröning lyssnade på ställde en mycket berättigad fråga. Det är dags att föra den frågan vidare så att man kan utreda den i god tid före valet 2010. Man bör låta en grupp statsvetare utreda saken, och man ska inte låta riksdagsledamöter vara med i en sådan grupp. – it

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Lotta Gröning, Riksdagen, EU, Demokrati, Partipiskan, Ledamöter, Bryssel, Politik[/tags]

  8 comments for “Banta riksdagen till 99 ledamöter

 1. 27 december, 2008 at 08:34

  Det kommer aldrig att hända, eftersom med 99 ledamöter kommer det bli lättare för medborgaren att avkräva personligt ansvar från dem.

  Idag kan de flesta riksdagsledamöter gömma sig bakom varandra och göra sig själva oanträffbara (se http://www.riksdagssvar.se).

 2. Sigge
  27 december, 2008 at 08:49

  Därför är det också viktigt att få fram detta budskap som alla redan vet: Vi lever inte i en demokrati.

  De 349 nickedockorna som endast representerar drygt 20% av befolkningen sitter där de sitter för att ge sken och legitimera en fortsatt teater. Så länge vi går och röstar på hela idiotparaden legitimerar också vi via röstsedeln den de facto marknadsdiktatur vi lever i och att €U fullständigt kan köra över oss varje gång vi får minsta chans att påverka.

  Att inte rösta är att dra bort mattan under stövelklackarna på dessa €Urokrater som endast representerar sig själva, elitpolitruker och sekteristiska sammanslutningar av bankirer och industrialister.

 3. Arebir
  27 december, 2008 at 09:05

  Det väl så att politikerna agerar som de anser vara klokast. Då deras uppfattning inte överensstämmer med folkopinionen så innebär det utifrån politikernas synvinkel att de anser sig veta bättre än folket och att det är deras skyldighet att ignorera folkopinionen för vårt eget bästa. Men faktum är att vi omyndigförklarat oss själva genom att faktiskt rösta på våra beslutsfattare.

  För hur mycket vi än kritiserar Mona och Reinfeldt – och EU – så representerar dom två förstnämnda Sveriges två största partier. Samma partier som är rörande eniga om behovet av att utforma övervakningssamhället och införa EU:s nya konstitution.

  Och vad vi ser nu är att riksdagen drabbats av samma sjuka som medborgarna. För de är på god väg att omyndigförklara sig själva!

 4. Mr Biz
  27 december, 2008 at 10:52

  Riksdagsledamöterna kanske ska anställas på de vanliga villkoren för arbetsmarknaden. Då skulle vi kunna ge dem sparken för illojalitet och bristande samarbetsförmåga när de sviker sin arbetsgivare, dvs väljarna.
  Då gäller det att vi har en alert arbetsförmedling som kan snabbt återbemanna riksdagen efter illojala beslut om FRA-lagar och EU-konstitution.

 5. Anonym
  27 december, 2008 at 13:26

  Sigge:

  Att inte gå och rösta är ungefär som att skänka bort sin röst till borgarna, vars väljare ALLTID röstar och det i större än vänsterns. Och borgarna är knappast anhängare av en levande och stark demokrati.

  Vänsterpartiet är det enda parti som tydligt vägrar den överstatlighet vi ser idag där nationell makt flyttas alltmer bort från medborgarna/politikerna. Med andra ord: rösta rätt nästa gång så vi slipper se en massa gnällspikar som klagar över den bristande demokratin.

 6. Torgny Tholerus
  27 december, 2008 at 15:59

  Ett alternativ till att minska antalet ledamöter till 99 st skulle vara att utöka riksdagen till nio miljoner ledamöter. Då skulle vi få en riksdag där folket bestämmer.

 7. G-Town
  27 december, 2008 at 16:19

  Håller med scaber_nestor att det inte kommer ske just pga den andledning han anger..

  Det är egentligen ganska självklart att dom vill flytta mycket av makten – med politisk makt i en såkallad ”demokrati” följer ansvar (att ställas till ansvar dvs) och sånt innebär för politiker som mest tänker på sig själva inget annat än problem. Med lite makt kan dom ju sitta på arslet och bara lyfta lön och känna sig fina utan att behöva arbeta eller ta ansvar..

  Så om något- så kommer antagligen deras antal öka..

 8. Karin
  29 december, 2008 at 01:55

  Det här togs ju upp för en tid sedan här på bloggen. Då påpekades det – mycket klokt – i kommentarsfältet att det skulle bli hopplöst för småpartierna att ha färre riksdagsledamöter. Dessa måste ju räcka till alla utskott där det egentliga arbetet görs.

  För övrigt tycker jag många av kommentatorerna här fånar sig med föraktfulla ”åsikter” om politiker. Ni känner uppenbarligen inga och har inte gjort någon större ansträngning att förstå det parlamentariska systemet heller.

Comments are closed.