Anders Borg, kyrkogårdsvaktmästare


Jag har förvånats över att Anders Borg hela tiden lyckats undgå att bli ett primärt mål för dem som kritiserar regeringen. Han har gjort sig känd som extremt nyliberal, kolla bland annat Youtube där det finns näst intill anarkistiska utspel från mannen i fråga.

Karin Pettersson/AB: ”Anders Borg är omåttligt populär hos stora delar av den svenska väljarkåren. Det säger mycket om hur fattigt vårt land är på politiska personligheter. Lite hästsvans, lite ring i örat, en ekonomexamen. Det räcker för att bli folkkär. Finans-
ministerns popularitet bar över valrörelsen. Men här kommer en prognos: den kommer inte att vara intakt i fyra år till. På senare tid har det kommit en lång rad vittnesmål om att Borg kör över såväl partikollegor som alliansvänner i regeringskansliet. Den typen av bufflighet brukar så småningom leda till öppna konflikter och dålig stämning. Fråga Göran Persson.”

Att hans hästsvans och ring i örat märks, det är självklart. Det ger honom en liten air av ungdom, av fräschör. Till och med de av oss som kommit lite till åren kan tycka att det är tillräckligt med gamla gubbstruttar i regering och riksdag, så helt fel kan det ju inte vara. Men visst har något gått fel, så totalt fel som det någonsin kan gå.

Sverige är en av de nationer inom EU som satsar allra minst på utbyggnad och underhåll av tågtrafiken, ett agerande som kommer att få till resultat att vi förr eller senare, kanske redan denna vinter, kommer att få en total järnvägsinfarkt. Det räcker antagligen med ett par dygns intensivt snöande för att åstadkomma detta, samtidigt som vi har en finansminister som tar regeringsplanet hem till Katrineholm om det är lite motvind. Jag har för mig att det är där han bor.

Hans strävan efter att spara på skattebetalarnas pengar tar sig märkligare uttryck än så. Idag talar man till och med om att bygga en efterföljare till JAS Gripen, detta i en tid då man inte avsätter pengar nog att sköta löpande underhåll till våra järnvägar. Ska man satsa pengar på något så är det väl höghastighetståg, knappast ett flygplan med plats för högst två personer, om ens det.

På mig verkar det som om Anders Borg använder Sverige som ett slags Sim City, ett datorspel. Själv är jag gammal nog för att minnas Gunnar Sträng, en man som hade en säkerhetsnål i bakfickan för att inte tappa plånboken. Men det är väl också den enda egenskap som Borg tagit efter Sträng, synd att inte hans allianskollegor törs berätta för honom att tågtrafiken är viktig för dem som inte bor centralt i Fjollträsk.

it , , , , , , , , , ab1 ex1 dn12 svd12


12 svar till “Anders Borg, kyrkogårdsvaktmästare”

 1. Anders Borg har varit Alliansens draglok. I likhet med både Sträng och Persson har han värnat om Sveriges finanser.
  Men nu är vi bäst i Europa och det börjar bli dags att leverera. Det är de små och medelstora företagens tillväxt som är avgörande för vår framtid och det är där kraften ska sättas in. Kort sagt det måste vara lönsamt att vara företagare.

  • Sverige bäst i Europa? Med en BNP, som sjunkit mer än andra; med en arbetsllöshet, som ökat mer än andraländers; med en förfallande infrasturktur; sjunkande gemensam förmögenhet genom utdumpning av statliga och kommunala bolag. Nej den låga svenska statsskulden är ett bevis på misslyckande men kan ju vid en ytlig anblick te sig annorlunda. Borg är ekonomiskt skolad och i detta läge väljer han att förstärka krisen med sin politik. Och han vet vad han gör.

 2. Glöm ej heller hur regeringskansliet växer…

  Man börjar undra vart moderata visioner om ordning och reda i finanserna och varsamhet med skattebetalarnas pengar tog vägen?

  Håller med om att det är rent ut sagt pinsamt att Sverige inte bygger ut järnvägsnätet. Visst är vi ett stort glesbefolkat land vilket komplicerar något men nästan alla i-länder har idag höghastighetståg. Vi behöver komma närmare kontinenten. Järnvägsnätet är redan överbelastat och att släppa in ytterligare aktörer då är inte precis till gagn för någon. Bygg ut först!

  • Bygga ut höghastighetsbana mellan Stockholm-Göteborg-Malmö och i steg II till Umeå. Samtidigt bör man satsa ett antal miljarder på upprustning och underhåll av de befintliga.

   • ett problem med höghastighets tåg i Sverige är de extrema temperatur skillnader vi har men bygga det mellan Stockholm-Göteborg-Malmö skulle nog kunna gå men resten av Sverige är i rent behov av vanlig tåg förbindelser. Det är ganska lätt att resa norr-söder eller söder-norr men försök resa öst-väst eller väst-öst och du kan se problemen.

 3. Gamle finansministern Gunnar Sträng använde både hängslen och livrem, och dessutom hade han en SÄKERHETSNÅL över plånboksfickan. Inte en knappnål (!). Du verkar lita knapp, Jinge… :)

 4. Man kan sällan dömma en person på utseendet, bara efter hens gärningar. (tyvärr sent ibland). (hens är ett finsksvenskt pronomen)
  Men håll koll på grabben så han inte är i banksternas sold och kör in oss i ett Irlandssyndrom. Bedragare kan vara ytterst förtroendeingivande.

 5. när che blev chef för kubas bank fick han frågan om han var ekonom. Ernesto Guevara: nej jag är kommunist!

 6. Statsfinanserna var ju redan goda när han fick överta rodret. Vad har han gjort som är så märkvärdigt? Det är nog rätt att både hästsvansen och örringen håller på att mista nyhetens behag i folks ögon. Jag tycker att han börjar låta ganska osäker på rösten. Det vittnar om en viss självinsikt, i snart halva Europa går ju länderna nu faktiskt mot konkurs, till följd av den fritt galopperande kapitalism som han förordar.

  • ”Vad har han gjort som är så märkvärdigt?”

   Han har levererat prognoser som snart sagt varit fel varenda en, även hans revideringar har felat grovt. Det är märkvärdigt.