Vintertid och sommartid är till för företagen


Två gånger om året blir jag irriterad på påfundet med vinter- och sommartid. Nu är det aktuellt igen och jag har redan nu ställt om klockorna, datorn sköter sig själv, alltid något.

Det fåniga är att man påstår att vi ska få mer av dygnets ljusa timmar, men vad sjutton säger man i Italien, Spanien och Grekland? Där blir det tvärmörkt direkt och de har inte samma ljus som vi har uppe i norden på somrarna. Jag tvivlar starkt på att detta påfund skulle vara något som de infört för folk i allmänhet, det finns säkert något pekuniärt skäl som gör att arbetsköparna vinner på det på något sätt, jag har bara inte kommit på hur.

Och lägg handen på hjärtat, hur många upplever några fördelar med det här systemet? Den timme vi får sova längre i morgon har vi redan blev vi av med redan i våras, samtidigt utsätter vi oss för ett antal faror med tågtidtabeller och annat som kan fallera i samband med omställningen av klockan. Det räcker med att EN person glömmer vintertiden för att möjligheten till olika slags olyckshändelser ska dyka upp.

Och ska du vara ärlig, har inte JUST DU lyckats gå till jobbet en timme för tidigt något år på grund av att du missat att ställa om väckarklockan? Jag har i alla fall lyckats med det, jag tyckte att det var ovanligt lite folk på pendeltåget, och de andra resenärerna kände jag inte igen.

Våra svenska cowboys är inte hjälpta av det. Kossorna behöver mjölkas vid samma tid som vanligt, annars blir det ett himla hallå i ladugården. Och är det någon som inbillar sig att min lilla kisse ställer om sin klocka? Hon kliver upp på husse varje morgon vid 05.00 och sätter igång att trampa. I morgon bitti gör hon det klockan 04.00, för hon har inte ens någon klocka.

Så lägg bara ner, det är onödigt och meningslöst.

DN1 SDS HD VG Dbl Pol SvD1 AB it

VintertidUlrika Bloggtidningen Trebarnsmamman Fotolasse/Hundar Svensson/Extremister

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Vintertid, Sommartid, Klockan, Husdjur, Olyckor, Cowboys, Arbetsköparna, Bluff, Politik[/tags]


20 svar till “Vintertid och sommartid är till för företagen”

 1. Jag håller helt och hållet med, jag måste upp samma tid som vanligt för mina små ungar förstår inte att de får sova en timme längre, liknande problem som din katt har Jinge.

  Jag har missat viktiga möten på grund av detta och har kommit till jobbet en timme förtidigt. Jag kan inte se en enda fördel.

 2. Det hela är till för att ge längre sol på eftermiddagarna och mindre elförbrukning på kvällen. Antalet olyckor minskar enligt en massa undersökningar som finns listade på wikipedia (av att ha sol en timme längre på eftermiddagen alltså). däremot så kostar tydligen kalaset stora belopp i administration.

  Så om något, så är det hela en ploj för att politikerna ska kunna visa sig viktiga.

 3. Jasså, du har också upptäckt att Photoshop har en utmärkt funktion för att göra Salvador Dali-klockor. =)

 4. Vi som jobbar natt kallar denna natt för långlördag. Vi får alltså jobba en timme längre och just i natt saknar man alltså arbetstidsförkortning.. Men den kommer på våren istället :-) Jag börjar 22 i kväll och visst är det surt att veta att klockan tre blir klockan hastigt och lustigt två igen. Men men… det finns värre problem än detta världen över så det är bara att bita ihop.

 5. Sommartids motpol är normaltid. Redan här konstateras därmed att sommartid icke är normal tid.
  Endast politiker kan få för sig att ta strid mot naturlagar och eftersom de är marknadens hantlangare inses därför att något slags kommerisiellt intresse av sommartid föreligger.
  Det är nog så att t ex krogar och handel kan ha öppet en timma extra den ljusare tiden på året och få sålt lite mera. Alltså ännu ett knep att lura av oss mera pengar.

 6. Mina bussförarkollegor får köra om körningen en gång till i natt under den där timmen. För min egen del är jag ledig och kan njuta av att sova.
  Nej jag gillar inte alls det här. Ta bort sommartiden!

 7. Håller helt med, alla känner vi att allt blir normalt i morgon, att vi får sova ut. Det arbetsköparna och deras företrädare vinner ärväl jäkten stressen och fogligheten som råder hela året tills allt ställs tillbaka igen…

  Fast när jag är på landet så är det som om sommartiden inte fanns, korna mjölkas, åkrar gödslas, solen går ner, det blir mörkt och man blir trött. Fråga en småbrukare eller en normalskalig bonde, han känner inte av den.

 8. Håller med! Lägg ned! Dessutom är alltid den här helgen en käftsmäll när man minsann får svart på vitt att det där med sensommar bara är att glömma. Från och med nu är det MÖRKT. Och hör sen.

 9. Tack, jag har länge retat mig på detta dj-a fipplande med klockan, och har i likhet med din katt och andra djur en inre tidsuppfattning som blir rejält skjuten under någon månad varje gång det är dags. Jag ifrågasätter starkt om det verkligen är så nyttigt för oss att bända på tiden så här.

 10. Omställningen till sommartid i Irak var efterlängtat. Värmen är ju enorm i Irak och att utnyttja tiden och flytta fram kl en timme var toppen! Plötsligt när jag stod och väntade på skolbussen var det skönt och svalt ute : )

  En annan fördel för mig var att omställningen av tiden skilde sig mellan Sverige och Irak så under en period var det bara 1 timmes tidsskillnad och det älskade jag, kändes som om jag kom närmare mitt kära Sverige dessa då dagar : )

 11. Oj så lång dagen känns idag! Kanske beror på vädret också?
  Det var många klockor att ställa om, t.o.m. min tandborste har en klocka.

 12. Jag har läst lite här och där att det finns krafter som vill avskaffa sommartiden. Den fyller ingen funktion idag.

 13. ”Två gånger om året blir jag irriterad på påfundet med vinter- och sommartid.”

  PRECIS som jag själv skulle ha skrivit!