Vinterns järngrepp


Det är egentligen märkligt hur årstiderna kan påverka vårt liv, igår när jag var ute och åkte pendeltåg så kunde jag konstatera att Banverket inte gjort ett smack för att få bort snön på perrongerna.

Överallt fanns det djupa diken i snön där passagerarna tvingades pulsa fram, ute ser det ut som ett julkort, ett julkort som gäller hela riket. Eftersom det dessutom börjar bli rejält kallt så kan man förstå att dagen kommer att bjuda på ett antal rejäla trafikproblem men klockan är ännu så länge inte tillräckligt mycket för att dessa ska ha nått tidningarnas förstasidor.

Landets alla husägare får stå för sin egen snöröjning, det betyder rimligen att tusentals just nu är ute för att skotta väg för bilen, eller för att ta sig själva till vägen. Än så länge har vi inte drabbats av några större händelser, men vad händer när tiotusentals sätter sig i sina bilar för att åka till arbetet? Och vad händer om kollektivtrafiken drabbas av några missöden? Det vet vi inte än men senare idag så får vi reda på hur det har gått.

Lyckligtvis så är skolbarnen lediga, skulle de ha tagit sig till sina respektive skolor idag så hade kommande kaos förstärkts. Här hos mig tycks det ha snöat hela natten, möjligen så kommer snöröjningen igång när som helst, men det har kommit så pass mycket snö att de antagligen kommer att få problem, och var ska de göra av all snö som inte tillåts ligga kvar?

Det ska bli intressant att se vad som händer när snön lägger sig i alla tågväxlar och när Banverkets personal inte hinner rensa. Då kan vi få en ren trafikinfarkt, ett stopp i trafiken som snabbt sprider sig i hela länet. Är detta sanningens minut för kollektivtrafiken?

it , , , , , , , ab123 ex1 dn1 svd1 svt12


5 svar till “Vinterns järngrepp”

 1. Varför skottas inte perongerna av Banverket? Banverket är ju ingen privat firma med vinstintressen. Som ny medlem i v letar jag efter vänsterns svar på hur stora företag ska skötas. Jag hittar spridda gamla recept från Peking och Moskva, på drift av storindustrin, recept som aldrig har blivit några stora sucéer, som jag ska vara med och knuffa v över 49% så vill jag veta hur det blir när v intar Rosenbad.

 2. Tittar man på kartan så ligger Stockholm på ungefär samma latitud som Grönlands sydspets. Så var ligger problemet med snökaos? Vi befinner oss nära arktis.
  Den besserwisser generation, som låst in sina gamlingar på hemmen och, tror, att bara man är i karriären så vet man allt.
  Så här har ju vintrar sett ut till och från i generationer.
  Eller så är man så förskjunken i egenbetydelse. att lyfta lön och bonus är det som gäller.

 3. Barnen är inte lediga från skolan än. Från och med onsdag är de det. Jag vet inte om jag ens kan tänka mig att skicka barnen till skolan om temperaturen faller till -20 eller mer.

 4. Krisen i kommunikationerna borde vara rena döden för Alliansen. Men oppositionen vågar inte öppna käften eftersom den här vanskötseln inleddes av socialdemokrater som blivit nyliberaler. Skyldiga är med andra ord socialmoderaterna! Eller om det är så att S är fullt upptagna med korruption och fraktionsstrider, och inte har tid att ta i praktiska frågor av den här sorten?

  • Ja dessvärre är det så att de tongivande inom den moderna socialdemokratin öppnade för den nyliberaliserings- och avregleringsvåg som sedan tacksamt övertogs av de borgerliga, för vilka ju detta är ett ideal. Förhoppningsvis var dessa socialdemokrater omedvetna och i god tro, men resultatet har likväl blivit katastrofalt.

   Vore jag konspirationsteoretiker skulle jag fastslå som självklart att det är meningen att kommunikationerna ska krångla, så att fler och fler sätter sin tillit till ytterligare privatiseringar. Men eftersom jag inte är konspirationsteoretiskt lagd nöjer jag mig med att säga att det är mycket möjligt.