Vinterfåglar inpå knuten? Läs då detta!


Vintern 2008 var jag med och rapporterade in till Sveriges Ornitologiska Förening vilka fåglar jag hade haft på besök utanför mitt fönster under en helg. Till min stora glädje så fick jag sedan en sammanställning av alla rapporter från vinterfåglarnas välgörare och såg att det inte bara var hos mig som Gråsparv och Pilfink höll sig undan. Nedanstående text är tagen från Sofnets hemsida, http://www.sofnet.org

Sofnet.org: ”Den 23–26 januari arrangerar SOF åter Vinterfåglar Inpå Knuten. Det handlar om att enkelt rapportera vad man ser på sin fågelmatning under en helg. Fredag och måndag runt helgen är med för att göra det möjligt för bl.a. skolor, förskolor och arbetsplatser att delta.

Metodiken börjar bli välkänd: man rapporterar på den särskilda web-blanketten det högsta antalet individer av varje fågelart man ser vid sin fågelmatning under den förlängda helgen fredag–måndag 23–26 januari.

En elektronisk blankett (i form av ett webformulär) kommer att finnas tillgänglig på SOF-net fr.o.m. morgonen fredag den 23 januari. Du rapporterar genom att klicka på din egen skärm. Vi är mycket tacksamma om du rapporterar via denna elektroniska blankett!”

Besökarna på denna hemsida har alla internet, det betyder att ni kan fylla i era observationer, och läsa mer information, på föreningens hemsida. Egentligen behöver jag väl knappast påpeka att det är en viktig verksamhet. Genom att man samlar in information från så många som möjligt så får man en bra koll på hur det ser ut över hela landet. Dessutom kan man

följa arternas upp- och nedgång. Så tillhör du dem som köper diverse fröer och talgbollar så har du nu möjlighet att på bara några minuter hjälpa till med forskningen.

Hur många Blåmesar hade du på besök, Talgoxar, Nötväckor, Stor hackspett? Håll kollen i helgen då du kan, och rapportera in till sofnet.org efteråt. Du tjänar ingenting på det, det är fåglarna som kan få nytta de uppgifter du bidrar med. – it

www.Sofnet.org

Andra om: , , , ,

[tags]Vinterfåglar, Fågelmatning, Sofnet, Ornitologi, Fågelskådning[/tags]


2 svar till “Vinterfåglar inpå knuten? Läs då detta!”

  1. I år har vi tyvärr inte lagt ut något till fåglarna utanför vårt fönster. Nu när jag tänker efter har jag ingen aning varför det blev så. Annars andra år så brukar vi ha några vackra blåmesar som tittar förbi : ) Ska spana in hemsidan : )