Vårt väder är ur led?


Vi har talat länge om den klimatförändring som är på gång, och nu kan vi se ett flertal effekter av den. I vart fall ser vi ett väder, som om det blir vanligare, är ett klart bevis på att förändringen har börjat nå oss här i Skandinavien.

Stormarna står som spön i backen, om nu stormar kan stå som spön. Här där jag bor, i Haninge, så finns det rejält med skogsskador efter Dagmar, jag har givetvis inte en aning om hur omfattande de är över hela kommunen, men jag förstår att man måste ta itu med dem förr eller senare. Idag talar tidningarna om en rejäl halka, det kommer att bli underkylt regn som kommer hamna på underkylda vägbanor, något som kan bli riktigt knepigt för bilisterna, och dessutom farligt.

Samtidigt så tycker jag inte att någonting märks eller hörs från politikerhåll, måste man inte göra en ordentlig konsekvensbeskrivning av följderna av en betydande havsnivåhöjning? Själv tycker jag givetvis att det är en del av det politiska uppdraget att sköta samhälls-
planering och även ha en långsiktig framförhållning där man försöker bilda sig en uppfattning om konse-
kvenserna av, och hur man ska agera t.ex. ett högre vattenstånd. Vad innebär det mer för vår del? Jo vi vet att vi kommer att få ett extremare väder om klimatet förändras, och det gäller inte bara havsnivån. Men hur har man tänkt sig klara av ett tre meter högre hav? Hur gör man med alla hotade sötvattentäkter? Kan man hålla havet utanför t.ex. Mälaren? Och hur ska det i så fall gå till? Istället för att tala om infrastrukturen så talar man inte alls. Det verkar som om ämnet är tabu om man ser till vad som hörs från regeringen, det låter som det är viktigare att öka avståndet från dem som har till dem som inte har än att se till att landet klarar en snabb klimatomställning.

Själv skulle jag önska en hel ”klimatvecka” där en serie av politiska möten hålls för att diskutera vad man ska göra om alla prognoser visar sig stämma. Ett sådant möte bör förstås inledas på arbetsplatserna och i skolan, frågan måste komma upp på dagordningen så att vi alla får se och höra det som ännu så länge bara är spekulationer och avancerade gissningar. Jag tycker att landet är värt det, och definitivt är vi som bor i landet värda det. Visar det sig att konsekvenserna är överdrivna så kostar det i alla fall mindre än om de inte är uppförstorade.

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd svt sr


6 svar till “Vårt väder är ur led?”

  1. Snacka går ju men snacka så det går är en annan sak! :)

    Lustigt nog minns ja en liknande vinter på 80-talet eller på slutet av 70-talet när små blåa blommor blommade i Bohuslän. Måhända har jag ett foto? (Skall köpa en diaskanner).

    • Jag minns oxo sådana vintrar, men du minns inte storm varannan dag i veckor, och minns du det så minns du fel..

      • Stormar har Bluddret vrålat om ja. Men inte vart det mer än en tumme,knappt. ;)

        Ok,tar på mig tredubbla foliehattar,för säkerhets skull! :-D

        Jag kan ha fel men det händer inte ofta!

        • Om man påstår sig levt sen före 80-talet och påstår att man inte ser att klimatet tokskenat på senare år, är man antagligen för blind för att övertygas om klimatförändringen ens då, när det kloakförorenade mälarvattnet börjar sippra uppåt fotknölarna hemma i villan i Danderyd.

          • Mjaa,jag förnekar inte att klimatet sakta ändras men jag vill inte (ännu) bli en som vrålar ”titta titta ännu en storm,världen går under på grund av människan!”

            Tids nog går världen under av andra skäl.
            Däremot är miljöförstörelsen monumental! (Och bidrar till klimatet till viss del (säg den som vet exakta ”posenten)).

            Men eftersom pengar styr så kan det ju kvitta. *ler surt*.

            Men jag röstar i alla fall.

  2. Slutligen kan vi konstatera att skattefusket bland privatläkarna låg på över 60%. Den granskning som gjorts i Skåne av 440 privata läkare och sjukgymnaster gav till resultat att 60% fick anmärkning. Hårdare tag mot pappor och mammor som luras med TFP (där var det 22% i en tycker jag mycket suspekt beräkning) skulle det ju bli. Ännu hårdare måste det ju då bli mot läkarna – eller?