Varning Klass Tre (!) från SMHI


SMHI varnar nu i en klass 3-varning befolkningen i Halland och Skåne, utom Österlen, och det man skriver om klass 3-varningar är:

SMHI: Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.”

Under stormen Gudrun kom det aldrig någon klass 3-varning, det säger en hel del om hur man betraktar den situation som riskerar att utvecklas i Halland och Skåne, och min erfarenhet är att varningarnas grad och art snart kommer att gälla även västra Götaland. Själv följer jag SMHI:s vädervarningar kontinuerligt, jag besöker deras hemsida dagligen, men jag kan inte minnas att jag någonsin sett en klass 3-varning tidigare.

Det märkliga är att Ekot inte tycks ha uppmärksammat det, på deras nio-nyheter lät det som att det skulle blåsa en del medans man på hemsidan talar om stormbyar och orkanbyar. Dagens Eko och nyhetskanalerna på TV måste väl ändå ha ett särskilt ansvar för att informera befolkningen man talar om ”stor fara för allmänheten” och ”mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner” och uppmanar befolkningen att följa informationen på Internet och i Radio och TV. Jag vet inte hur nära förestående dessa storm- och orkanbyar är men nog borde man ha gått ut med informationen i alla fall?

it Andra om: , , , , svt ab dn gp1 ex123 svd sr1


22 svar till “Varning Klass Tre (!) från SMHI”

 1. Jinge.

  Vi hade en klass 3 varning i Skåne när stormen Per drog fram här nere. Och visst, det här riskerar att skapa en väldigt allvarlig situation. Allvaret i situationen kan ses på Aftonbladets bild (se länk nedan) från när den storm/orkan som nu är på väg mot södra Sverige drog in över Norge på sin väg hit. Där kan man se hur denna storm fullständigt slog sönder E10 i norska Hamnöy.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13994031.ab

  /Fredrik

 2. Det piggar alltid upp när sörlänningarna får känna på riset i form att väder, men låt oss hoppas att det stannar vid klass 2 i praktiken. Vad gäller snöläget är vi i en situation där det om bara graderna faller kan komma enorma mängder på en dag lite varstans i landet men främst vid kusterna, när det finns så mycket fukt i luften över havet som kan dumpas ned någonstans. Törs man hoppas på centrala Stockholm?

  • Hahaha! Centrala Fjollträsk?

   Nåja, jag tror att fukten flyttar på sig, men visst, ostliga vindar och kallgrader inne över land så tömmer Östersjön sin fukt i luften så den faller ner över oss krakar som snö. Men du har INTE hört mig glädjas åt en Klass-3, möjligen handlar det mer om avundsjuka om det inskränker sig till ett och annat vält träd, men orkan i byarna är farliga vindar, risken finns att både folk och fä far illa tyvärr…

 3. Det ska nog ändå krävas en del för att det ska bli värre än efter Gudrun 2005, som trots avsaknaden av en Klass 3-varning ändå uppnådde orkanstyrka i byarna, uppemot 40 m/s på Gotland och 35 i Kronobergs län om jag inte minns fel. Idag talar vi ”bara” om uppemot 30 m/s vilket naturligtvis är illa nog…

  • Frågan är hur svårt det är att komma fram till antalet sekundmeter. Det jag oroar mig för är att felmarginalen är stor, och i bästa fall blir det inte mer än lite stormvindar. Nu har de sänkt hastigheten på bron, Liseberg är stäng och snart stänger nog bron oxo..

 4. SMHI:s senaste prognos för Båstad talar om vindar som under eftermiddagen kommer att toppa på över 40 m/s. Här i Helsingborg talar man om ca 30 m/s. /Fredrik

 5. Det kan snart bli tal om en ny skogsägarfest där de skogsägare som valt att inte ha sin skog försäkrad får plocka ut ersättning från oss skattebetalare !

  Blir mycket intressant att följa upp detta !