Jägare hotas och trakasseras av jägare

I förmiddags skrev jag om det älgkadaver som varghatare lagt ut i Dalarna, ett förgiftat djur som dödade en duvhök och skadade en kungsörn.

En skribent som bott i Torsby i Värmland berättade att vederbörandes far fått däcken sönderskurna av jägare för att han på ett offentligt möte i Torsby sagt att vargen hör hemma i våra skogar och att jägarkåren själva har ett ansvar för att sanera inom sina organisationer.

Jag fick e-post från skribenten senare med telefonnummer så jag ringde upp och fick höra mer detaljer. Det visade sig, i och för sig inte speciellt överraskande, att det inte bara handlat om skribentens far. Flera andra jägare från Värmland har drabbats av att få däck sönderskurna och även mobbats i sina gamla jaktlag för att de framfört att vargen hör hemma i vår natur. Jag har sökt två personer för att få höra deras egen skildring, och för att på det sättet kunna återberätta deras historier här på bloggen, men jag kommer tidigast att kunna nå dem under måndagen.

Även om jag vetat om att jägarkåren bitvis behandlar sina egna medlemmar på ett vidrigt sätt om de uttalar sig positivt i rovdjursfrågan så blev jag upprörd över det jag fick höra. Men jag tänker inte skriva mer om det just nu, jag vill ha det direkt från dem som drabbats. Jag har förstått att de inte vill skylta med vare sig namn eller bild, men det är egentligen inte nödvändigt. Bara att det förekommer att jägare mobbas av andra jägare för att de inte vill att fridlysta djur ska utrotas är minst sagt – anmärkningsvärt.

I avvaktan på deras berättelser så får ni hålla till godo med denna videosnutt från Youtube. Håll med om att ett par av vargarna verkar rätt lata…

Tänk att ligga (!) och yla…

Min bloggning om kriminella jägare DN SvD

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Varghatare, Jägarkåren, Rovdjurshatare, Värmland, Dalarna, Politik, Kriminella jägare, Hot, Trakasserier[/tags]

  7 comments for “Jägare hotas och trakasseras av jägare

 1. 3 februari, 2008 at 20:28

  Mycket bra att du skriver om det här Jinge. Vill bara ytterligare påpeka att det finns en stor kriminell grupp till när det gäller vargen: renägarna. Miljö och vargkramarna i storstäderna (som ofta är samma folk som tycker rennäringen är så gullig och i takt med naturen) bör veta det. En kortis om detta: http://valfarden.blogspot.com/2007/12/rennring-och-it-problem.html

  Jägarlobbyn fick högern att driva ett vallöfte som de faktiskt har genomfört, tyvärr! Det handlar om en paragraf i jaktlagen som numera är ändrad. Tidigare räknades det bara som nödvärn om ditt tamboskap var inhängnat, nu får de skjuta vargen om den t.ex. attackerar din hund ute i det fria. Förutom att det sätter hunden som viktigare än den utrotningshotade vargen så är det en vansinnig lag ur rättssäkerhetssynvinkel: Hur ska man i efterhand veta om vargen anfallit, närmat sig jägarens hund? Helt enkelt- fritt för varghatarna att ta med sig hunden och gå ut och jaga varg!

  Vargdebatten sköts bäst av Göran Greider, Dalademokraten och liknande media. Ofta (inte du Jinge) så akompanjeras vargvänner från storstäderna av ett landsbyggdsförakt som inte gynnar saken.

 2. 3 februari, 2008 at 20:37

  Det är § 28 i jaktförordningen.

  Ett fullkomligt vansinnigt beslut. Jägare får väl hålla hundarna i band eller så får de lämna jycken hemma.

  F.ö. är vargen inget problem för närvarande för renskötarna. Det är ngn enstaka strövarg som irrar sig dit och den dödas direkt. Men samerna dödar Lo och Järv oxo, ett klart problem.

 3. 3 februari, 2008 at 21:30

  Just det, §28. Inför valet var jag på en debatt i Burtärsk (Naturbruksgymnasium), med mig var förutom flera andra partier, även naturskyddsföreningen, ett par samebyar och jägarförbundet.

  Samebyns företrädare (glömt bort hennes namn) sa att ”en varg i renskötselområdet är en varg för mycket”. Charmigt. Särskilt med tanke på att de menar hela norrland när de säger renskötselområdet…

 4. Neoliberal Agenda
  3 februari, 2008 at 22:20

  Om man äger marken så ska man ha full rätt att skjuta vargen. Det är inte staten som ska bestämma över markägarnas privata egendom.

  Tycker man varg är bra så har man kvar den, och tycker man den är dålig så skjuter man den.

 5. Ken
  3 februari, 2008 at 22:53

  Bilar är väl ett mycket, mycket, mycket större problem än vargarna?

 6. 3 februari, 2008 at 23:23

  När jag läste ”Naturkunskap som allmänbildning” i Linköping hade vi ingen mindre än Sverre Sjölander som föreläsare. Han kom med förslaget att förvilda renen så att vi får vildren i södra Sverige igen. På det sättet skulle även rovdjursstammen öka dramatiskt, menade han, och då kan jägarna få skjuta varg och björn om dom nu så gärna vill. Sverre är en hejare på att uttrycka sej drastiskt, men hans förslag är kanske inte så dåligt?

 7. Martin F
  4 februari, 2008 at 08:14

  Jag har lite svårt att förstå användaren Neoliberal Agenda.

  Du förstår väl att det är skillnad på argument och åsikter?

  Jag förstår inte varför någon här skulle bry sig det minsta om vad du har för åsikt om du bara skriver ut den.

Comments are closed.