Vargen väcker känslor…


Jag får ibland e-post från dem som läser min hemsida. Jag fick nyss detta meddelande från en person i Värmland och jag väljer att lägga ut det här utan att kommentera det, avidentifierat förstås…

* * *

jag läste din artikel om Thomas E och jag tyckte du hade helt rätt. – NOT NOT NOT!!!
jag, som jägare, tycker att thomas e har helt rätt. Vargen är ett djur och förtjänar att leva men på begränsad mängd.
det ska inte bli för mycket, inte för lite. jag är inte en varghatare, men jag gillar inte vargen heller.
alla har sina åsikter och det är helt rätt men din kommentar om thomas e var ett konstaterande från din sida.
”han ÄR det!!” liksom.. du kanske fattade hela det han sa helt fel???
jag fattade aldrig den biten då T. e. blir en varghatare. du kunde väl ha skrivit den biten ist.

” Och om fårägare inte vill bekosta ett vettigt stängsel runt sina får så ska dom givetvis inte ha några får”
man måste få beskydda sina tamdjur och jakthundar. (om du hade djur skulle du förstå..)
och jag som har får, ska jag ju inte behöva ha granater utanför stängslet för att få ha dom vid liv.
för visst tar dom sig igenom allt. dom tar sig igenom om dom vill. man ska inte behöva ha dom innanför cement för att dom ska leva.
får behöver stort utrymme och stora marker för att vallas. det skulle kosta en förmögenhet ifall jag skulle ha mina får inspärrade i
ett så stort utrymme dom verkligen behöver.. om det är för litet blir det ju sjukdomar o sånt.
och alla har inte råd att kosta på ett ”vettigt stängsel”. men du kanske kan hjäpla dem.
och förestänn.. vad är vettigt stängsel om jag får fråga??? cement?

”Lösspringande tamhundar har apsolut ingenting i vår natur att göra, men det har vargen”
och om du var jägare själv med en egen jakthund skulle du nog förstå hur det känns att en dag komma hem
med din kompis uppsprättad av en varg jävel(varit med om det!!!) men jag förstår.. du är väl en sån där jävla nollåtta som
inte fattar vad han pratar om. ni är så jävla kaxiga och tror ni vet faaan allt!
men det ända ni får information av är böcker, experter osv. men vi på landsbygden får uppleva det i verkligheten.
o jakthundarna har faaaaan visst rätt att vara i skogen, lika stor rätt som vargen själv!
jakthunden har funnits sen jesus kristus, faktiskt redan på stenåldern fanns kringspringande hundar.
dom är också ”små rovdjur” som hade levt ute i naturen om det inte vore för människan.
skogen tillhör inte bara vargen utan allt vilt. har du hört talas om allemans rätten??


Andra om: , , , , , , ,

Björn, Rovdjursfrågan

Thomas E. nämnde att vi jägare bär ett tungt lass, det har han rätt i.
vi bär ett tungt ansvar och blir hela tiden kallad för kallblodiga mördare, fast vi bara förvaltar dom.
det vi minst vill uppleva när vi är ute och jagar är att djuret lider. nu säger jag inte att du menar att vi är djurplågare men men..
utan oss skulle det bli sjukdomar, trafikolyckor, osv. plus betesskador.
menar du att vi som jagar med löshund verkligen inte ska få jaga med löshund när du skriver: ” det är ingen självklarhet att dom ska få springa lös..” fattar inte den delen. tror du att vi jägare är helt tokiga, vildsinta, mordiska, slarviga djurplågare???
du anar inte hur många jakthundar som blir tagna varje år av vargen.. åtskildigt många är det!
om det blir mer varg, blir det mindre älg.. det är väl sant men när vargen blir ohejdbar och kommer in emot städerna, begrund av att dom inte har nog med mat, och kanske attackerar människan och regeringen vill ha en avskjutning, vänder jägarna ryggen och säger: så nu duger vi???
forskarna hade helt fel om björnstammen: ” det finns mellan 2500 – 28oo björnar i sv.”
här på ett ställe sköt dom 5 björnar, ingen var ID märkt. här där jag bor finns tydligen bara en ända björn!
jag vet att det finns minst 3 björnar på vårat jaktområde och vi har ett ganska litet jaktomr.
sååå.. forskarna har säkert fel om vargstammen den också.
det finns lite till som jag skulle vilja ta upp men orkar inte bara..

// en jägare som vet hur det går till

PS Vill gärna få svar..DS


[tags]Varg, Lo, Järv, Björn, Kungsörn, Rovdjur, Rovdjursfrågan, Politik[/tags]


14 svar till “Vargen väcker känslor…”

 1. Hur ofta får du mail av den karaktären? Jag menar inte språkligt eller speciellt om ämnet, men just mail?

 2. @Martin A:

  Avd. irriterade läsare? Det är lite upp och ner, skulle jag skriva om Rovdjursfrågan, Svärjedemokraterna, Israel och USA samma dag så flyter det säkert in ett par… :P Men jag vet inte annars, bortsett från de direkta hotelserna som huvudsakligen kommer från två personer, så rör det sig nog om 1-2 i veckan.

 3. Killen verkar ju helt nedrök, vilka argument?

  Orsaken till s.k. viltolyckor beror på:
  1.) Bilisterna själva
  2.) Att våra rovdjur INTE fått möjlighet att göra jobbet åt oss!

  Hade vi mer Varg, Lo samt Järv hade vi sluppit dessa våldsmän och idioter till människor som springer omkring i våra svenska skogar och skjuter (ofta sig själva) vilt omkring sig och på så att ödelägger vår natur med allt bly de lämnat efter sig.

  Usch säger jag bara. Att ni inte skäms!

 4. Det intressanta är ju att det bara finns runt 100 vargar i sverige. Om man däremot lyssnar på knarkhögern så verkar det ju som om hela skogen skulle krylla av varg. Tyvärr har de samma problem som alltid. Ingen verklighetsförankning.

 5. Baltikum som är en tredjedel så stort som Sverige har en vargstam på 2000 individer. Borde med andra ord finnas utrymme för minst 6000 vargar i Sverige.

 6. jag tror det är mängden älg som gör att det blir trafikskador. den första punkten om bilisterna är nog rätt men det är inte jägaren som bestämmer antalet rovdjur vi har i sverige så skyll inte på jägarna, inte för att jag är på deras sida men..

 7. @Petter:

  Jag är osäker på hur många av de fem stora rovdjuren som det är försvarbart att vi har. När det gäller örnen så går den bort, den kommer aldrig få jagas. Men vi behöver definitivt nytt blod i vargstammen, det bästa vore om vi kunde köpa ett antal vargar från Ryssland och plantera in. Ett tiotal stora kraftiga hanar vore lämpligt så att vi snabbt kunde förbättra genstammen.

  200 vargar är det mål som vi har idag, troligen har kriminella jägargäng decimerat beståndet ner till 100-125.

  Landet ”tål” minst 5-600, kanske upp till 2000.

 8. Vi har både varg och coyote här i Quebec.
  ”Since 1990, trapping has caused the death of over 5500 wolves in Quebec.”
  Sorgligt!

  En vän till mig hittade en skadad ’coyote’ i västra Montreal, not far from where I live, och tog hand om den, vännen tog ”hunden” till vetrinären för vård…
  ”Du vet väl vad du har här”, sa vetrinären?
  Jo sa vännen, det är minst 50% coyote blandat med hund och kanske varg…

 9. @sandbuzz:

  Är det skinnet dessa jägare är ute efter då? Jag såg en bok med bilder från Kanada för några år sedan, minns inte fotografen men bilderna är oförglömliga. Jag har varit inne på ämnet förr, men vi borde givetvis ha en relativt stor vargstam i Sverige. Jag bor själv 3 kilometer norr om ”Vargberget” i Västerhaninge, och så sent som på 1800-talet fanns det relativt gott om varg här. Som vanligt var dock befolkningen inte helt glad åt detta, så vargen utrotades. Har för mig att den sista vargen sköts omkring 1850.

  Men visst borde vargbeståndet få återgå till hur det brukade vara. När det gäller husdjur som får/grisar/höns/häst/ko etc. så handlar det om en relativt enkel teknik för att skydda dessa mot gråben. Jägare talar ofta om beskattningen av älgstammen som en ”tjänst” som ge gör under stora mödor för att därigenom minska skadorna på skogsbruket och hjälpa bilisterna att slippa konfronteras med alltför många älgar.

  Det är fult att ljuga, de är enbart intresserade av att fylla sina egna frysar. Hade vi en starkare vargstam så skulle balansen mellan hovviltet och varg utjämnas snabbt. Jägarnas insatser för dessa arter kan då upphöra och folk kan åter röra sig i skog och mark utan att behöva vara rädda. Jag vet massor av människor som inte törs vistas i naturen under jaktsäsongen av rädsla för att bli tagen för att vara en älg eller björn.

 10. @moose
  Rådjur och vildsvin har nästan gått om älgen som varande de djur som tyvärr skadas eller dödas av fartdårar till bilister. Om bilisterna måste förorena vår miljö, så kunde de i vart fall hålla hastighetsbegränsningarna!

  Jag tycker vi ska kräva att djurmördarna själva sanerar vår natur genom att tvinga dem ner på alla fyra och plocka upp allt bly det lämnar efter sig!

 11. Jinge #11,

  Du trodde rätt: ”Increased interest in wolf trapping is a result not only of the high price of wolf pelts on the market but also specific initiatives to promote wolf harvests.”

  ”In Quebec, little land remains where wolves are safe from trapping. Indeed, wolf trapping is allowed on 98% of the province, or nearly 1,500,000 km2. South of the 52nd parallel, the government owns a network of 20 provincial parks where trapping is prohibited. These parks cover 5,800 km2. In this network, wolves are likely to live in only seven parks with a total area of approximately 3,400 km2. Quebec also includes three federal parks where trapping is prohibited. Their combined area is 874 km2, and only Mauricie Park, with a total of 536 km2, is likely to be inhabited by wolves. A wolf pack generally occupies a territory of 300 to 750 km2, according to the availability and abundance of prey. The lack of areas protected from trapping is a direct threat to the future of wolves.”

  TRAPPING AND HUNTING IN QUEBEC

  Because of their dual status as furbearing and game animals, wolves in Quebec can be trapped and hunted without restriction during sixteen to twenty consecutive weeks each year. There is no wolf-bagging limit for the four months wolves can be trapped (October to March) and the five months they can be hunted (October to April). Snares, leghold traps, rifles, shotguns, black powder firearms, bows, and crossbows are legal, government-authorized methods for killing wolves.

  Ursäkta engelskan. Jag hittar inget som beskriver Varg & Coyote beståndet i Quebec idag.

  Nedan följer den fruktansvärda slakten av vilda djur här i Quebec för pälsens skull:

  SALES OF WILD ANIMAL PELTS IN QUEBEC, 2001-2002

  SPECIES /NUMBER OF PELTS
  Weasel: 14,047
  Beaver: 69,023
  Coyote: 4,285
  Squirrel: 5,394
  Wolf: 353
  Otter: 4,438
  Canadian Lynx: 3,579
  American marten: 39,497
  Striped skunk: 132
  Black bear: 1,531
  Polar bear: 23
  Fisher: 7,383
  Muskrat: 70,118
  Raccoon: 13,645
  Silver fox: 86
  Arctic fox: 26
  Cross fox: 591
  Red fox: 18,434
  Mink: 9,573
  Total: 262,158