Varg på Kolmården bet flicka


Alla som regelbundet besöker den här bloggen vet att vargen är ett av mina favoritdjur, jag anser att vargen och alla andra rovdjur som hör hemma i landet ska få vistas – där de själva vill.

Eftersom vargen inte är allmänt förekommande i hela landet så måste ett antal hållas i djurparker, detta för att folk ska få möjlighet att se det vackra djuret. Och nu har en av besökarna, som var på privat besök hos en djur-
skötare på Kolmården, blivit biten i varghägnet, vad hon nu skulle där och göra. Kolmården låter besökare gå in och klappa vargar, men det är särskilt utvalda djur som är uppfödda hemma hos djurskötare som matat dem med nappflaska sedan de fötts. Det betyder att de är präglade på människan, i alla fall till viss del. Dessutom är djurskötarna med vid sådana vargträffar.

Här var det en enskild djurskötare som släppte in besökarna i varghägnet, det var inte ett arrangerat besök med utvalda vargar. Och var och en som går in i ett rov-
djurshägn måste vara klar över att djuren inte är lika socialiserade som hundar och katter. Även om vargarna varit i fångenskap i massor av generationer så är de inte som deras tama hundkusiner som bott med människor i tiotusen-
tals år.

Det blev rätt tydligt när Mitt i Naturens programledare, Martin Emternäs, satt inne hos lodjuren i deras hägn i en djurpark. Ett lodjur smög fram bakom honom och gav honom ett rejält bett i skuldran. Så man ska alltid vara mycket försiktig och se till att djurens vanliga skötare är med. Trist för tjejen som blev biten, möjligen bör man från djurparkernas sida se till att sådana här historier inte upprepas. Vargen har nog med fiender redan som det är idag, idag har fem personer begärts häktade uppe i norrland på grund av olaga jakt, de misstänks för att ha lagt ut förgiftade åtlar avsedda för varg.

Möter man en varg i naturen så är den fullständigt ofarlig, de är livrädda för människor, och det på goda grunder. Men den här sortens incidenter tar älgjägare och varghatare och använder som argument mot varg, och det tycker jag inte att djurparkerna ska bjuda dem på.

it Andra om: , , , , ab12 sr dn1234 svd12 gp


7 svar till “Varg på Kolmården bet flicka”

 1. Fast det är bra att man häktade fyra tjuvjägare, man måste nog ta i hårdare mot sådana.

 2. Galet att rovdjur ”måste vara” gossedjur för att anses ha rätt att existera, folk blir chockade när de bits? Man är ju, rent allmänt, oerhört snabb med att avliva djur som på något sätt fredat sig mot tvåbenta ”besök”; alla sådana incidenter leder ofelbart till domen ”skyldig”. Man får aldrig läsa t ex att ”förbrytaren” stod bunden i en otrygg miljö & bara normalt reflexmässigt reagerade mot en potentiellt hotfull situation..

  • Jag tror inte att Kolmården åtgärdar vargen. Flickan var hysterisk och började vifta med armarna. Och hon skulle inte ens varit inne i hägnet..

   • Man tar inte in ett barn med hundskräck i ett varghägn.
    Som jag förstått reagerade vargen helt naturligt på hennes flyktreaktion.
    Jag tror inte heller att man kommer att avliva vargen p. g. a. detta.
    Vad man kan, bör och troligen kommer att göra, är informera personalen om det olämpliga i att bjuda in sina kompisar för att leka med djuren.

 3. Jag gick in bland svanarna i svandammen i Uppsala när jag var liten och blev biten, det hamnade inte i tidningen. Det var synd för jag tycker det är alldeles för mycket svan i Sverige och att riskera att små barn blir bitna av dem är ju fullkomligt horribelt! Nä ta och skjut av några st, helst utrota hela arten om det så skulle behövas! *ironi*

  • Som tonåring blev jag en gång jagad av en ilsken svan.
   Jag sprang minst 100 m med svanen hackihäl och jag glömmer aldrig ljudet av hans flaxande vingar.

   Men jag fick inget bett innan han gav upp, han var nog ganska säker på att han blivit av med mig ändå.