Väderkatastrof?


Jag undrar i mitt stilla sinne var alla snöröjare håller hus. Här i Haninge är det fortfarande oplogat på gång- och cykelbanor och vi tvingas alla pulsa i snön. Just nu ser det inte heller ut som om man har plogat de mindre lokalgatorna, och i tidningarna har det stått att kommunernas budget för snöröjningen överskridits med många miljoner.

I andra tidningar har det stått att kommunerna har kunnat lägga pengar på kistbotten, men frågan är om det stämmer. Visst, jag klarar att pulsa en bit, men hur det fungerar för äldre som behöver använda rollator vet jag inte. Antagligen blir de sittande inomhus när man inte sköter snöröjningen. Jag kan givetvis förstå att man från kommunernas sida vill vänta så länge som möjligt med att skicka ut traktorer och plogbilar eftersom man måste köra en ytterligare vända när det har slutat snöa, men man får inte avvakta för länge.

Själv ska jag antagligen bege mig ut och åka tåg senare, jag undrar om Banverket har fått tummen ur och sett till att perrongerna är möjliga att gå på nu. Samtidigt kan jag konstatera att jag inte litar riktigt på tidningarna. Man gör alltid spektakel av informationen så att den ska dra till sig extra läsare, men får vi korrekt information så är det snarast en väderkatastrof under uppsegling. För har kommuner och kollektivtrafik svårigheter att hålla igång verksamheten som de haft nu under helgen, och svårigheterna fortsätter även då folk ska resa till/från arbetet så känns det oroande.

Hur ska det då fungera när riktiga väderkatastrofer drabbar oss i takt med att klimatförändringen fortsätter? Det blir ju knappast bättre av att vi har en borgerlig regering som tycker att det är ”marknaden” som ska klara av allting och inte samhället i sig. Det finns ju ingen orsak att måla en ful gubbe på väggen, men nog undrar jag vad som kommer att hända i vår när varma vindar sveper in med ett skapligt regnväder. Har man resurser att ta hand om kopiösa vattenmängder, jag tvivlar på det. Det avloppsvatten som kommer från gatubrunnar och annat kommer att gå direkt ut i havet är jag rädd.

Just nu är det varningsmarkerat på Stockholms Lokaltrafiks hemsida. Fyra anmärkningar på busslinjerna och när det gäller pendeltågen så är det stora förseningar beroende på ett tidigare växelfel. Tänk ändå om folk kunde använda sina mobilkameror och fotografera så mycket som möjligt av de problem som kommer av snöandet. Har du en bild så får du gärna mejla den till mig så ska vi se om jag inte får tillfälle att lägga ut den, kanske uppdatera denna text eller göra en helt ny med bara bilder. Nåja, annars får jag väl se om jag inte själv stöter på något elände värt att föreviga när jag ger mig ut så småningom…

it , , , , , , , , ex1234 ab12 svd12 dn123456 svt12 gp


24 svar till “Väderkatastrof?”

  1. Kanske beror det på att snöröjning inte budgeteras för max möjliga snömängder utan för ”normalvintrar” ie ett genomsnitt av tidigare år.

    Detta innebär att en ”förlust” ena året är en ”vinst” nästa år.

    Vilket inte skall hindra extra insatser.

    Excelgubbarna skriker ju ”förlust” var tredje dag om inte summan av kardemumman är grön.

  2. Jo, den som myntade ordspråket;

    ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” var säkert någon tillverkare av shorts och t-shirts som ligger på någon solig playa 365 dagar om året! :)

    • Det var faktiskt Helly Hansen som myntade det uttrycket vid någon av deras tidiga reklamer. =)

  3. Själv tycker jag det är rätt fint med den här typen av väderkaos. Man får se till att ha lite buffert hemma så att man klarar sig ett par veckor ifall det skulle bli problem med matlogistiken, värmen osv.
    Men visst är det väl synd om tanterna. Men sluta gnäll då och ut och skotta med er. Finns säkert massa volontärprojekt för att hjälpa samhällets ”svaga”.

    • Skotta? Det är det absolut värsta sysselsättning medelålder och äldre män kan ta sig till. Fruarna och sambos blir änkor, fast det kan ju vara ett plus.

  4. Jag var i Malmö i helgen.

    Inte mycket plogat i centrum och inget salt!
    Snön var relativt ren och inte halkig som saltsörjan blir. (I Götet).

    Motorvägen norrut plogad men glashal i ca 20 km….

    • Ja, att salta när det är minusgrader är ju ren idioti, saltet smälter snön precis nog för att den ska pressas ihop till en iskoka under den tröga slasksörja som det som inte fryser till igen bildar.
      Kul att höra att de är smartare i Skåne än i Stockholm! Men smartast av alla är nog jämtarna, där saltar man inte alls, vilket fungerar utmärkt.

  5. Under snön i Sörmland saknas tjälen,så snön gör som förra året, skjunker ner i grundvattnet.

    • Alldeles riktigt, det är bara tjäle under vägar och gator och det är skälet till brustna vattenledningar.

  6. Vad är det folk klagar över? Ser Er omkring (utomhus) det är ju så vackert, så vackert! Har Ni glömt de snöslasiga, mulna, kula och blöta sörmländska vintrarna?

  7. På Folkhemmets tid fanns Vägförvaltningen. Var det halt for man ut och sandade, var det snöigt plogade man. Behövdes det för att undvika översvämning så tinade man trummor. Förutom det vanliga vägunderhållet. Allt hann man ju inte med då heller men några stora och långvariga problem var det knappast. Det fanns alltid ett antal vägarbetare som hade jour och kunde rycka ut med kort varsel på kvällar, nätter, helger. I nödfall kunde man tillfälligt leja in någon privat åkare om det behövdes.

  8. i Södertälje så vägrade ett bostadsbolag att skotta bort snön framför porten så att en med rullator kom ut från hyreshuset

  9. Inte bara människorna som drabbas av den myckna snön just nu, mötte en ung räv nyss ute på gatan.

    Får tala med katterna om saken, den såg hungrig ut och skulle säkert chansa på kattmeny om den fick chansen.

  10. Hahaha!! :-) Och när vi ska åka tåg likadant? Olika aktörer köper varsin buss och börjar trafikera vissa linjer där de tycker att det passar?

  11. ”Sosseprogrammeringen” hoho !! Det är alltid lika fascinerande att skåda in i tankevärlden hos dem som av ideologiska skäl hatar all gemensam verksamhet och menar att ”marknaden” (vars drivkraft alltid är maximerad kortsiktig lönsamhet) skall fixa allt. Avregleringsprogrammeringen sitter djupt.

    Vi ska självfallet ha en fri marknad där det går och är lämpligt, vilket dock inte alls är fallet med den infrastrukturella sektorn. Ett gäng av ”enmansföretag som plogar lokalt” – jag ryser !

      • Men kommuner och Trafikverket upphandlar de entreprenörer som utför jobbet med snöplogning/sandning, så i realitetet är det marknaden som gör jobbet. Att utkräva ansvar av upphandlaren är dock nästan omöjligt, de skyller barar ifrån sig på att entreprenören inte följer avtal. Men de ställer inte krav på kompensation för icke utfört arbete. Vissa upphandlingar sket mot klumpsumma för säsongen och det är ju spännande när det är snörika vintrar och entreprenören räknat med stor vinst.