Vad gör vädret med folks humör?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Jag har redan visat en bild av dagens väder här i Handen, förra bloggposten. Jag har inga anteckningar om hur vädret varit här de senaste veckorna, men jag vet bestämt att solen sken i en kvart, jag tror att det var i fredags.

Bortsett från det överraskande ljuset så har jag varit tvungen att ha lampor tända inomhus i omkring tre veckor nu. När gryningen aldrig blir mer än gryning så påverkar det naturligtvis oss på många olika sätt, skulle man höra med sjukvården så säger de säkert att dödligheten ökar, talar man med psykiatrin så berättar väl de att antalet depressioner stiger.

Gör man som undertecknad, tar en promenad med lågskor så får man givetvis skylla sig själv. Stövlar hade varit mer adekvat. Tittar man på den del av växtligheten som syns på bilden så inser kan att ”gräset” inte är en bra väg för att undgå vattenpölarna. Risken är väl närmast att man sjunker ner en bit.

Jag har försökt dra mig till minnes någon höst som liknar denna, men jag kan inte komma på någon hur mycket jag än skrynklar pannan. Om SMHI har statistik över antalet soltim-
mar så kan man konstatera att Haninges timmar den senaste månaden antagligen kan räknas på ena handens tumme. Hade jag varit en björn så hade jag gått i ide. Frågan är om blasket ska fortsätta hela vintern? Möjligen blir det en vinter som påminner om krigsvintrarna, så kallt att man inte kan gå ut…

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Regn

intressant Andra om: , , , , , , Lasse ab12 ex1 svd dn t
[/column]

, ,

17 svar till “Vad gör vädret med folks humör?”

 1. Detta himla väder, man blir tokig på det, det är som om mörkret flyttar in innanför pannloben.

  Förutom det är det andra jävliga att det är så blött. Jag bor på gammal åkermark vid vattnet. Vattnet rinner av fint för tomten har lutning och huset dränerat men där man ställer bilen blir det klafs när man gårut.
  Bilen ser också ut som ett militärfordon två dagar efter tvätt.

  Man får passa på att vara ute på dagtid.

  Enligt väderprognosen ska det vara fint i mitten av veckan!

 2. Jag är väl inte så ljuskänslig för jag tycker den senaste tiden har varit ljuvlig.
  På nätterna när jag cyklar runt med tidningrna är det kortbyxor och kortärmat som gäller. I lördags hade jag en långärmad tröja över. Bara att dra av, blev för svettigt.
  Regnar det så jag blir dyngsur är det intet problem. Jag vet ju att jag är hemma om någon timme och kan byta om. Visserligen kan abonnenterna bli sura för att tidningarna är sura men det är ju bara en gradskillnad mot vanliga dagar.

  På tal om gradskillnad hade det kännts som vår om man blundat, om det inte varit för fukten, dimman. Men varför ska man blunda inför hösten? Den är ju härlig. Dimman påminner om höstarna i Skåne. Där var det var den bästa tiden på året. Doften av nyplöjda marker, vattensjuk lera, dynga, föruttnelse. Man kände i kroppen lockelsen av den cirkulära tidräkningen, hur det gamla tar slut för att allt snart ska kunna börja om igen. Och just dimman gör det så kroppsligt påtagligt. En torr höst är som en oförlöst vår utan hopp, ett årstidernas interregnum, ett intet.

  Koltrasten, den evige optimisten, bryr sig inte om att dygnet fortfarande är på reträtt, utan reagerar på gradskillnaden med ljuvliga huligansånger, människor utan kopparslagare till glädje, lockande på honor, androm till varnagel.

  Vad mer kan man begära av året än ett vitt täcke över förödelsen till vinterblotet?

 3. I Göteborg har det varit den mest praktfulla hösten på många årtionden. Varmt, mycket sol och enastående höstfärger. Azalean blommar för andra gången, den står fortfarande i blom.

 4. ”Hade jag varit en björn så hade jag gått i ide.” Är du säker på att de har gått i ide med tanke på hur varmt det är. Vad jag har hör så har en och annan björn varit synlig under licensjakten (älg).

 5. Det går att förutsäga vädret till en del med att kolla vattentempen gulfen tre månader tillbaka i tiden. Golfströmmen gör ca tre knop. En kvarts grads ökning innehåller enormt mycket energi i den vattenmängden, som korsar Atlanten och med det djupare lågtryck, som avgränsar högtrycken på ryska inlandet.
  Gulfenvattnet blir som kallast i december och vi får i regel kalla hötryck i slutet på februari.
  Detta är något förenklat, men duger rätt bra.

 6. Vädret har blivit blötare sedan 40-talet. Här i Trosa kunde man åka skridskor ute på havet på 50-talet, men nu räcker knappt isen till att stå på för att reparera bryggan.

 7. Under århundraden har människor försökt beskriva de korta dagarna under hösten och vintern
  Jag tillhör de som känner slöhet , trötthet , smärtor , depression , orkeslöshet och anti socialt beteende under de korta dagarna
  Känslan kan vara mild och allvarlig och det beror på omständigheterna , utöver detta drabbas jag av en envis förkylning som kan vara hela vintern

  Jag känner mig oförmögen att göra saker som normalt skulle göra , vissa människor är mer sårbra för att bli deprimerad och detta beror på minskad dagsljuset och längre perioder av mörker
  Jag känner att mitt live skulle ta slut och jag har samma fråga varje år ” kommer jag att överleva vintern ”

  Jag är glad för att jag kan ta min promenad varje dag och ännu gladare för att jag har barnen i närheten annars det skulle vara svårt särskilt när man ensamstående och gammal

 8. Jag blir bra deppig av allt mörker. Bot är att vistas ute när det är ljust – jobba när det är mörkt. Dessutom har jag massor med roliga renoveringsprojekt inomhus så att tiden går fort under surmånaderna nov-feb. Måla om några rum fixa till lite med köket. Det behöver inte kosta hundratusentals kronor.
  Man kan alltid göra en ”röj” genom att sätta upp att kasta/skänka bort 20, 50, 100 grejer som man inte använder.
  Undviker att läsa böcker och glo på tv. Det är direkt deprimerande under vintern.
  Lite regn har ingen dött av men roligt är det inte.

 9. Bristen på sol ger också brist på D-vitamin vilket leder till sämre motståndskraft mot infektioner, influensa och depressioner.
  Det ena leder till det andra men när vårsolen åter börjar muntra upp oss blir motståndskraften återställd och den årliga flunsaperioden avslutas. Samma år efter år.

  Sambandet mellan vår eländighet under den mörka årstiden och bristen på D-vitamin är uppenbar då endast solljus kan producera detta livsviktiga vitamin i tillräcklig mängd för att hålla oss friska.
  Garanterar ett bättre liv för alla som inser sambandet och tar ett tillskott av D-vitamin så här års. Förslagsvis ”Dstrong” som finns på hälsokosten.

  Det är bara en månad kvar nu tills det vänder och blir ljusare igen — Kämpa på! Stå ut! :-)

  • Jag dricker runt 3 glass av milko mellan mjölk dagligen och det är tillräckligt med D vitamin för det dagliga behovet. Men om man inte dricker mjölk eller äter annan d vitamin berickad mat så är det bara att rekomendera att äta extra vitamin tilllskott och det är även viktigare om man är färgad för mörk hud är sämre på att producera vitamin d (det finnsandra fördelar med mörk hud som att den tål UV bättre)
   eller så kan man få engelska sjukan.

 10. Jag lider alltid av deprission när ljuset skiftar, men det går åt båda hållen, så jag har både vår och höst depression.

  Den här hösten är värre än vanligt så min anhöriga har sökt proffessionell hjälp till mig, men det är runt 3 månaders vänte tid…

  Normalt klagar jag inte över sjukvården men när det kommer till psykvården så tycker jag att 3 månader är för lång tid att vänta. Vänta 3 månader för ett lätt jumskbråk eller ett dåligt knä är ensak men om människor mår psykist dåligt så behöver de hjälp här och nu, annars vem vet vad som kan hända, självmord eller värre.

  3 månader från nu är höst depressionen över för mig så det skulle vara slöseri med tid att vårda mig då.

 11. Det här jäkla vädret ger mig huvudvärk, tacka vet jag lite kyla (-2 till -4 och vindstilla) och torr luft.

   • Regnar det hos dig, här går molnen till marken. De driver fram som fuktiga gardiner men det regnar inte. Det är värre för mig än riktigt regn, regn är till och med riktigt bra eftersom det rensar luften på en massa skit som gör det jävligt att andas.

    • Jodå, det regnar. Till och från är det dessutom relativt kraftigt. Just nu låter det från fönsterblecket och då duggar det inte precis. Det är så grått att man kan kräkas på skiten. Mellan varven så är sikten högst 50-60 meter, ren dimma. Eller noll meter i molnhöjd. Jag klurade på om jag inte behövde en GPS med upplyst display när jag skulle till sjukan förut… :-P

 12. I dag på förmiddagen var det lite lätt sol, sen kom både regn och hagel. Det blev några timmar ute, ganska skönt faktiskt.