Tvångsevakuering omöjlig?


Man ska försöka evakuera folk i NY, det är i vart fall det man påstår i media, men jag tvivlar på att det ens är möjligt att genomföra. Och vad gör man med alla de som inte har några släktingar i närheten?

SvD: ”Orkanen Irene som passerade Bahamaöarna med vindar på upp till 50 sekundmeter väntas under helgen nå New York. Personer som bor i staden New Yorks lägre liggande områden kommer att tvångsevakueras, sade stadens borgmästare Michael Bloomberg på fredagskvällen svensk tid.

Omkring 250 000 personer berörs av evakueringen som ska ske före klockan 17 lokal tid på lördagen.

Kollektivtrafiken kommer att stängas ner från lunchtid samma dag, då tåg och bussar som sköts av New Yorks Metropolitan Transit Authority ska stå stilla, meddelade guvernören Andrew Cuomo.

Större infarter mot staden, exempelvis George Washington Bridge som sammankopplar Manhattan och New Jersey, kommer att stängas ifall vindhastigheterna överstiger 26 meter i sekunden.”

Nu är inte New York samma sak som Manhattan, men när jag läser om detta så är det Manhattan jag ser framför mig, en mängd jättelika hus där vindarna påverkas extremt mycket. Jag antar, utan att veta, att en massa fönster kan blåsas ut vilket kan leda till en mängd livsfarliga situationer.

Nu är kanske inte Irene ett resultat av den pågående klimatförändringen, men den aktualiserar ju frågan trots det. Extremt väder är något som kommer att drabba hela världen, det kanske blir lättare att få människor i USA att upp-
märksamma frågan?

it Andra om: , , , , , , svd12 ab1 ex1 dn12 svd


9 svar till “Tvångsevakuering omöjlig?”

 1. Min kompis i regionen rapporterar att stormen lär ha avtagit till en tropisk storm när den når New York och NJ, där han bunkrat upp med öl, men för säkerhetsskull så fyller han varje flaska med vatten när han tömt den, man skall inte tumma på säkerheten…

   • Fick detta från honom i morse:
    It turns out that merely three hours makes a big difference. Already they are
    projecting that it will hardly even be a ”hurricane” by the time it reaches thislatitude, only a ”tropical storm”.

    Actually, looking online there were mandatory evacuations for many places in NYC and NJ (in fact, the town where my work is was supposed to evacuate by tomorrow morning) so I imagine that much of it is the police coming and telling you to go…somewhere.

    När du förstår att det är så utrymningen går till så är den möjlig, en dörrknackar aktion sen har staten gjort sitt. :)

 2. Ironiskt att amerikanerna skrev ”remember pearl harbor, karma is a bitch” på facebook när tsunamin träffade japan….

  iaf så är det helt klart skrämmande när en orkan når ända upp till new york, hur ovanligt är inte det liksom?

  • Det var inte längesedan samma sak hände. Var det ett eller två år sedan som det upphaussades en storm som skulle slå till emot New York (kanske var 3 år men hur som helst är det inte ovanligare än jorbävningar på östkusten). Precis som denna så avklingade den såpass att det inte var någon som helst fara när den nådde New York. Vad som är vanligare är att de stora TV-kanalerna vill göra saker intressanta genom att blåsa upp dem bortom alla rimliga proportioner. Tillsammans med jordbävningen förra veckan så kan man trumma upp en apokalypsstämning, är det månde tittarmätningar på gång?

   • nu har orkanen nått NY, frågan är om det är orkan eller ”orkan” nu, tio döda iaf, så farligt är det, skadorna kommer nog bli omfattande

    • 15 döda totalt, de flesta i Florida, som vanligt avklingade den till tropisk storm innan NYC. Min övertygelse av att ha bott i en gated community i Miami är att de där bygger husen enkelt och billigt, så de inte blir så dyra att bygga upp igen. :) Det är från sådana områden i USA som man ser husen ligga i spillror men träden i trädgården står fortfarande. Jag tillskriver dödsfallen nästan helt till liberal byggstandard.