SVT:s temakväll om varg ett – fiasko

Vintern 2001/2002 så slängde jag ut min sista televisionsmottagare och igår kväll så bekräftades det återigen att det beslutet var väl genomtänkt.


Jag skrev ett inlägg vid lunchtid
och tipsade dem som läser min sida om att Sveriges Television skulle sända tre stycken ”dokumentärer” om gråben på kvällen, för detta ber jag oförbehållsamt om ursäkt. Jag ska aldrig mer rekommendera program i Sveriges Television utan att noggrant ha undersökt vad jag talar om innan.

För maken till soppa på en spik har jag aldrig sett, inte på någon kanal. Programmet om Ulrik var förstås både informativt och bra. Det fyllde sin plats i tablån och gav säkerligen tittarna en hel del information förutom oslagbara naturbilder. Men sedan släppte SVT fram ett program med affisch-
namnet David Attenborough, ett program som handlade om Ernest Thompson Seton, en figur som fabulerade ihop en egen varghistoria på 1800-talet i USA. Ett program som innehöll ett antal fina naturscenerier men som – knappast borde ha sänts.

Programmet var osammanhängande och mitt intryck var att programskaparna var trötta på programmet långt innan det ens var halvfärdigt. Att ruska liv i Attenborough borde inte räcka för att sälja ett sådant program till Sveriges Television. Men den allra värsta katastrofen var en mer eller mindre rubbad person vid namn Shaun Ellis. Filmen hette Vargmannen och skulle föreställa något slags barfotaforskare som bodde med vargar.

Man fick se ett stort antal bilder där han morrade åt sina lekkamrater, vargar som han själv fött upp med nappflaska. Sedan talade han om att han skulle vilja flytta ut i vildmarken med sin flock, men han verkade inte alls medveten om vilket resultat en sådan sak skulle kunna få. Vargar som växt upp med människor bör omedelbart skjutas om de kommer ut i naturen.

Dessutom hade han ett antal idéer om hur bönder ska förhindra att tamboskap angrips av varg. Den

mest fantastiska var när han spelade upp ett kassettband med ylande vargar och riktade högtalaren mot en liten parabol för att den skulle ”förstärka” ylet. Själv kunde jag inte koncentrera mig på filmen, jag undrade hela tiden hur det kan komma sig att Sveriges Television visar sådant dravel. Det måste ju ha funnits en inköpare som beslöt att man skulle använda tittarnas licenspengar till detta?

Ska man sända naturprogram i SVT så bör man åtminstone se igenom dessa först. Har inte ett program verkshöjd så bör tittarna besparas pekoralet. Jag kan förstå att man ibland ser sig nödsakad att köpa in mycket billiga program, men någonstans går väl ändå gränsen för när det är bättre att bara lägga ut en testbild?

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , t DN12 AB1

[tags]Varg, Gråben, Ulv, Canis lupus, Jägarlobbyn, Natur, Tjuvjakt, Varghatare, Rovdjurstatare, Renskötsel, Politik, SVT, TV2, Kriminella jägargäng, Natur, Miljö[/tags]

  14 comments for “SVT:s temakväll om varg ett – fiasko

 1. Malin
  3 maj, 2009 at 08:32

  Nej men guud vilken sötnos! :D

 2. Ken
  3 maj, 2009 at 08:53

  Jag såg bara delar av vargprogrammen eftersom de var pinsamt dåliga. Det blev istället mest Discovery och zappande mellan diverse kanaler.

 3. Samira
  3 maj, 2009 at 09:07

  Vore kul om SVT fick för sig att sända ett temakväll om Palestina ur ett nytt perspektiv eller varför inte den prisbelönta tv-serien Jenin.

 4. 3 maj, 2009 at 09:11

  Instämmer med dig. De höll verkligen ingen hög kvalitet. Jag hade hellre sett en annan dokumentär som gick för några år sedan och som handlade om bönder i Portugal och deras förhållande till vargar. Det var en intressant skildring som alla varghatare borde se. Den visar nämligen att det går utmärkt att leva sida vid sida med vargen. Och i Portugal har man 2000 vargar mot Sveriges knappt 200.

 5. Kurt
  3 maj, 2009 at 09:52

  Film två finns streamad på nätet, efter att ha sett några snuttar bedömde jag det inte värt att ladda ner den.

  http://alturl.com/goym

 6. Anders
  3 maj, 2009 at 10:42

  Du dissar något av det bästa SVT har sänt, filmen om vargexperten Shaun Ellis. Han är inte alls rubbad och vet precis vad han gör. Parabolen fungerar som en reflektor. Inget konstigt med det. En husvägg fungerar också, men reflekterar som plan yta bara i en riktning. Vitsen med en parabol är att den är speciellt utformad för att fokusera inkommande vågor (normalt till en mottagare som sitter fast i parabolen). Får vågorna fortsätta (studsa mot den andra parabolväggen) fungerar den istället som en spridade. Spelar ingen roll om det är ljud- eller radiovågor. (En parabol är inget annat än en skiva formad som en del av en parabel.)http://en.wikipedia.org/wiki/File:Parabola_with_focus_and_arbitrary_line.svg

 7. Christer W
  3 maj, 2009 at 10:56

  Nu såg inte jag hela om Seton men fann det jag såg intressant därför det vill visa för oinitierade hur myter om vargens illistighet och ondska skapades och växte fram. En myt som lever och är totalfalsk och som fortfarande präglar många människor.

  I bland Jinge är det så att programmen vänder sig till andra än dig, mig och några till, och det får vi stå ut med.
  T.ex. är en programserie om matematik stor favorit för mig. För att det ska locka lite mer publik har det gjorts lite extrovert och det tycker jag är ett utmärkt grepp för att popularisera ämnet för en bredare allmänhet.

 8. 3 maj, 2009 at 12:02

  Förväntningarna om hur ”bra TV” bör vara är några år gammal om man inte tittat på ett tag. Dessvärre sjunker ju kvaliten hela tiden så man ångrar sig djupt att man för en gångs skull tittade. TV:n skall vara avstängd för alltid!

 9. Anders
  3 maj, 2009 at 17:17

  Varför slängde du ut TV:n Jinge? TV-avgift måste du betala i alla fall om du har en dator (antagligen för att viss TV finns att tillgå på nätet).

  • 3 maj, 2009 at 17:44

   Än så länge behöver man inte betala licens för att man har en dator… Varifrån har du fått det?

   Jag slängde ut TV:n för att det bara är skiit på den.

 10. 3 maj, 2009 at 20:06

  Ja, vargkvällen blev en stor besvikelse. Den började ganska bra med de svenska vargforskarna men sedan blev varje program bara sämre än det tidigare. Programmet om Seton var väl i alla fall halvbra, men programmet med ”vargmannen” var rena soppan och han kommer aldrig att få tillstånd att släppa ut de där vargarna någonstans. De blir nämligen livsfarliga för människor om de förvildas. Så han kommer nog att tvingas fortsätta att krypa runt i något hägn och slicka de där vargarna i mungiporna och gny ängsligt! Milda makter.

  Sist kom kvällens slutkläm, filmen ”Varg” med Jack Nicholson, där folk förvandlades till varulvar efter att Nicholson hade blivt biten av en varg och tydligen började smitta ner folk omkring sig. En så usel soppa att jag inte orkade se mer än någon kvart av filmen och ett par minuter av den lite senare under vilka det stod klart att konkurrenten också hade förvandlats till varulv.

  Det finns ju faktiskt bra långfilmer på temat varg, som ex: ”Ropa inte på vargen”, eller ”Dansa med vargar”. Så det var en tvärbrant intellektuell utförsbacke under kvällen om vargar, som avslutades med ett rent stup.

  • 3 maj, 2009 at 20:14

   Dansar med vargar var fin!

 11. Ken
  3 maj, 2009 at 20:32

  Vargen är ihjälkörd.

 12. Brolle
  4 maj, 2009 at 19:08

  Har ni sett filmen ”Barnen från Frostmofjället”? Apropå vargar?

  Nää, men jag läste boken för hundra år sedan, typ. Var vargarna elaka i den boken menar du? Eller var filmvargarna elaka? I verkligheten är vargar bara rädda som faan för människor… / Jinge

Comments are closed.