Storm hotar Mexikanska Golfen?


Nu har man varnat för en storm/orkan som kan komma att närma sig Mexikanska Golfen, om den vrider sig en aning just nu så kan oljekatastrofen mångfaldigas.

Än så länge tycks experterna vara oense om det väder som för ögonblicket är en storm kommer att utvecklas till en orkan, och frågan är väl närmast om det spelar någon egentlig roll i nuläget. Storm är illa nog, och blir inte detta en orkan som går direkt mot Louisiana så kommer väl nästa att göra det, då med kompletterande uppgifter om styrka tre eller fyra på orkan-
skalan. Vi är just nu på väg in i orkansäsongen.

Alla försök att begränsa omfattningen på skadorna kommer att avbrytas och omintetgöras, sker det inte på måndag då ovädret ska vara framme så sker det väl om några veckor istället. Man har fattat beslut om att borra efter olja på 1500 meters djup, man vet att det är regelbundna orkaner i området och idag spyr borrhålet ut miljoner fat olja varje dygn.

Travar man dårskaperna på varandra så drabbas man förr eller senare av att någon tjuvröker i krutfabriken, det går med andra ord käpprätt åt fanderns för dem som befinner sig där. Alla har sett filmbilder från olika kuststäder i Mexikanska Golfen, filmer som visar med all önskvärd tydlighet att vädret kan vara utomordentligt farligt för allt levande även om inte vattnet innehåller miljontals kubikmeter tjockolja.

Frågan är väl närmast om det bara är British Petroleum som är ensamt ansvarigt för detta, såvitt jag förstår så har USA gett dem tillstånd att borra på platsen, något som Obama inte vill låtsas om idag.

i , , , , , , , , ab dn svd t


4 svar till “Storm hotar Mexikanska Golfen?”

  1. Man kan gott påstå att USA har bundit och binder ris på sin egen rygg. Helt riktigt att USA gett tillstånd till utvinning av olja i Mexikanska bukten. Och det trotts varningarna innan om hur osäkert det är med oljeutvinning på så stora djup. Så USA har utan tvekan delaktighet i vad som hänt. Inte enbart inom BP man bör söka en syndabock.
    Men som vanligt när det gäller oljeindustrin och vissa länders omättliga sug efter det svarta guldet så är det enbart den hägrande profiten som är intressant. Och där får den miljöpolitiska aspekten snällt kliva åt sidan.

  2. Miljoner fat per dygn var väl att ta i lite väl mycket ändå? 35,000-60,000 står det på wikipedia iaf…

    • Det är inte de senaste uppgifterna. Jag kan minnas fel och man talade om flera miljoner liter per dygn, isf blir det genom / 200 vilket är minst tre gånger mer än den uppgift du refererar till.

  3. 60000 fat är ungefär 9,5 miljoner liter. Illa nog är det i vilket fall.