SMHI:s väderproblem = klimatförändringen?


Själv tillhör jag en liten skara människor som gillar väder – allra helst ska det vara åska, storm och drivis, men även vanligt sommarväder kan duga.

Som alla andra intresserade så besöker jag SMHI:s hemsida flera gånger varje dag, ofta minst 5-6 gånger. Jag kollar in radarbilderna och motsvarande satellitbilder, utöver det håller jag givetvis koll på åskradarn och även den lokala prognosen. En annan populär sida jag kollar in hos SMHI är varningssidan, är den gul inne över land så blir jag alltid avundsjuk mot dem som bor där, är den orange så är det nästan så avunden gör mig illamående.

Samtidigt kan jag konstatera att meteorologerna på SMHI har ett veritabelt helsike dessa dagar. Vädret växlar ibland så snabbt att deras prognoser inte ens förmår att skildra det för stunden rådande vädret. Den enda vettiga metoden är att titta ut genom fönstret. Trots denna vetskap så har jag två dagar i rad lyckats med bedriften att bege mig ut lämnandes paraplyet på hatthyllan hemma, något som jag alltid ångrat efter fem-tio minuters promenad. Med andra ord så kan inte ens jag personligen gissa rätt trots att jag visuellt kontrollerat läget.

Nu spår SMHI att det ska bli en regnig midsommar. Gott så, skog och mark kan behöva en rejäl rotblöta. Dessutom så uppenbaras kanske inte politikernas underlåtenhet att köpa in brandflyg till Sverige, i alla fall klarar de sig från kritik i några veckor till. Men i takt med en tilltagande växthuseffekt med tillhörande klimatförändring så kommer dramatiska skogsbränder att drabba landet. Redan nu talar man om att nordpolen kan bli isfri redan i sommar.

DN: ”Elva olika forskargrupper försöker förutsäga hur mycket istäcket över nordpolen kommer att krympa i sommar. Elva av grupperna tror att istäcket smälter lika mycket – eller mycket mer – i år än det gjorde förra året. Tre grupper tror att istäcket blir något större i år.Den mest dramatiska prognosen gör en grupp vid Washingtonuniversitetets polarforsknings-
centrum. De beräknar att istäcket krymper ner mot tre miljoner kvadratkilometer, jämfört med drygt fyra miljoner kvadratkilometer förra året. En minskning med en fjärdedel alltså. Om det

fortsätter i sådan takt tar det bara fyra år innan hela Ishavet blir isfritt om sommaren. Och själva den geografiska nordpolen kan mycket väl bli isfri redan i år.”

Av någon anledning så tycker inte nyliberaler om att få höra sanningen om klimatför-
ändringen. De brukar alltid opponera sig med tal om att klimatet alltid växlat över årmiljonerna. Det är säkert helt korrekt, men idag driver vi upp temperaturen till den grad att permafrosten försvinner, något som på sikt kan leda till en okontrollerbart skenade temperaturstegring. De värsta pessimisterna talar om att vi skulle kunna få ett landskap som på Venus eller Mars.

Vad gör då den svenska högerregeringen? Jo de bygger ut kringfartsleder för biltrafiken och underlåter att satsa på den spårbundna trafiken och den lokala kollektivtrafiken. Det är deras bidrag till våra barn och barnbarns framtida miljö.

DN12 SvD12 it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Växthuseffekten, Klimatförändring, Extremväder, Väder, Natur, Koldioxid, Växthusgaser, Temperaturstegringen, SMHI, Politik[/tags]


5 svar till “SMHI:s väderproblem = klimatförändringen?”

  1. Väderprognoser och klimatprognoser är två ganska skilda saker. Man ska nog inte dra för stora växlar av att båda hanteras av meteorologer.

    Några meteorologiforskare jag känner menar att dagens femdygnsprognoser är ungefär lika (o)säkra som 1970-talets 24-timmarsprognoser. Att lita för mycket på midsommarprognoserna är oklokt.

    Så fort går trots allt inte klimatförändringarna i Sverige, så att modellutvecklarna inte skulle ha tid att justera sina prognosmodeller därefter.

  2. @Sanna:

    Klimatförändringarna kan komma låångt innan forskarna prognosticerat, läs DN-artikeln jag länkar till.

  3. Här är det torrt som vanligt men runt omkring så är det regnskurar. Hittills bara en åsksmäll. Det är mycket märkligt fenomen att åker jag ut ur byn och över en lite å så regnar det på den sidan. På något sätt verkar det som om det går en klimatgräns strax öster om byn och mot nordväst. åker jag norrut så kan det vara fortfarande vinter ca 1½ mil norrut med snö och isar, trots att det är vår i byn.
    Angående väderstreck, så lyssnar jag just nu på en gammal liveupptagning av låten East-West med Paul Butterfield Bluesband.

  4. Min mammas antennförstärkare för TV & radio exploderade förra helgen på grund av ett blixtnedslag som även träffade en tall alldeles utanför tomten. Hennes grannes telefon låg i småbitar på golvet. Vilken jädra smäll!

  5. Jinge: som sagt. Väder och klimat är två skilda saker, även om de på andra sätt än de du skriver om har med varandra att göra.

    Att klimatprognoserna kan vara underskattningar (dina länkar) är förstås oroande, men att SMHI:s VÄDERproblem idag, som du skriver om, skulle bero på felaktigheter i KLIMATmodeller, håller jag för föga troligt.