Rödgröna förhandlingar bör inte ske i TV


Jag minns inte hur Jonas Sjöstedt uttryckte sig i TV i förra veckan, men fritt ur minnet så har jag för mig att han sade att ”– om Stefan Löfven vill sitta i regeringen tillsammans med Vänsterpartiet så måste han klara ut var Socialdemokraterna står i kärnkraftsfrågan och inte göra någon överenskommelse med moderaterna.” Det är inte ordagrant men andemeningen är klar. Jag reagerade givetvis på att Sjöstedt talade som om det var klart att Vänsterpartiet skulle sitta i en kommande regering tillsammans med (S) och (MP).

Jag stördes personligen, det var som att höra Lars Ohly version II, för det rödgröna samarbetet var som jag ser det, den enskilt viktigaste orsaken till att han tvingades avgå. Nu är jag ingen motståndare till att (V) ska sitta i en regering, men jag tycker att det är olyckligt om inte politiken och retoriken förändras i och med att partiet fått en ny ord-
förande. Jag tror att jag själv påverkas, och ska man tro någonting om opinionsmätningar så verkar det som om både (V) och (MP) har tappat lite sedan den förra mätningen.

Till viss del låter det sig förklaras med att socialdemokraterna nu har en partiledare, ett faktum som givetvis gör att några av dem som flytt från (S) nu återvänder. Särskilt de som anser att kärnkraften är viktig och att vi inte får försätta oss i ett läge där vi måste ransonera elkraften, eller tvingas bygga ut kol och oljekraftverken. Men jag ute-
sluter inte att Jonas Sjöstedts relativa otydlighet när det gäller en kommande regeringssamverkan påverkar en del, det påverkar i alla fall undertecknad.

Nu är vare sig Löfven eller Sjöstedt några gamla uvar som partiledare, men i och med att jag känner mig tveksam till ett rödgrönt regeringssamarbete så inbillar jag mig att många reagerar precis som jag själv. Det är tämligen självklart för mig som röstar på (V) att partiet ska stödja en socialdemokratisk regering, men det känns inte ett dugg självklart att partiledningen ska köpslå eller förhandla med (S) via olika uttalanden i TV.

Det vore givetvis bra för landet med en rödgrön koalition, men det överskuggande målet idag bör vara att slänga ut de lögnaktiga och manipulerande människorna som har fått nycklar till Rosenbad.

it Andra om: , , , , , svd svt gp ab dn


4 svar till “Rödgröna förhandlingar bör inte ske i TV”

 1. OK det här är kanske lite off-topic men ändå något som jag tycker du borde ta upp i din blogg Jinge.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14393673.ab
  ”Jag blir så förbannad att jag får blodsmak i munnen. /… / Ett enda liv har vi, en enda kort stund på jorden, och då ska några småljugande äggskallar komma och försöka bestjäla oss på det viktigaste vi har när hösten tonar in. Vår tid”
  Vilken go gubbe alltså, Sven Wollter du är min idol stå på dig!

 2. Enligt Sjöstedt i Agenda så står (V) fortfarande för den ’gamla’ linjen när det gäller kärnkraften, d v s avveckla i den takt som vi klarar av som land.

  Han påpekade ju också helt korrekt att flera reaktorer år efter år står stilla mitt under den kallaste vintern vilket ju är en naturlig konsekvens av att kraftbolagen tjänar på att det förhåller sig så. Elmarknaden är en av få marknader där bolagen faktiskt tjänar på att inte klara av leveranserna vilket ju i sig är helt sjukt.

  Sjöstedt påpekade också det självklara att ett grönt ljus för NYA kraftverk utöver de gamla verken vi redan har vilket är Allianzens linje helt skulle ’döda’ marknaden för förnyelsebara energikällor.

  Vad gäller frågan om utifall man ska sitta i en regering med (s) eller stödja den med eller utan villkor är för mig en rätt oviktig fråga då det viktigaste är att få bort Allianzen från Rosenbad. Vänsterpartiet har ju dessutom sagt att man kommer låta medlemmarna, där jag ju själv numera ingår, rösta om hurvuda man godkänner resultatet av eventuella Regeringsförhandlingar.

  Vid ett nej i denna omröstning ska Vänsterpartiet gå i opposition. Man kommer alltså INTE under några förutsättningar att infoga sig i ett sammarbete liknande det vi såg i valet 2010. Detta är så jag har tolkat det hela.

  • Han var mycket bra i Agenda. Men resonemanget handlade bland annat om att (V) skulle sitta i en kommande regering, det oroar mig. Inte för partiet, men grejen är förstås att man riskerar att jaga (S) in i ett borgerligt samarbete.