Röd måne trots blå regering?

Idag har jag bespetsat mig på att gå upp tidigt i morgon, ja redan 04.00, för att få se månförmörkelsen och en röd måne.

Men just nu ser möjligheterna lite mer dystra ut. Vädret har varit bra hela dagen men nu på eftermiddagen drar tunga dimbankar in över trakten. Det ser ut som om det när som helst ska börja regna men på SMHI:s väderradar syns inget regn. Men prognosen för Haninge talar om mörka moln och svag vind. Det enda som händer klockan fyra i morgon bitti är att det blir lite mörkare än vanligt vid den tiden.

Inatt hade det inte hjälpt med att åka till västkusten heller, där är det lika illa. Men för tre år sedan skulle jag och en kamrat fotografera en månförmörkelse, det slutade med att vi hade monterat upp våra stativ och kameror, och då började det åska. Även om jag är ett fulväder-
freak så är det inte skoj med kombinationen höga träd, åska och ösregn. Men bor du någon annanstans än Haninge så kolla upp hur väderprognosen ser ut lokalt.


Månförmörkelser är vackra om det inte åskar.

SvD ber läsarna att skicka in sina månbilder, gör det men se till att tidningen betalar fullt pris för använda bilder. AB DN SvD

[tags]Politik[/tags]

  12 comments for “Röd måne trots blå regering?

 1. 20 februari, 2008 at 17:59

  Vad du får ihop det i dina rubriker ;-).

  Även moderater kan ta bra månbilder, det har du sett hos mig, eller hur?

 2. 20 februari, 2008 at 18:02

  Ja man får inte vara dum. För då vet du väl vad man blir..? :-)

  Ja det var bra bilder. Blir avis när jag ser att han kan sätta kameran på ett motordrivet teleskop.

 3. 20 februari, 2008 at 18:11

  Vi har klart och soligt och det blir -19C i natt så det bäddar för en klar natt. Så klockan 10:01 p.m. ET. är jag ute med kamera och kikare. Ska försöka hitta spionsatelliten också som kommer att visa sig över Montreal med en magnitude 1.2. Helt synlig med ögat.

 4. 20 februari, 2008 at 18:13

  Tipsa oss här om du lägger ut några bilder på bloggen!

  – 19C :-)

 5. Mr. G
  20 februari, 2008 at 18:24

  Posta gärna era bilder så att vi natt-sovare kan få se månen :)

 6. Kurt
  20 februari, 2008 at 18:26

  Eller kanske snarare röd måne p g a blå regering. Det är ju damm och andra föroreningar i luften som sprider ljuset och får det röda ljuset att framträda tydligare. Och att borgerliga regeringar leder till skitigare luft råder ju ingen tvekan om. Nu senast sågar Reinfeldt järnvägssatsningar som klimatberedningens föreslagit, han har väl kommit på att han kan få svårt att köra med sin Chrysler Voyager på spåren?

 7. 20 februari, 2008 at 19:09

  Jinge skrev: ”Tipsa oss här om du lägger ut några bilder på bloggen!

  – 19C :-)”

  OK! Under förutsättning jag får några bra bilder och moln inte smyger sig in under kvällen…

  Ja vi har en jäkligt tuff vinter, mycket kallt och hitintills har vi fått 2.3 meter snö sen Nov. i Montreal. Naturligtvis ligger inte allt kvar, vi har ju tödagar och regn imellan då temp. sticker upp över 0 grader…Men vi har haft fullt snö cover sedan November…

  Global Warming? :-)

 8. Christer W
  20 februari, 2008 at 19:11

  Fast Jinge, det är väl inte så märkligt med en röd måne, det blir det flera gånger om året.
  Om du ser en blå måne, oavsett regeringens färg, då ser du något ovanligt. Sen lär det bli kallt ett bra tag framåt.

 9. 20 februari, 2008 at 19:22

  Den tar sig nog olika uttryck verkar det som. Här i Stockholm har vi haft den varmaste vintern sedan mätningarna startade runt 1750.

  Global Warming!!

 10. Christer W
  20 februari, 2008 at 19:29

  Sandbuzz, jag har ju sagt att det är eran tur att ha istid.

  (dock inte på rinken)

 11. Sebastian
  20 februari, 2008 at 19:40

  Jag kan inte beskriva med ord hur äckligt jag finner det att du kopplar ihop astronomiska fenomen med något så ohygienskt och lågtstående som partipolitik.

 12. 21 februari, 2008 at 16:55

  Jinge jag var ute och frös och försökte ta bra bilder utan tripod (som grabben hade lånat från mig tidigare), vilket jag kom ihåg för sent, resultatet blev skakiga bilder och inte så lyckade, så jag tänker nog inte lägga ut dem på bloggen…Tänk att det kan vara så svårt att hålla kameran stadigt när kameran skjuter på längre shutter speed…Synd är det, men eclipsen var väldigt fin att se…

  Nåja, ska gå igenom alla bilder och se om något går att räddas.

Comments are closed.