Res med Google Earth


Ibland roar jag mig med att starta Google Earth för att titta på platser som av en eller annan anledning intresserar mig. För något år sedan hittade jag ett ”flygfält” i övre norrland, problemet med fyndet var att inga vägar gick dit.

Jag märkte inte ut platsen i mitt program, det gjorde jag inte heller för några dagar sedan då jag hittade en utomordentligt märklig ring med inre ”tårtbitar” uppe i Kaitumälvens källflöden. Tidigt i morse började jag återigen leta efter platsen men hittade den inte. Men bergen på bilden hittade jag, de ligger som jag förstått saken i Tunisien och i norra delen av Saharaöknen. Latitud 34°12’11.09″N, Longitud 8°56’24.52″O.

Egentligen så letade jag efter Israels kärnkraftverk i Negevöknen, så jag kom lite på villovägar. Jag tittade också efter Apartheidmuren, men har inte ägnat tillräckligt med tid åt saken.

Själv har jag aldrig varit på Gotska Sandön, och jag blev förvånad då det visade sig att det finns flera hus där, plus en bilväg. Hade jag tillräckligt med motivation så skulle jag säkert sitta och leta efter någon ruinstad i Sahara.

Jag undrar förstås hur bra upplösning satellit-
bilderna kan få? Militära spaningssatelliter borde ha betydligt bättre upplösning än Google Earth. Även den sistnämnda kanske finns i någon professionell betalversion med bättre upplösning?

Någon som vet om man kan använda en markering i Google Earth som hyperlänk?

i Andra om: , , , , , , , , , , t

[tags]Google Earth, Sahara, Tunisien, Negev, Kaitum, Apartheidstaten, Rasstaten, Israel, Apartheidmuren, Mellanöstern, Politik[/tags]


16 svar till “Res med Google Earth”

 1. Det har t o m funnits järnväg på Gotska Sandön. För att frakta timmer från skogsavverkning som fårskallarna höll på med i slutet av 1800-talet. Sandflykt blev följden.
  Rekommenderar ett besök. Liknar inget annat i Sverige.

 2. Jag har alltid undrat hur man delar ut bilder till ALLA som använder Google Earth…

 3. Fram till 1991 utförde Sovjetunionen 130 kärnsprängningar på Novaja Zemlja (88 i atmosfären, 3 under vatten och 39 under jord) och många av sprängplatserna kan man forfarande hitta när man följer vägarna ned från den här hemska byn som måste vara den vidrigaste platsen på jorden:
  http://maps.google.com/maps?q=73.387726,54.740925

 4. Ännu roligare och utan kostnad ”gömd” i Google Earth! Inbyggd flygsimulator av hög kvalitet.
  Välj propellerplanet till att börja med det blir nog svårt ändå med bara tangentbordet!
  Skaffar du dig en joystick kan det fungera med stridsflygplanet och blir enklare men det tar ett tag att lära även om du flygit på riktigt tidigare. Efter någon veckas träning lyckades jag landa F16 planet på Bromma men då gäller det att veta vad man gör…
  Har under några år haft mycket nöje av detta och har flugit över och startat och landat på en mängd platser världen runt som jag tidigare besökt och även som orientering på platser som jag senare skulle besöka. Rekommenderas! Träna! Ha tålamod! Det är riktigt häftigt att komma till en plats som man redan ”flugit över” ett antal gånger innan.
  Det underlättar betydligt att ha flugit olika flygplan innan och ha flygcertfikat men har även introducerat simulatorn för andra med gott resultat efter lite tips och träning!

  http://earth.google.com/userguide/v4/ug_flightsim.html

  • Jag har flugit både riktiga plan och MS FS. Testade givetvis Googles variant men den hade inte ljud och jag var inte tillräckligt nyfiken för att leta efter gas, flaps, trim etc.. Men bakgrunden är perfekt.. :)

 5. Ps Och passa på och åk till Gotska Sandön redan i sommar! Vackrare plats är svår och hitta och i några av husen kan man bo riktigt bra till rimligt pris.. Ds

 6. Oh när du ändå är inne på flygsimulatorer (den här är lite off-topic); jag läste en review om ett spel häromdagen som heter DCS: Black Shark – ett spel där man flyger en rysk Ka-50 attackhelikopter. Kanske lite för krigiskt för vissa men vill man ha realism verkar det vara rätt så rejält.
  Hittade en video med start-sekvensen av helikoptern här: http://www.youtube.com/watch?v=1Q_XNf4elAI :)