Regeringen ljuger för EU om vargpolitiken


Regeringen hade fram till för ett tag sedan en attrapp istället för en riktig miljöminister, en attrapp som ljög EU rakt upp i ansiktet när det gällde skyddet av varg som EU beslutat om i Habitatdirektivet. Veder-
börande är lyckligtvis förpassad ut ur regeringen, men lagen mot varg som han var med om att stifta finns kvar.

SR: ”Regeringens planer på att flytta ut vargvalpar från djurparker i det fria kan komma att stoppas av en ny lag. Lagen gör det möjligt för markägare och den som har jakträtt i området att säga nej till att ta emot vargarna. Flytten av vargvalpar är en del i regeringens vargpolitik, som också lyfts upp i brevväxlingen med EU-kommissionen.

Gunnar Glöersen, som är jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, tror att många jägare kan komma utnyttja den möjligheten.

– Just nu finns det väldigt lite tilltro till rovdjurspolitiken ute bland folk. Tyvärr är det väl så att i den här frågan där man sätter ut vargvalpar så är det väl många som ser det som sin enda chans att protestera och säga nej till någonting. Än så länge har man inte lyckats påverka jordbrukspolitiken över huvudtaget.”

Att regeringen ljuger för EU:s miljökommissionär är givetvis utomordentligt fult, att man gör det för hela det svenska folket är faktiskt fulare. Å ena sidan försöker man få befolkningen att tro att man vill värna ett rödlistat och därmed utrotningshotat djur, å andra sidan så inför man en lag mot återinplantering trots att det just är det som attrappen ville få folk att tro på. (forts nedan..)

Det säger givetvis en hel del om både Centerpartiet och den regering det sitter i. Men man hade väl tänkt att detta skulle passera obemärkt, att stå i TV:s nyhetsprogram och svamla om återinplantering när man gett markägare och jaktlag möjlighet att stoppa en sådan är ett direkt och avsiktligt bedrägeri. Ett bedrägeri som givetvis faller tillbaka på statsministern personligen. Man kan undra vad det finns mer för beslut som får en nationell verkan och som folk inte underrättas om.

För det är just en nationell verkan lagen får, det handlar inte om att kommuner eller län får en möjlighet till medinflytande, det handlar om att markägarna, och därmed jaktlagen som dessa arrenderar ut jakträtten åt, som bestämmer. Det är ett sätt att lura det svenska folket, något som vi börjar vänja oss vid efter fem års borgerligt styre.

it Andra om: , , , , , , , , , , , sr dn12 svd12 ex1 ab12 vf


6 svar till “Regeringen ljuger för EU om vargpolitiken”

 1. Detta är typiskt för Erlandsson – jag antar att det ligger på hans bord. Han skiter fullständigt i såväl miljövård som klimatfrågan och har på något underligt sätt lyckats få stämpeln mysgubbe. Han vill ju också att avtalet med Marocko om fiske utanför Västsahara ska förhandlas, trots EU-parlamentets nej. Det ska bli intressant att se hur Lena Ek kommmer överens med sin partibroder!

 2. Det otäcka med den lagen som man för övrigt inte hört talas om alls, är att den påverkar ägandet. Om man äger mark så är det själva ytan man äger, finns det mineraler någon decimeter under ytan så kan vem som helst få tillstånd att bryta den mot ersättning för intrång på marken. När det gäller det som ovan ytan är det bara fasta föremåla som ägs som träd t ex. Vilket innebär att man som jägare endast betalar jaktarrende för markintrånget, jämför mineraler. Djur, blommor och bär har man hittills inte ägt, de har saknat ägare så att säga.
  Nu kan man alltså som markägare eller ännu värre jaktarrendator få bestämmanderätt över djuren på marken, jämförelsen med ägande av djuren är snubblande nära.

  Regeringen har alltså utan diskussion förändrat ägandet av marken, ägandet som är reglerat sen urminnes tider. Idag när vi för livets fortsättning på den här planeten borde minska enskilda ägandet till mark och resurser.

  • Dessutom är det med 100 % säkerhet en metod att torpedera planerna på inplantering av vargungar från djurparkerna, samma sak gäller ju influgna vargar från öst, och även vid omplacering av vargar från t.ex. renbetesområden. Det slår mot vargen på ALLA sätt.

   Och lagen är så pass gammal att Andreas Carlgren (ministerattrappen) har varit med och handlagt frågan men oxo talat phan så tyst om lagförändringen. Nu borde någon meddela EU:s miljökommissionär på direkten så att EU får klargöra att ett lands lagar om ägande av marken inte får inverka menligt mot skyddet av habitatet. För lagen motverkar faktiskt EU:s målsättning med sådana regler.

   Vem mejlar miljökommissionären ??

   • Är det en lag eller är det en förordning? Är det en lag har den ju gått genom riksdagen och alla partierna är lika goda kålsupare eftersom ingen verkar ha reserverat sig. Eller är det en förordning som regeringen lyckats smyga igenom.

    När det gäller varg i våra skogar finns inget parti som är bra utan det finns endast mer eller mindre dåliga.

    • Partierna som röstar EMOT en lag står inte antecknade i lagen, inte heller i förordningar. Då får man gå till protokollen och läsa.

     Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är eniga om att det ska finnas varg i våra skogar och att arten ska få hjälp med att bli av med inaveln.

   • Jo, det finns ju till och med en jaktklubb i riksdagen, dom lär ska ha egen skjutbana i källaren så det är nog ingen tvekan om att vargen ska bort därvidlag ingen skillnad vad miljöminister eller jordbruksminister heter. Det är särintressena som styr. Tyvärr så har vi i särintresset som vill ha vargen i markerna inte samma resurser.
    Men, försök se bortom vargen, allemansrätten är ju under diskussion och utredning, här är det också särintressen som styr och nu har man alltså kommit så långt redan att man ser sig förfoga över äganderätten till till själva djuret vargen som råkar befinna sig på deras mark.
    När dom fått bort allmänhetens rätt att fritt ströva i skog och mark kan dom lungt ta bort vargen för det är ingen som kan kontrollera om den finns kvar. Det här tillsammans med vad som händer med biologiska mångfalden i stort egentligen allvarligare än den enskilda frågan om vargen. Skogen håller på att utarmas inte enbart på varg.