Pälshandlare med problem


Idag berättar SvD om en pälshandlare på Söder i Stockholm vars affärer blir sämre och sämre till följd av djurrättsaktivisternas aktioner.


SvD: ”Sedan flera år trakasseras Göran Larsson och andra pälshandlare av djurrättsaktivister. Nu samlar Stockholmspolisen sina resurser för att stoppa hoten och skadegörelsen…

…Sedan den 8 oktober 2005 har han varje vecka demonstrationer utanför sin butik. Skyltfönstret klottras ner med slagord, demonstranter har försökt krossa rutan med stenar. En del demonstranter är småflickor, men ledarna är vuxna män.”

Det nämns också i artikeln att det fanns 28 pälsaffärer på Söder när han startade verksamheten 1970 och att han nu är ensam kvar. Han hävdar att det inte beror på djurrättsaktivisterna enbart utan mer på att utländska tillverkare konkurrerar ut merparten av svenska körsnärer och pälshandlare.

En intressant detalj i sammanhanget är att dessa ”småflickor” tydligen är både våp och mähän eftersom de håller sig med vuxna manliga ”ledare”. Jag tvivlar på att detta är med sanningen överensstämmande, ska man hålla sig med fördomar om flickor så är det nog så att deras hjärtan smälter extra lätt inför bilder av [Mustela Vision] minken. Åtminstone smälter mitt gamla manshjärta direkt när jag ser detta mårddjur som jag även haft glädjen att se ute i naturen.

Den glädjen var förstås lite dubbel eftersom det inte är en naturlig innevånare här i Skandinavien, den jag såg var antagligen en ”befriad” mink, eller avkomma till ”befriade” minkar.

Att folk demonstrerar mot pälshandlare har jag en viss förståelse för. Vi måste med hänsyn till vår egen hälsa nyttja en viss del animalisk föda, och därför måste vi hålla oss med djur i fångenskap. Dessa djur ska givetvis ha så goda förutsättningar som någonsin är möjliga för att ha en så god miljö som det någonsin går. Att hålla ett djur som minken i fångenskap kan aldrig bli något annat än rent djurplågeri, ett sätt att plåga djur bara för att vissa anser att det är trevligt att använda kläder tillverkade av djurets päls, och det för att det anses vara fint och ett tecken på status och god ekonomi.

Så långt har jag inga problem att förstå dessa djurrättsaktivister. Dessutom har de sin fulla rätt att demonstrera utanför pälshandlaren. Däremot har de ingen rätt att kladda ner affärens fönster, eller som det talas om i artikeln, kasta sten mot fönstret. Den sortens agerande bör givetvis stoppas, gärna med polishjälp.

En annan sak som jag reagerar på är handlarens tal om att det är utländska tillverkare som konkurrerat ut 28 butiker, för det tror jag inte för ett ögonblick på. I någon mån, javisst, men merparten av dessa butikers försvinnande beror sannolikt mer på att inte bara små flickor tycker synd om minkar i fångenskap. Även de förmodade östermalmsdamerna väljer sannolikt syntetpälsar i högre utsträckning idag. För även om djurrättsaktivisterna har saboterat affärerna för pälshandlare Larsson så har de faktiskt också lyckats med att föra upp frågan på dagordningen. Och det är givetvis mycket bra.

Det är den s.k. marknaden som reagerar, och det måste han acceptera som företagare.

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Göran Larsson, Mink, Mustela Vision, Pälshandlare, Djurrättsaktivister, Marknaden, Polis, Djurplågeri, Östermalmsdamer, Politik[/tags]


7 svar till “Pälshandlare med problem”

 1. Men nu handlar det om olagliga trackaserier och det är en stor skillnad. Många så kallade djurrättsaktivister använder djuren som en orsak att vara olagliga och förstöra, dom skiter fullständigt i djuren igentligen.

 2. Vilket Skitsnack! :-)

  Det var en av de allra dummaste kommentarer jag någonsin läst här på bloggen. Du borde fasen ha ett speciellt hedersomnämnande som alla kategoriers dummerjöns! :) :) :)

 3. Undra vad polisens krafttag var för familjen i rödeby ang. deras trakasserier. Men Göran Larsson är å andra sidan priviligierad. Dels är han stockholmare, dels också egenföretagare och så är det dessutom innanför tullarna. Hade han bott på en bondgård i Blekinge hade polisen struntat fullständigt i honom.

 4. Det behövs ingen konspirationsteoretiker för att få reda på varför det här kommer just idag. I SvD:s Brännpunkt skriver en moderat riksdagsledamot att sådana här aktioner som drabbar Päls-Göran ska likställas med terrorism.

  Själv är jag en passionerad motståndare till pälsindustrin och står lugnt och ser på när Päls-Göran drabbas. Jag bryr mig inte, för jag har ingen sympati för människor som tjänar pengar på att slakta djur för att någon statuskåt människa ska bära det.

 5. – Vet du hur många minkar har offrat livet för denna minkpäls som du har på dig? Mördare!
  – Det är inte minkpäls, det är polyesterpäls.
  – Vet du hur många polyestrar har offrat livet för denna polyesterpäls som du har på dig? Mördare!

 6. Jag tycker att artikeln om Göran var mycket missvisande. Såvitt jag vet har ingen av demonstranterna saboterat som han påstår, utan helt enkelt demonstrerat, vilket de har rätt att göra.

  Om det är några som faktiskt har saboterat eller om det är Göran själv som hittat på detta är en annan fråga. Men det är då inte de demonstranter jag känner till som gjort sig skyldiga till det.

  Och sen hans sätt att framställa sig som ett offer… det är tragiskt om människor blir hjärntvättade av detta PR-trick. men tyvärr är ju vi människor ofta så lättpåverkade, eftersom majoriteten av oss helt enkelt inte orkar kolla upp fakta innan vi börjar peka finger åt dessa hemska ”djurrättsaktivister”.