Ovädersfantasternas svåra tid


Snart är det dags att summera ovädersmånaden november här i Östra Svealand. Vi kan konstatera att ovädren har lyst med sin frånvaro men att vädret ändå kan sammanfattas med ett antal korta och kärnfulla svordomar. För sällan har väl november månad varit så totalt solbefriad. Visserligen syntes solen en hel dag i helgen, i alla fall nästan. Men innan dess hade Stockholm fått tre (3) soltimmar under månaden.

För ett år sedan var Uppland lamslaget av idogt snöande, ett snöoväder som tvingade skolbarnen att stanna hemma på grund av att de inte kunde ta sig till skolan. Bilden kommer från detta tillfälle då ABC hade lyckats fånga väderläget på rörliga bilder. Nu är det egentligen inte snö jag saknar, det är storm. Men ska vi få en riktig höststorm så börjar det bli lite sent nu. Väst och sydkusten har som vanligt fått diverse busväder, lågtrycken ligger som ett pärlband in mot Göteborgstrakten och är det någonstans som man behöver ta med sig lufttuber, våtdräkt och simfenor på bussen så är det där.

Hit kommer bara regnet, men molnen har redan lossat merparten av sin blöta last innan de kommer hit. Det normala regnandet här är svårdefinierbart, man vet inte riktigt om paraplyet behövs innan man lämnat det hemma. Det gjorde jag idag, lämnade det hemma, därför blev jag ordentligt blöt. Hade jag tagit med det så hade det inte ens duggregnat.

Men som sagt, det är vare sig regn eller snö jag saknar. Det är en riktig storm, en storm som knäcker träd och grenar och som gör att man måste se till hur man går så man inte får ett fallande träd i huvudet. Rimligen kan inte det idoga skvalandet nu betyda att nederbörden upphör då dygnsmedeltemperaturen sjunker under noll. Det kan betyda att vi får förhållanden som liknar dem i slutet av november 2008. Och det vore väl okej om det ändå kunde bli snöstorm.

Jag riktigt längtar efter att få ge mig ut för att fotografera riktigt fulväder.

intressant Andra om: , , , , , , , , , t


8 svar till “Ovädersfantasternas svåra tid”

 1. Jinge, varför löser du inte biljett till någon ö i Mexikanska Gulfen när blåssäsongen sätter i gång. Då skulle du säkert få ditt lystmätet mättat.

  P.S: ta med dykarskor så du står stadigt i snålblåsten

 2. Där blir det bara på sin höjd styv kuling och hatten sitter kvar, ska blåsa så ska det var så att man får reva skägget.

 3. Sveriges framsida säger: ”Vii ä’la inte gjorde av söcker eller?”

  Hehehe skall sanigen fram så kunde jag inte få upp en dörr förra veckan pga vinden. När jag väl fick upp den regnade det på Göteborgs vis – horisontellt! ;-) Kom igen efter regnet kommer solen!

 4. varmt eller kallt….torrt eller blött……orkan eller stilla….hårt eller mjukt….allt har vi fått för att lära oss något om var vi kommer ifrån….men vart är vi på väg?

  • Var mest för att du skulle se det, fanns inget ”behov” av att göra länken synlig för andra.
   Vilket fall så rullar karusellen på med god fart utom i Svedala, men det kommer just nu är det som en badboll under ytan som det ser ut.