Orkanen Ophelia, kom an bara!


Nu kommer orkanen Ophelia att drabba oss enligt media, eller snarare det som är kvar av den. Har vi ovädersfantaster riktig tur så kan den hämta lite ny energi över Nordsjön och sedan spara sig i sin passage över landet för att slå ut i full blom här i Östra Svealand. Det vore mer än mulligt. I vart fall så räknar jag med att tillbringa någon timme utomhus i morgon om det blir riktigt busväder. Jag behöver nämligen busvädersbilder.

AB: ”Ovädret har även med sig en hel del blåst, men berör främst Götaland, Svealand och Norrlandskusten. SMHI har redan utfärdat kulingvarning vid kust. Än så länge beror klass 1-varningen enbart Sveriges södra farvatten, men rör sig upp mot Bottenhavet och Bottenviken. På vissa ställen kan det blåsa uppemot 14 sekundmeter. Regnovädret kommer inte från ingenstans – utan från orkanen Ophelia. Den tropiska stormen passera på onsdag förmiddag över Atlanten. – När Ophelia når Sverige har den tappat sin identitet som tropisk storm, men bidragit till fördjupning av lågtrycket.”

Egentligen så har jag lust att sticka iväg till Väst-
indien något år inför orkansäsongen, men jag är sam-
tidigt rätt säker på att jag skulle tycka att det vore en väldigt dålig idé om jag var på plats. Jag tror inte att jag skulle vara speciellt kaxig om det faktisk blåste med orkanstyrka. Men det skulle i alla fall vara intressant att känna på sådana vindar. Jag tror att det var 1968 som det var ett riktigt rejält oväder i Mellansverige, jag minns att jag skulle åka hem från Hallsberg, en resa som i normala fall tar bara drygt två timmar. Det tog åtta timmar tack vare stormen.

Det låg nedblåsta träd precis överallt, och bilen jag körde var en stor och tung Chevrolet Apache, en orkesterbil full av folk, men jag trodde flera gånger att vi skulle slå runt i vindbyarna. Den stormen drabbade hela landet, men jag tror att det var värst i Värmland och Örebro län. Dessutom så hade strömmen försvunnit i Hallsberg så giget blev inställt.

it Andra om: , , , , , , , ab


6 svar till “Orkanen Ophelia, kom an bara!”

  1. Säker på 1968? Året därpå lär Sverige ha drabbats av något som man kallade orkanernas höst.

    Värst var september-stormen som krävde 10 svenska liv, men den drabbade framförallt Sydsverige. Men den som du upplevde var kanske samma års ”allhelgonaorkanen”, 1 november. Den drabbade Mellansverige och Gotland värst, och skördade sex dödsoffer (källa: SMHI).

    Det är intressant hur det kollektiva minnet funkar. Om Sverige idag drabbades av två så förödande oväder på så kort tid skulle det förmodligen lamslå samhället under lång tid framöver. Orkanen Gudrun pratas det ibland om som om inget värre någonsin hänt landet. Men 1969 är liksom förträngt av alla utom meteorologer och historiker.