Nu kommer snart höststormarna


Jag tittar varje dag på satellitbilderna på SMHI:s webbplats. Hoppet är att få syn på något riktigt ruskväder som förhoppningsvis ska nå hit till Östra Svealand.


Just nu ligger det ett vädersystem
med lågtryck strax söder om Island. Det rör sig sakta i en riktning som jag bedömer som östsydöst vilket kan tyckas vara rätt håll. Men dessvärre är farten inte tillräcklig, inte än i alla fall. SMHI säger tvärtom att det högtryck som nu finns över Skandinavien ska fördjupas och kanske ge högsommarvärme framåt helgen. Själv hoppas jag på det motsatta, dvs. åska, storm, snö och drivis.

Trots den dåliga väderprognosen så tror och hoppas jag på växthuseffekten. Om vi har sett en av dess yttringar nu i sommar vet jag inte, men man kan i alla fall hoppas att hösten och vintern kommer att innehålla ett antal rejäla körare så att man måste hålla i hatten. Det bästa som nu kunde hända är att lågtrycket vid Island sätter fart och drar sig hitåt. Jag tycker att det vore bra om det gick direkt på den mellannorska kusten, varför ska alltid Västra Götaland begåvas med det bästa vädret?

Andra om: , , , , , , , , , ,

Storm

SMHI satellitbilder it

[tags]Väder, Storm, Åska, Snö, Drivis, Lågtryck, SMHI, Växthuseffekten, Klimatförändring, Växthusgaser, Natur[/tags]


16 svar till “Nu kommer snart höststormarna”

 1. Du har aldrig funderat på att emigrera till Färöarna exempelvis? Där lär det vara taskigt väder nästan för det mest! Tänk: en liten eremitkoja på Lilla Dimon eller något annat gudsfärget ställe, det kanske vore något och sitta där och höra hur stormar och orkaner bryter in från de fria havsvidderna?

 2. Du är rolig du. :-) Här sitter vi vanliga ”Normala” och längtar efter mer sol och värme så sitter du och längtar efter stormar och annat oväder. Oväder har vi dagligen med den borgerliga regeringen, det tycker jag räcker :-)

 3. :-)

  Där fick du Jinge. Du får gärna ta med dig min grabb. Han älskar att se på oväder och orkarner på youtube. En verklig upplevelse skulle nog få er att återvända till civilisationen med mindre stöddighet.

 4. Azorerna låter mjäkigt varmt! Tänk på när råkalla tjocka dimmor sveper Färöarna i ett skoningslöst surt täcke som man får skära med kniv för att ta sig igenom!

 5. @Nicke:

  Fast Nicke, jag tycker att det är ”normalt” att gilla vädrets makter, med betoning på makter. Våra förfäder har levt praktiskt taget oskyddade i miljontals år, men de senaste femtio åren så har vi vant oss vid oljeeldning, rinnande varmt och kallt vatten etc. Få av oss har arbeten som gör att vi vistas utomhus hela dagar (eller nätter). Tänk bara på vilka strapatser folk levde under för hundra år sedan. Huvuddelen av befolkningen bodde på landet, var själva tvungna att döda grisen och hugga ved.

  Och det är DEN situationen som vi fortfarande har i vår genetiska barlast. :-)

  Att man då kan sakna storm, åska, storm och drivis är bara ett uttryck för att längta tillbaka till sina rötter… :P

 6. Protest Jinge #6!
  Efter mer än femtio års utomhusarbete vill jag påstå de väderförhållanden du räknar upp aldrig tillfredsställt min ”genetiska barlast”.
  Däremot har det alltid varit välkommet med lite extra rast när det varit som jävligast..<:-)

 7. @ Jinge.
  På sjuttiotalet var all samlad expertis övertygad att vi gick mot ”Global Cooling”.
  I dag är de lika övertygade att nu gäller ”Global Warming”. Vad tror du gäller om trettio år?
  Och vad fick dig att tro på just dagens teorier?
  Är det möjligen så att det är din genetiska barlast som blir skrämd av det senare alternativet..? Jag menar: kan man tänka sig något samband?

 8. @Mr Bizter:

  Jag har blivit övertygad av forskningsframgångarna som FN redovisat, och detaljer som Al Gores film och mycket liknande. Sedan har jag läst en bunt böcker i ämnet och funnit att – klimatförnekarna verkar vara lika övertygade som kreationister.

 9. @Jinge:
  OK. Du är alltid påläst och jag hoppas att vi är sega nog att göra en utvärdering om detta 2038 på denna eminenta blogg!

 10. taskigt väder för all del men inte nästa vecka, jag ska ut (om nu vädret tillåter!)

  annars håller jag med om Färöarna.
  vill bara tillägga att azorerna är ett plats att reka, sett ur en båts perspektiv.

 11. Jag hoppas också på växthuseffekten denna höst, och även i framtiden. Utan växthuseffekten skulle jordens medeltemperatur vara ungefär -15 °C jämfört med ungefär +15 °C som den är idag. Allt vatten på jorden skulla vara fruset och det liv vi känner till idag skulle vara omöjligt.

  Sedan finns det en diskussion om hur mycket människans utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid, har ökat växthuseffekten (antropogena ökningen av växthuseffekten). IPCC beräknar att människans utsläpp av växthusgaser de senaste 100 åren har ökat växthuseffekten i den omfattning så att temperaturen har ökat med ca: 0,7 °C.

 12. Elisabet Höglund har startat en kampanj i Expressen som är anti allt som har med globalwarming att göra, någon typ av förneka att den finns.

  Vilket får mig osökt att tänka på en dokumentär jag såg på CBC, om anti globalwarming lobbyn i USA. Kommer inte ihåg namnet på dokumentären men SVT har visat den också och den är gjord av CBC.

  Jag kanske tror att det är lite över drivet men vi har itne råd att chansa och bli av med olje beroendet är också bra av andra anledningar.

 13. @Mr Bizter #12:

  Ja, 2038 är klimatet bortglömd och mänskligheten har fullt upp med år 2038-problemet ( http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85r_2038-problemet ), om vi som släkte då fortfarande inte har lyckats kriga ihjäl varandra.

  Annars så vare det riktigt trevligt med en stormrik höst och iskall vinter med snöfall efter snöfall – som avlöser varandra, men inte än…

  :)