Nu kommer Miljöpartiet tappa väljare


Jag hörde att Åsa Romson och Gustav Fridolin bägge ska vara barnlediga, fast inte samtidigt. Det är väl ett svar på varför man ska ha två språkrör eller talespersoner i ett parti, men det räcker antagligen inte med det.

Att Miljöpartiet kämpat för en mittenposition i svensk politik är begripligt, men partiet har sedan lång tid tillbaka en touch av högerpolitik som jag tror att många har svårt att svälja. Jag känner miljöpartister som motsätter sig allt samarbete med högerregeringen, samtidigt finns det andra som inte vill samarbeta med (S) och (V) antar jag.

Att bägge språkrören ska vara borta är dock något som partiet kommer se resultatet av i opinionsundersökningarna. Man kommer att backa något eftersom det blir sämre kontinuitet, men det bekymrar inte mig det minsta. Jag har alltid gillat miljöpartiet, men i samma stund som jag insåg att de riskerar att gå i koalition med alliansen i valet 2012 så kallnade sympatierna tvärt.

Tyvärr så har inte Vänsterpartiet samma studs i miljöprofilen även om det hade varit önskvärt, vad det beror på vet jag inte heller eftersom det finns jättemånga kunniga personer bland de politiskt aktiva, dessutom folk som jobbar seriöst för nolltaxa och en bilfri innerstad. Sedan finns det ungdomar inom rörelser som Planka.nu, även om de är lite för anarkistiska för min smak (ålder?) så tycker jag att de har rätt i mycket. Vi ska ha en bilfri innerstad och fri kollektivtrafik.

Hur (MP) ska bära sig åt för att komma upp på banan igen vet jag inte riktigt, jag gillade de gamla språkrören, men jämförelsen kanske haltar eftersom de nya knappast har blivit så kända än. Men otydligheten i politiken har ökat, och det är förstås inte bra för politiken. Det var en del missnöjda vänsterpartister som röstade på MP, och i den mån det fortfarande finns sådana så väljer de knappast ett parti som eventuellt blir ett stödparti åt moderaterna.

it Andra om: , , , , , , , ab123 gp12 sr dn1234567 svd12345


15 svar till “Nu kommer Miljöpartiet tappa väljare”

  1. Krångligt läge. (v) verkar ha mest av reell kunskap och kompetens inom många områden men syns och hörs inte. De andra partiernas största kompetens tyx ligga på att babbla utan att åstadkomma något annat än ödeläggelse. Kan detta vara en konsekvens av hur skolorna fungerat under lång tid. All vikt på att kunna prata sig fram istället för att kunna saker? (var jag elak nu?). Förvisso speglar det ju även i stort befolkningens engagemang och intresse av politiken eftersom man fortsätter att välja representanter på sätt man gör.

    Det är en smula olyckligt att just språkrören, dvs de som folk eventuellt kan identifiera partiet med, har tajmat barnledigheten till den period man är just språkrör. Ur ett annat perspektiv ska det då bli intressant att se hur frånvaron kommer att påverka stödet. Och ur det kommer den naturliga följdfrågan, är det endast partiledarna/språkrören som påverkar väljarna att lägga sin röst, oavsett på vilket parti, som man gör eller har politiken och ideologin någon reell betydelse för folk?

    • ”All vikt på att kunna prata sig fram istället för att kunna saker?”

      Den ”processen” började redan typ -75 och har erövrat världen och Sverige. Den totala egoismens tidevarv kanske eran kommer att kallas,vad vet jag.

      • Vi borde nog skänka Gotland till borgarna. Då kan de bli medborgare där och skapa en stat helt utan skatter, ett skatteparadis.

        Å så slipper vi dem…

      • >>>KalleB>>>Den “processen” började redan typ -75 och har erövrat världen och Sverige.<<>>Jinge>>>Å så slipper vi dem…<<<

        Nå, det var elakt!…

        • Vilken konstig kommentar det blev. Klarar inte programmet alla större och mindre tecken?!

          Kalle B, processen inleddes och förbereddes nog kanske tom -71 eller -72

          Och Jinege, det var elakt om att slippa G-land!…

          • Nu fattar jag, det går inte att editera i efterhand längre… Vad har hänt?

              • Ok, jag förstår. Nu har jag fattat din kommentar om borgarna o gotland oxo. Den var elak mot urinvånarna där men bra för Svärje :-)

          • 1975 var när kampanjen för att ta tillbaka förlorad mark inleddes. Den kan ha planerats längre, men i och med att USA slutligen förlorade kriget i Vietnam inleddes kampen för att återta förlorad mark. Jag minns när det gjordes reklam, i tunnelbanan tror jag, för att Åhléns hade en enorm utförsäljning av USAmerikanska LP-skivor. Min kommentar till några kamrater var ”Nu börjar USAs motoffensiv för att återta den svenska opinionen”. Samtidigt började alla dessa kampanjer från SAF & Co om att ”satsa på sig själv”.

            • Jaha det var det du syftade på. Vad jag menade var hur skolan började ta stegen från att vara en skola där man lärde sig saker för livet till en skola där man fick fina omdömen genom att babbla sig fram i grupparbeten och andra sammanhang utan att kunna något och utan att tillföra någon riktig kompetens till gruppen. Där man alltså la om inriktningen från reell kunskap till okunskap med undantaget snacka smörja. Detta förbereddes och inleddes, menar jag, lite trevande omkring början av 70-talet, men fick inte fullt genomslag förrän kanske omkring -75 och framåt.

              Nu har man avancerat långt på den vägen. Tidigare var ju grunderna att läsa, skriva och räkna. Den senaste tiden har det varit mycket tal om att tona ned räknedelen. Läs och skrivkunskaperna är redan sedan längre tid begränsade och på nedåtgående, kolla exv på hur sms-språket ser ut…

              Men, babblandet har nått sensationellt höga nivåer. Lyssna på en riksdagsdebatt, några samtal på en buss eller pendel, dialogen som utspinner sig när någon ska investera en halv månadslön i en dumhetsmobiltelefån, ett ’viktigt’ samtal inför ett avgörande beslut på en arbetsplats där det numera oxo ska babblas i tid och otid på evinnerliga möten istället för att jobbas osv.

              Eller, varför inte ta mitt oentusiastiska babbel på denna blogg som ett oerhört talande exempel?!

    • Vänsterpartiet har sedan länge en bra miljö- och klimatpolitik. Nu vässas den ytterligare och förhoppningsvis blir det tydligt att vi har två partier i svensk politik som tar miljö- och klimatfrågorna på allvar. Läs gärna om Vänsterpartiets klimatdialog här: http://goo.gl/qDLkM.

  2. Miljöpartier skulle om dom velat vara ett verkligt mitten parti inte ha någon åsikt om något som inte är miljörelaterat, likt piratpartiet på frågor som inte rör fildelning och integritet, nu kan ju andra partier kapa deras miljölinje för att vinna tillbaka de väljare som valde MP för miljöns skull, miljön är ju ändå ett hett ämne:)

  3. Själv tycker jag ”grönsakens” förvandling till allmänborgerligt parti är obegriplig, jag är lika oförstående inför detta som vissa tunga skribenters häpnad inför vad det nya ”(s)” blivit & sysslar med. Men icke-radikaliteten i det första fallet har ju belönat sig opinionsmässigt, vilket kanske går att förstå om man tänker att det finns en medelklass med dåligt samvete för all sin överkonsumtion som vill slippa byta livsstil & istället skaffa en symbolisk kompost på tomten de aldrig använder..

    • Ja, det är ju hemskt att MP t.ex. nu fixar att papperslösa blir opererade när blindtarmen eller bukspottskörteln spricker. Fy ett sådant avsteg från den rätta läran.

  4. Är inte så säker på att Mp förlorar väljare då valet av Mp inte är ett personval.
    Om Mp förlorar väljare så är förstås frågan var de hamnar.
    Vänsterpartiet verkar oförmögna att ta väljare från andra partier, den nuvarande (s) ledaren har för mycket undustriprofil för att passa miljöpartiklarna och Centern, det gröna borgerliga partiet, är på deken.
    Så MPs sympatisörer blir nog kvar där de är.
    Frånvaron av språkrören kompenseras av ett starkt stöd i journalistkåren. I SR och SVT så är ju mer än hälften av journalisterna Miljöpartister.