Nu blir det ingen vinter, Hurra!


Idag berättar Dagens Nyheter att det troligen inte blir någon vinter, samtidigt tar Aftonbladet upp att det är grönt i halva Sverige.


DN:
”Ett öppet hav är förklaringen till den milda vintern i stora delar av landet.

– För att Sverige ska få en riktig vinter måste det frysa mer på Östersjön. Det hänger ihop med att det måste vara en öppen väg för kylan från Ryssland att nå oss, säger meteorolog Lage Larsson.”

Jag har lagt märke till att det inte är is någonstans, men jag har dessvärre inte tänkt mer än näsan räcker. För det är klart, om Östersjön inte fryser till nedanför Bottenhavet, hur ska då dygnsmedeltemperaturen kunna bli under noll? Det är ju självklart, dessutom sett i backspegeln, båtägarna hade inte behövt ta sina flytetyg ur sjön.

Här i Handen är det just nu plus fem grader, och enligt SMHI kommer det att fortsätta att vara varmt i kommande vecka. Det betyder rimligen att vi kan vara rätt säkra på att slippa snö, dessutom – även om det skulle bli kallare några dagar och det skulle komma lite snö, den försvinner i så fall direkt.

Visst, det är synd om skolbarnen som snart ska ha sportlov, jag tror att det börjar redan nästa vecka i vissa delar av landet. Men illbattingarna får väl klara sig utan att åka pulka och ha snöbollskrig, de kan väl spela fotboll istället?

När jag försöker dra mig till minnes när vi senast hade så här lite snö så går jag bet. Visst har det varit snöfattiga vintrar förut, men aldrig så lite snö som denna vinter. Skulle jag nu skriva att detta är ett resultat av den globala uppvärmningen så kommer ett antal nyliberaler att hävda att ”statistiken säger att…”, så det struntar jag i. Ni vet vad jag anser i alla fall.

Några direkt påtagliga vårtecken på marken har jag ännu inte sett, däremot i luften. Mesar och trastar sjunger, och en koltrast som varit


Så här ser det ut i vanliga fall i Handen vid denna tid

trägen gäst vid fröautomaten satte igår igång med att spänna bröstet och hävda att han var den tjusigaste av dem alla, starkaste, dugligaste och den mest virile. Och ni vet hur koltrastar låter när de hävdar detta. Byter man ut ett par bokstäver i deras artnamn så blir det mer rättvisande, OL mot ÅT.

AB1 DN

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Växthuseffekten, Vinter, Global uppvärmning, Klimat, Is, Östersjön, Medeltemperatur, Väder, Miljö[/tags]


29 svar till “Nu blir det ingen vinter, Hurra!”

 1. När det gäller vinteraktiviteter så verkar Vikingarännet gett upp, medan Vasaloppet (som har investerat så mycket mera) fortfarande tror att det går att genomföra. Förra året han de precis köra Vasaloppet innan värmen kom.

 2. Första söndagen i mars går Vasaloppet, jag tror inte att de kommer att kunna köra det i år. Snö har de kanske, men inte tillräckligt.

 3. Visst är detta beroende på den ”globala uppvärmningen”, den ”globala uppvärmningen” gör att vi får det varmt i västra Europa medans resten av världen har kyla och snökaos. Därför kallas det för ”global uppvärmning”, för världen kretsar kring EU i allmänhet och Sverige i synnerhet.

  Denna hos oss varma vinter har absolut ingenting att göra med ett fenomen som kallas La Nina.

 4. För mig som hasar runt i sviterna av ett brutet ben är årets vinter fantastiskt bra…

  Hoppas att det inte blir mer snö – men än kan man nog inte ropa hej tyvärr…

  Enligt min empiriska erfarenhet av livet så blir vintern ibland djävligt kall och ibland väldigt varm och snöfri. Jag tror att det är naturliga fenomen och inget att dra miljöväxlar på. Livet går inte på spår och vädret inte efter almanackan, inte på något sätt.

 5. Kanske skulle flytta Vasaloppet till Kina, där har de mer snö än vad de vet vad de skall göra med. MaoTseTungloppet :-)

  Försten över mållinjen får leva och blir Revolutionens hjälte, resten deporteras…

  Men allvarligt – läs och förstå den ironiska kommentaren från recon – det är bara ohederligt att antyda global uppvärmning för att Sverige har en mild vinter när större delar av världen fryser häcken av sig…även nära Sverige. Södra Alperna har mer snö än på många år, jag vet för jag är lyckligt lottad och kan se de sydligaste utposterna från köksfönstret, det är vitt sedan många veckor..

  Finns det NÅGON enda väderhändelse som INTE styrker tesen om man made global uppvärmning?

  Slutligen, Vasaloppet har blivit inställt pga snöbrist tre gånger: 1932, 1934 & 1990

 6. Alltså det blir ingen riktig vinter för att Östersjön inte frusit – och Östersjön fryser förstås inte för att det inte är en riktig vinter. Mycket märkligt – jag trodde faktiskt att en förutsättning för att vatten skal frysa är att temperaturen varaktigt ligger under noll – inte tvärt om men så är jag ju inte meteorolog.

 7. Jag är snål och ser fördelar med att man slipper dyra elräkningar och snöröjning. Men till nästa år skall jag försöka investera i en öppen spis. För förr eller senare blir det vargavinter. En riktig krigsvinter med -20 under en månads tid skulle väl slå ut hela landet? Bäst att vara förberedd.

  Men i år blir det inte…

 8. Igår åkte tusentals libaneser skidor, och det gör de varje år, men vägen dit brukar vara bar. Nu var det inte det. Minst 30 cm snö på vägarna även i lägre belägna byar!

 9. Christer, köp inte en öppen spis, de drar värme. Braskamin eller liknande är bättre.
  Men ur min synpunkt så skulle all eldning med ved förbjudas, det är ett helvete när röken ligger efter marken och det gör den alltför ofta.
  För övrigt är inte vedeldning ett nollsummespel när det gäller koldioxid, veden fälls, sågas och transporteras.

 10. Rawia, det måste vara guds straff att det snöar i libanon, grekland och annorstädes och vi har barmark och inte minsta chans att bryta benen i backarna och får snart ställa in vasaloppet och istället få börja odla fikon.

 11. Elmarknaden på Nordpool(låtsasmarknaden som styr våra elpriser) har också så smått börja reagera på att vintern håller på att utebli och att vattendammarna nästan är fulla!Dagspris ca: 35 öre/kwh
  http://www.nordpool.no/marketinfo/charts/spot_SEK.gif
  och all vår el kommer i år liksom ifjol från ren el(vind, vatten och kärnkraft)

  men våra elleverantörer håller masken och försöker sig på tricket att få abonenterna att teckna långavtal på 55-65 öre/kw! Och liksom våra politiker få oss att tro att vi förbränner kol och olja för fullt! I verkligheten exporterar vi ren el varje dag!:
  http://www.nordpool.no/marketinfo/

 12. Jag köpte en snöslunga för att ha den när det ”drog ihop sig”.Jag har använt den hittills en gång, då var det slaskigt och jag fick peta ur ”snöavloppet” hela tiden.Jag får se detta inköp som en investering i att det hädanefter ej finns några snöfall, och se apparaten som en ”snöförsäkring”, dvs. som en försäkring mot mer snö./John

 13. Det är ingen tvekan om att vi går mot varmare tider. Inte ens i Umeå där jag bor har vi haft någon riktig vinter. Det spelar ingen roll om just denna vinters väder är resultatet av naturliga variationer, den underliggande trenden är uppenbar. Temperaturen på jorden stiger i takt med att halten koldioxid i atmosfären ökar. Sambandet är mycket tydligt och allt talar för att det kommer att bli betydligt varmare än så här.

 14. Jag har inget emot att det blir varmare eftersom jag verkligen tycker att snö är skit, i synnerhet när det blir slask och fryser på och bli is. Det är möjligt att det är tantvarning.

  Däremot så sitter vi kanske redannästa år och klagar på att det är så kalla vintrar eftersom snön står upp mot hustaken. Jag tror inte att det går att dra slutsatser fråne tt år till ett annat om klimatförändringar. Det krävs längre perioder av mätning.

 15. Mary, min mätningsperiod är nästan 60 år, från början nådde snön över öronen, numera finns den inte ens under skosulorna.
  Men somliga är ju alltid snöade.;)

 16. Tänk om alla djävlar skulle ha vedspis? Då skulle man ju inte se himlen mer? Men vad gör man när det logiska inte längre får vara logiskt? Slutsatsen är enkel:

  Satsa på kärnkraften!

 17. Christer, i går på kunskapskanalen var det om energisnåla hus och passiva hus.
  Bland annat var det om några hus från kanada, dessa hus producerade mer energi än vad de gjorde av med. En arkitekts kommentar på detta var, om vi gjorde likadant i våra städerna så skulle städerna producera mer energi än kärnkraftverken.

  Ett stor problem i världen när det gäller energiförsörjningen är att lagar och regelverk är anpassade för de stora producenterna och missgynnar den enskilde medborgaren. Ett exempel från Linköping, ett yngre par hade byggt ett energisnålt passivt hus, de hade tänkt sig att värma varmvattnet med solenergi men kunde behövde lite tillskott fjärrvärme på vintern och skicka in sommarens överskott i fjärrvärmenätet, det fick de inte för energileverantören. I en passus var dessutom någon som sa att fjärrveärmeverken är ett passerat stadium, det blir alldeles för dyrt att bygga ut dem, fjärrvärmenätet och driva dem.
  Dock var annan intressant uppgift som kom fram, det var att sverige har från att ha varit ledande har halkat långt efter i utvecklingen när det gäller teknik och innovationer på området.
  Huvudorsaken till detta går nog i att finna i våra stora energibolag och statens agerande.
  Ett är ju ganska uppenbaqrt, vattenfall, eon, m.fl. är vinnarna på det system vi har och ser ingen anledning att ändra på det. Det enda som är intressant för dem är att vi spara på energi som vi får betala allt dyrare för och att de kan sälja överdkottet dyrt någon annanstans.

 18. jag såg just på tv-nyheterna att en fjärdedel av Nordpolens is har smält bort under bara ett år.
  Forskare tror att om 10 år är området isfritt!

 19. Jag kollade mina foton. Den 9 februari förra året var det is på Riddarfjärden i Stockholm och en del snö på kajerna. Men perioden av riktig vinter var bara några veckor i januari/februari 2007 vad jag minns i övrigt.

 20. Naturligtvis går det inte att dra slutsatser av enskilda år. Klimatforskningen bygger på trender över tio- och tjugoårsperioder. Och trenden är dessvärre kristallklar; det blir allt varmare. Man kan också se att varma perioder tidigare i historien har sammanfallit med att det har varit mycket koldioxid i atmosfären. Det som är alarmerande är dock att det aldrig någonsin, åtminstone inte under de 120 000 år som man kan överblicka med borrprover från Grönland och Antarktis, har varit så mycket koldioxid i atmosfären som nu.
  Visst kan man hoppas att allt bara är slump, men det är rätt farligt att basera allt på den förhoppningen.

 21. Här i Province of Quebec har vi lots med snö.
  Nu ska jag bore you med lite statistik för Montreal:
  Snöfall;
  Nov. – 24 cm
  Dec. – 55 cm
  Jan. – 63 cm
  Feb. – 56 cm
  Totalt 198 cm
  Det snöar nu som jag skriver…Det har varit kallare än normalt över hela Canada. För nån vecka sen var det -50C (wind chill) i Saskatchewan och två små Indian flickor 1 och 3 år frös ihjäl…:(

  medeltemp. Mtl:
  Nov. – +2C
  Dec. – -6C
  Jan. – -9C
  Feb. – -8C

  Jag kan inte minnas en sån snörik och kall vinter under mina 35 år vi har nu…
  ;)

 22. Vårtecken. Vad sägs om krokus som nästan blommar (nej inte intill husvägg), 3 mil söder om kalmar finns det blommande Blåsippor och igår läste jag att Körsbärsträden blommar i Skåne.

 23. Sandbuzz, det är eran tur att få istid. Så vi får väl se om mexico kommer släppa in flyktingarna från norr.

 24. Christer! Vi får väl införa visumtvång för kanadensare samtidigt som vi planterar palmer här i Sverige.. :)

  Krokus ja, det dröjer nog inte så länge här heller.

 25. Christer W, Mexico låter bra, värme och sol…:)

  Jinge, Jo det kan ni göra, tror dock inte Sverige blir favoritlandet att fly till vid nästa istid, Mexico, Centralamerica, Carribien eller Sydamerica lockar mera…:)

  BTW, det snöar fortfarande…

 26. Sandbuse! Det ligger nog mer i farans riktning att vi får istid om golfströmmen lägger av. Då blir det återgång till Afrika.. :-)

 27. Jinge, Jo golfströmmen blir faran för Scandinavien, vi kan alltid hålla tummarna att inte så blir fallet…

  Som tur är påverkar den inte klimatet i Canada…
  Utan det gör den berömda ”jetstream” från väst till öst…som antingen bringer arctic köld från norr eller tropisk värme från söder…