Nu äntligen blir det STORM


Nu sitter det en äldre dam nere i Svenljunga och svär åt mig. Inte för att jag vet var det ligger men det är nog neråt småland någonstans. Hon blir alltid arg på mig för att jag gillar busväder.

En gammal kamrat e-postade mig tidigare idag och svarade på frågan om varför han gillar busväder ”- Jag är nog född sådan. Naturäventyr är jag beroende av”. Jag är likadan själv så nu är jag avundsjuk på dem nere i Göteborgstrakten, möjligen är det lite synd om dem som måste arbeta utomhus, för gällande kusten där nere varnar nu SMHI för busväder klass 2.

SMHI Varning Klass II: ”Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.”

Som vanligt blir det inte så dramatiskt i Mälardalen och riktnummerområde 08, men lite lär det blåsa i alla fall.

AB: ”Stormen från brittiska öarna når Bohuslän och Hallandskusten i natt. – Det kommer blåsa upp till 26 meter per sekund. Lösa föremål kan flyga runt, säger Therese Fougman, meterolog på SMHI. Stormen når sin kulmen vid 2-tiden natten mot söndag. Det kommer blåsa 22-26 meter per sekund längs hela västkusten. Samtidigt kommer ett rejält regnoväder… …– Det kommer blåsa upp mot 20 meter vid ostkusten i Stockholmsomåret, säger Therese Fougman.”

storm

En positiv sak är att det är ett antal månader kvar av busväderssäsongen. Inatt lär väl också de sydligaste fjälltrakterna få rejält med snö antagligen.

AB HD DN SvD12 it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Busväder, Storm, Åska, Snö, Drivis, Orkan, Natur, Väder, Miljö[/tags]


7 svar till “Nu äntligen blir det STORM”

 1. Nu håller jag på att förbereda mig för stormen. Laddning av batterier i rakapparaten, tandborsten, kameran, mobiltelefonen m.m. Tappa upp vatten i badkaret. Spritköket är alltid redo. Jag skall nog lägga mig tidigt i kväll för att kunna uppleva stormen tidigt i morgon bitti. Här skall njutas!
  Jag håller koll på elbolagens hemsidor angående strömavbrott. Min nya lilla serverdator jag byggt går på batteri dygnet runt och klarar strömavbrott, likaså bildskärmen och ADSL-modemet.

 2. Jinge, jag vill inte göra dig besviken, men det skulle bli rätt beskedligt häruppe, kuling på sin höjd, 50-60 mil landmassa bromsar ner rätt bra. Däremot kanske du bör strunta i att ge dig ut med båten imorgon.

  Kolla vägverkets sida (vv.se, läget på vägarna->avancerad karta), där kan du se vindastyrka och riktning i nära nog realtid, det var rätt häftigt att kolla när Gudrun drog fram …

 3. En bra plats att kolla väder och årstidernas växling på är webkameran i Tärnaby.
  Fina höstfärger och snön har nu kommit högst upp på det enorma Ryfjället som tyvärr ofta försvinner i molnen.

  storuman.se/Webcams/webbkamera_tarnaby.htm

 4. Det blåser och regnar mer än vanligt här nere i Skåne. Var ute och körde i stan för en timme sedan, då låg det sönderbrutna grenar osv på vägarna och ett sönderbrutet träd vid vägsidan. En en-meters lång gren bröts 30 meter framför mig på en 70-väg när jag satt och snacka i telefon, gjorde en fuling och svängde snabbt undan den genom att köra in på andra vägfältet.

  Tv’n funkar inte heller :( Storm vill jag dock inte kalla det..Regnar och blåser bara lite mer än vanligt :P

 5. Det blev lite busväder här i Emmaboda under efternatten och morgonen. Blåst, regn, men vad jag vet har som tur är träden klarat sig bra.