Naturkatastrof eller Mediejippo?

Ibland undrar jag över tidningarnas behandling av dessa orkaner som med jämna mellanrum seglar in mot USA:s kust från Atlanten.


Visst, jag själv tillhör dem
som fascineras av dessa enorma naturkrafter så jag är en mycket trogen läsare av dessa artiklar. Men var går gränsen för bevakningen, har inte media ett egenintresse av att det ska bli så bedrövligt som möjligt, att dessa naturkatastrofer ska drabba folk för att de ska sälja extra många lösnummer, tidningar som är fyllda med klatschiga bilder? Eller varför inte låta journalisten som bevakar eländet bli den ställföreträdande hjälten som i DN?

DN: ”Orkanen ”Gustav” är på väg mot kusten utanför New Orleans. Stadens borgmästare Ray Nagin har beordrat alla invånare att lämna staden. Den som inte lyder uppmaningen får skylla sig själv. Men poliser, nationalgardister, enstaka ”vägrare”, och journalister, finns kvar i stan. Däribland DN:s Erik Ohlsson.”

Vi kan alla lita på att Erik Ohlsson håller i hatten så gott han kan. En av medias hjältar som riskerar livet för att rapportera på plats för DN:s läsare om det hemska och det otäcka. DN sviker inte sitt uppdrag med att rapportera om eländet som drabbar dem i New Orleans, det känns tryggt. Själva kan vi surfa på nätet och förfäras, eller läsa om det i SvD som jag gjorde i morse.

Nej jag säger inte att tidningarna ska låta bli att rapportera, det är självklart, men någonstans i detta rapporterande så övergår det till en konkurrens mellan de olika tidningarna. Det gäller att få flest nätläsare, lösnummerköpare, eller som för televisionen
– flest tittare.

Gustav

Jag känner dubbelt inför detta. Samtidigt så är min egen nyfikenhet på eländet så stor så jag bara borde vara tacksam. Men jag kan inte låta bli att slås av det faktum att om denna katastrof drabbat en annan världsdel än USA så hade det blivit en liten notis i högerspalten. ”Tusentals döda i Bangladesh” hade rubriken varit, tio centimeter text och absolut ingenting på sidan ett. Möjligen hade tidningarnas kulturredaktioner fått ta hand om uppföljningen om hur folk återgår till vardagen ett år efter katastrofen.

AB1 DN12 SvD1 Dbl1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Gustav, Orkan, Mediekritik, USA, Väst, Nyhetsvärdering, Storm, Väder, Natur, Växthuseffekten, Miljö, Journalistik, Politik[/tags]

  13 comments for “Naturkatastrof eller Mediejippo?

 1. Anders
  1 september, 2008 at 08:43

  Ja det måste vara svårt för dig som gillar stormar!

 2. 1 september, 2008 at 09:00

  @Anders:

  Frågan är om jag inte är lite avis oxo.. :P

 3. 1 september, 2008 at 09:09

  Jeg tror neppe dette er en jippo. Du så sikkert talen til borgermester Ray Nagin i New Orleans. De evakuerer ikke tusenvis av mennesker på bakgrunn av media.

  Nå ser det jeg uansett ut for at orkanen går utenom New Orleans.

 4. 1 september, 2008 at 09:23

  @Roar:

  Nej Roar, jag tror INTE att orkanen är på låtsas… :-)

  Men jag anser att TIDNINGARNA behandlar orkanen som ett jippo. En värre orkan i Bangladesh skulle inte alls få så mycket uppmärksamhet. Så är det för att USA ligger i västvärlden. En sorts massmedial etnocentricitet med andra ord..

 5. Tommy
  1 september, 2008 at 09:39

  Jag håller med, 100 personer har redan dött i Karibien av Gustav, men de nämns i fotnötter precis som du säger.

 6. 1 september, 2008 at 09:46

  Har tänkt samma sak, i synnerhet efter att ha hört borgmästarens tal: ”Var rädda, var oroliga”. Det är otroligt opedagogiskt att UPPMANA folk att vara rädda i mina ögon. Jag antar att han, precis som Bush och de andra, tänker mest på ”det får inte bli ett nytt Katrina”…

 7. Hasse
  1 september, 2008 at 10:51

  Mediejippo!

  De skiter i bangladesh för att de inte bryr sig!

 8. Sara G
  1 september, 2008 at 11:07

  Gustavs härjningar på Haiti, Dominikanska republiken och på Kuba har bara blivit till några få rader. Det är som om bara en liten del av världen räknas, resten är marginell och oväsentlig.
  Media ger oss en sned omvärldsuppfattning så det är inte att undra på att fattigdomen bara ökar och ökar för större delen av jordens befolkning.

 9. Christer K
  1 september, 2008 at 12:59

  När det gäller media så räcker det med att undvika Dagens Nyheter så kan man nog känna sig hyfsat informerad.

 10. Lars J
  1 september, 2008 at 16:13

  Men Jinge, det pågår faktiskt en mycket större katastrof just nu, inte i Bangladesh men i Indiska delstaten Bihar. En damm har brustig i Nepal. Miljoner människor på flykt. Hur många döda vet vi inte än. Nej, det står inget i SVD, men googla Kosi river får du se…

 11. Torsten
  1 september, 2008 at 16:57

  Anon:
  Hur tusan kan du kalla Blogge Bloggelito för högerbloggare?
  Han kanske identifierar sig som liberal, men han är fan i mig bland det bästa i branchen :-)

 12. 1 september, 2008 at 21:35

  @Lars J:

  Jag vet. Över en miljon hemlösa/på flykt… :-(

 13. Kurt
  6 september, 2008 at 05:14

  Nu har det konstaterats över 500 dödsoffer på Haiti, fast det är ju inget roligt för s.k. journalister att åka dit.

Comments are closed.